Clubs blijven sporten op kunstgras, politiek is bezorgd

FLEVOLAND
De wedstrijden van Flevolandse voetbalclubs gaan dit weekend gewoon door, ondanks verontrustende berichtgeving over kunstgras. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Flevoland. De reuring die is ontstaan na een uitzending van tv-programma Zembla waarin wordt gesteld dat er mogelijk kankerverwekkende stoffen in de kunstgrasvelden zijn gebruikt, blijft in Flevoland uit. De provinciale sportclubs verwachten geen gezondheidsrisico's en nemen dus geen maatregelen. 

Politiek maakt zich zorgen
De ChristenUnie in Lelystad, de PvdA in Dronten en Hart voor Urk op Urk hebben schriftelijke vragen gesteld over de kwestie. De partijen willen van het college van burgemeester en wethouders weten hoeveel kunstgrasvelden er in hun gemeente zijn die gebruik maken van de korrels. Ook willen de partijen weten of de gemeente als eigenaar van de velden van plan is actie te ondernemen. 

Chemisch afval
Wetenschappers zeggen in Zembla onderzoek te willen doen naar de risico's van kunstgras voor sporters. De velden zijn soms bestrooid met korrels van vermalen banden om te voorkomen dat spelers schaafwonden krijgen. Maar banden zijn chemisch afval en bevatten stoffen die bij bepaalde concentraties kankerverwekkend zouden zijn. 

Verklaring KNVB
Sportclubs in Flevoland volgen de verklaring die de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond heeft gegeven naar aanleiding van de uitzending van Zembla. Daarin staat dat de rubberen korrels in de grasvelden moeten voldoen aan wettelijke normen. Volgens de voetbalbond verwacht het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu geen gezondheidsrisico's. Verder geven de verenigingen aan dat ze weinig tot geen verontruste ouders aan de telefoon hebben gehad. 

Johan Cruyff Courts
De Johan Cruyff Courts, die in Lelystad, Almere en Dronten staan, hebben ook kunstgras. De Johan Cruyff Foundation laat weten dat in veel van de courts gebruik wordt gemaakt van de rubberen korrels. De stichting houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en heeft contact met de leveranciers en gemeenten. De Clarence Seedorf Playgrounds in Almere hebben geen kunstgras waar de korrels in worden gebruikt. 

Gesprek
Maandag vindt er een gesprek plaats tussen onder andere het RIVM, de KNVB, de Vereniging Sport en Gemeenten en fabrikanten van het kunstgras, waaronder Ceelen Sport Constructies uit Zeewolde. De sportverenigingen geven aan dat gesprek af te wachten.

reacties (8)

 • Sjak

   

  Terecht dat er eindelijk aandacht voor komt! Voetbal is een sport op gras, heerlijk toch de geur van het net gemaaide gras. Velen malen beter dan wanneer je in de zomer op een kunstgrasveld moet spelen en wordt bedwelmd van de rubber lucht. Dat kan nooit gezond zijn dus goed dat er extra onderzoek komt

  reageer
 • Welke branche organisatie heeft hier weer belang bij?? Gooi een steen in het water en velen denken dat het monster van Loch Nes is gesignaleerd. Wat zijn we toch een zeldzaam ras geworden. Alles is schadelijk en dus hebben we eigenlijk geen leven meer. Dus op naar de maan.....

  reageer
 • KC

   

  Rubberkorrels verwijderen en vullen met iets duurdere producten.

  reageer
 • .\/\/.

   

  En na afloop gewoon barbeknoeien natuurlijk.

  reageer
 • Frank

   

  Mogen we dan nog wel in de auto blijven rijden? Als het vermalen autobanden zijn, zijn als band toch ook al kankerverwekkend en niet als het een korrel is?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • kees d.

   

  Ik ben erg benieuwd waar deze paniek nu weer vandaan komt. Stop met leven want van leven ga dood.

  reageer
 • John

   

  Dit weten we toch al heel lang! Nu Zembla er een item van heeft gemaakt is er paniek in Nederland. Was het dan voor de uitzending minder bedreigend? Ik zeg: massahysterie

  reageer
 • tsja

   

  Ik ben heel benieuwd hoe een en ander juridisch in elkaar steekt als blijkt dat er straks wel sportertjes zijn die kanker hebben gekregen van de rubberkorrels. Men weet nu (eigenlijk wist men dat al langer) dat het schadelijk is, dat is nu goed onderzocht. De verenigingen laten nog steeds hun leden op deze velden sporten, dus willens en wetens blijft de vereniging toegang tot deze kankerverwekkende velden faciliteren. Ben je als vereniging dan ook aansprakelijk als een of twee leden een aan de rubberkorrel te relateren kanker oplopen? Hoe kunnen deze verenigingen dat financieel behappen? Zoals gezegd; ik ben heel benieuwd!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert