Ondernemers: Centrum moet direct veranderen

ZEEWOLDE
Het centrum van Zeewolde moet direct veranderen. Dat beamen nu ook ondernemers uit het dorp zelf. Om het probleem aan te kaarten, is donderdagavond een bijeenkomst gehouden waar ondernemers en inwoners uit Zeewolde konden brainstormen over de winkelstraten.

Ondernemers maken zich het meest bezorgd over de leegstand in het dorp. Om dit op te lossen is geopperd om de winkels in een kleiner deel van het centrum te centreren. 

Retaildeskundige Evert-Jan de Kort deed onderzoek naar het centrum. Volgens hem is het centrum niet ten dode opgeschreven, maar het heeft zeker aandacht nodig. De ideeën die deze avond zijn geopperd, worden door een speciale projectgroep meegenomen. Begin 2017 moet er een definitief plan liggen. 

reacties (6)

 • jan

   

  het is niet prettig meer om in het dorp te komen je word achterna gelopen en je moet je tas onder je oksels binden anders is hij weg

  reageer
 • Pieter

   

  We hebben het over het centrum van Zeewolde Jan....

 • Keek op de week

   

  De overheid moet zich niet mengen in de vraag en aanbod discussie. Maar moet wetgeving toepassen op de mogelijkheden. Bestemmingsplannen aanpassen, zodat projectondernemers, eigenaren meer vrijheid hebben om een zaak te runnen. Niet halsstarrige vasthouden aan terrasvergunningen en horeca uitbaten. Winkel aanbod reguleert zich zelf. Als de gemeente maar mogelijkheden gaat bieden in de ruimtelijke ordening. Goede bestrating, genoeg vuilnisbakken, geen fietsers door wandelgebied. Meer markten. Maak de winkelstraten wat smaller, meer terrassen. Hoeveel pizza / sharma zaken zijn er in Zeewolde?, die kunnen alleen bestaan als er klanten komen... dus het komen en gaan van winkels is van alle dag.

  reageer
 • Rob

   

  De horeca moet meer geconcentreerd worden op het kerkplein en niet door het hele centrum heen, dat werkt niet en is ook niet of nauwelijks te controleren en daarvan krijg je ellende. Ook zijn er teveel zaken van het zelfde, hoeveel kappers, snackbars, shoarmazaken hebben we wel niet dat kan nooit rendabel worden. Er vestigen zich nu winkels waarvan je nu al weet dat ze het nooit gaan redden. Veel winkeliers zitten zelf op hun handen en doen er niets aan om hun omgeving proper te houden en gezellig te maken. Je struikelt vaak over de rotzooi die ze te overdadig voor hun deur zetten. Kortom een andere indeling, meer diversiteit en minder van het zelfde zullen wonderen doen. Maak daarnaast het woonwinkelerf Gelderseweg verkeersluw. Geen mens kan daar rustig winkelen en naar de haven lopen die weg is 1 racebaan en een herrie omgeving.

 • Zeewoldenaar (nee, niet die...)

   

  Je betoog spreekt me aan. De vorige keer dat het centrum is "aangepakt" heeft de gemeente dat op z'n allergoedkoopst gedaan. Met als gevolg dat de bestrating en het straat meubilair er "niet uit zien". En de fietsers die overal tussendoor schieten zijn ook een doorn in het oog. Er is een fietsverbod in het centrum, maar er wordt niet gehandhaafd. En waarom er zo goed als geen horeca is toegestaan aan het Kerkplein is een raadsel. Juist dat plein zou het bruisend hart van het winkelcentrum moeten zijn. Nu is het saaie rechthoek met een paar zielige waterspuitertjes als fontein. Saai... En wie ooit bedacht heeft om de hoek met scapino, lidl, Boni, hobbytime e.d. juist daar te situeren, die heeft niet nagedacht.

 • wimjc

   

  Heeft absoluut niet alleen te maken met het online shoppen. Het heeft te maken met variatie van winkels en winkeliers zelf. Zij zijn niet altijd even klantvriendelijk. Ook een groot aantal asielzoekers voor bepaalde winkels wordt niet als prettig ervaren. Zeewolde is nu eenmaal veranderd. Juist om deze redenen doen wij liever onze inkopen elders waar het vaak stukken goedkoper is.

  reageer
 • Jaap

   

  Laten ze eerst maar eens de supermarkten de vrijheid geven om zondags allemaal open te zijn.

  reageer
 • Lies

   

  Komt omdat steeds meer mensen online shoppen! dus je houdt het niet tegen en het aanbod wordt steeds groter en je kunt je geld maar 1 keer uitgeven

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Johan

   

  Jeeej wat een geweldig plan.... allemaal centreren naar het centrum van het centrum... En wat gaan wij vervolgens doen met de eigendomspanden die daar buiten liggen?? Die ondernemers die moeten maar even kijken hoe die dat gaan doen? Kortzichtig kijken. Niet alle panden in het centrum zijn van 1 eigenaar dus dit plan zoals het er nu ligt is niet reeel en onuitvoerbaar. Zolang er nog een kapper aan het plein zit ipv van meer horeca zal het nooit een kloppend hart worden. Kijk nu eens naar Harderwijk, hoe dicht bij kan een voorbeeld zitten hoe het WEL moet.

  reageer
 • Thomas

   

  Wat buiten de concentratie komt te liggen, moet getransformeerd worden naar woningen. Werken die eigenaars daar niet aan mee dan kan de gemeente eventueel een leegstandsheffing opleggen die het economisch onaantrekkelijk maakt om een pand leeg te laten staan vanwege de boekwaarde.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert