Onderzoek naar risico's bedrijfsplan Cultuurbedrijf

NOORDOOSTPOLDER
De gemeente Noordoostpolder heeft een onafhankelijk adviesbureau ingeschakeld om het bedrijfsplan van het Cultuurbedrijf te toetsen. Organisatieadviesbureau Berenschot is gevraagd te kijken naar de realiteitswaarde en risico's van het plan.

Het Cultuurbedrijf kwam begin vorig jaar tot stand, door een fusie van theater 't Voorhuys, museum Schokland, het Muzisch Centrum en de kunstuitleen Emmeloord. Door deze instellingen samen te voegen, hoopte de gemeente te kunnen bezuinigen op de uitgaven op cultuur.

De gemeenteraad stemde eind 2014 aarzelend in met de plannen. Partijen misten onder meer de financiële onderbouwing. Via een motie werd bepaald dat het Cultuurbedrijf zich strikt aan het budget van 2 miljoen euro moet houden. De gemeente benadrukt dat Berenschot alleen het bedrijfsplan gaat toetsen en niet het Cultuurbedrijf zelf. 

 
 

reacties (9)

 • sander

   

  Het word tijd dat cultuur mensen ook economie leren en toepassen .

  reageer
 • Realiteitszin?

   

  Jammer,dat is waar nu juist waar onze maatschappij op dreigt stuk te lopen. Economie blijkt alleen het welbevinden te strelen van mensen die alleen maar meer willen hebben. Helaas moeten we denken dat alleen verrijken je een beter mens maakt. Cultuur verarmt door geldbeluste mensen die geen oog hebben voor de schoonheid van natuurlijke ontwikkelingen van de menns.

 • Toneelspel

   

  Het Theater is in 1995 opgeknapt,tot 2008 draaide het goed,daarna daalde het bezoek,in 2016 trekt het op alle onderdelen weer aan. Reden om met de meer inkomsten de noodzakelijkste zaken op het gebied van veiligheid en arbo uit te voeren. Daarnaast enige modernisering van de entree en aanpassing van de grote beurszaal,allemaal bedoeld om meer inkomsten te genereren,evenals een verantwoorde afslanking van de overhead kosten. De grootste financiele injectie is over 5 jaar nodig,als er een besluit nodig is om alles onder een dak te brengen,en dat zou kunnen inhouden een totaal nieuw Cultuur bedrijf.laat het college maar vast geld opzij leggen.de gebouwen zijn dan al aardig aan de tands destijd onderhavig.

  reageer
 • Een laffe streek!

   

  Men had het ondernemingsplan eerder kunnen toetsen en begeleiden. Eerst de werknemers op stang jagen en nu de luizenkam er doorheen. Dit is typisch weer voor de zoveelste maal het college die zich ingraaft om ondeskundigheid en drammerigheid te verstoppen met een adviesbureau.Nu de begroting meevalt trekt men de geldlade los. Er zitten verschillende ondernemers in het gemeentelijk bestuur, je zal maar zo je bedrijf runnen dan loop je gauw in de bijstand.

  reageer
 • Martijn

   

  Goed plan een onderzoek, ik begrijp alleen niet waarom ze dat niet vooraf gedaan hebben. De gemeenteraad heeft het destijds kennelijk goedgekeurd op gevoel? Ach het is hun eigen geld toch niet.

  reageer
 • Evert de Graaff

   

  Vreemd gekozen foto. Met het kunstwerk De drie Muzen van Jan Bons boven de entree. Die staat aan de achterkant. Hans Veenhuis heeft met deze truuk foto het voorstel geopperd om het kunstwerk weer naar de voorkant te verplaatsen. Toch.....?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jan

   

  Bureau Berenschot heeft veel ervaring in het aangeven welke medewerkers voorgedragen kunnen worden voor een "nieuwe uitdaging". Je hoeft dan zelf niet de inpopulaire beslissing te rechtvaardigen...

  reageer
 • Willem

   

  Het was het college onder aanvoering van de burgemeester en Poppe die het cultuurproject er door hebben geduwd. Nu het misgaat dekt het college zich in door een duur bureau in te huren. In een democratie moet de gemeenteraad opdracht geven tot het inhuren van zo'n bureau. De gemeenteraad geeft opdracht wat er onderzocht moet worden!! Het cultuurbedrijf moet doorgaan anders staat de burgemeester en Poppe voor schut!!

  reageer
 • Kritiesj

   

  Al zou het cultuurbedrijf doorgaan dan nog staan de burgemeester en poppe voor schut. Hun handelen getuigt al van onvermogen,dus voor schut staan ze sowieso wel.

 • En weer wordt er een duur adviesbureau gevraagd om iets te onderzoeken. Erg dat er binnen het ambtelijk apparaat geen kwaliteit aanwezig is om dit te tackelen. Maar nee de inwoners worden via de belastingen weer extra belast. Wanneer gaat men nu eens het normaal boerenverstand gebruiken???? Of hebben we dat niet meer???

  reageer
 • Kritiesj

   

  En ja hoor weer een onderzoeksbureau ingeschakeld. Heeft er bij de gemeente iemand aandelen bij deze bureau's of mag de gemeente gratis op vakantie welke door externe bedrijven word betaald. Het is te gek voor woorden. Word het niet tijd om een onderzoeksbureau in te huren om de kwaliteit van de ambtenaren zelf te toetsen. Hebben ze zelf geen kennis, blijkbaar niet. Een droevige zaak,deze onbekwame gemeente.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert