Almeerder is volgend jaar meer kwijt aan lokale lasten

ALMERE
Almeerders zijn komend jaar meer geld kwijt voor hun afval, rioolwater en onroerend zaakbelasting (ozb). Dat blijkt uit de programmabegroting 2017, die eerder deze week is gepresenteerd.

De ozb gaat volgend jaar met 1,9 procent omhoog. De helft van deze verhoging komt ten goede aan onderhoud van de stad. In 2009 werd dat door het college van burgemeester en wethouders besloten, omdat de gemeente geen geld meer had om straten, wegen en groen te onderhouden.

Afvalstoffenheffing
De verwerking van huisvuil wordt ook duurder. Het tarief gaat met €7,28 omhoog. Het lukt Almeerders niet om de afvalberg in de stad te verkleinen. Ondanks speciale campagnes om het afval beter te scheiden, blijven Almeerders nog te veel restafval weggooien.

Rioolheffing
Almeerders moeten ook rekenen op een hogere rekening voor de rioolheffing. Dat tarief gaat met €4,65 per object omhoog. Met de rioolheffing worden kosten van beheer en onderhoud van riolen voor afval-, hemel- en grondwater gedekt.

reacties (27)

 • Nico

   

  Dit zat er dik in. De Floriade moet ergens van betaald worden. Hoe was het ook alweer met het rijdend podium op de Grote Markt en zo kan ik nog wel even doorgaan.

  reageer
 • Grada

   

  De verhoging op zich vind ik niet zo vreemd. We hebben jaren geen verhoging gehad. Wel heb ik nog steeds moeite met het feit dat er in Almere geen alleenstaanden tarief van kracht is. Het maakt een behoorlijk verschil of er afval moet worden verwerkt van een eenpersoons huishouden of van een gezin met een paar kinderen.

  reageer
 • Van Haven

   

  Gaan we nou 6 jaar lang alleen maar lezen dat alles wat minder leuk is en wat geld kost op conto van de Floriade geschoven wordt? Van mij hoeft die er ook niet te komen, maar het is wel erg makkelijk gedacht om voor alles de Floriade als schuldige aan te wijzen. En wat afval scheiden betreft: ik snap niet waarom men daar zo moeilijk over doet. Wij scheiden alles al jaren, als je t eenmaal gewend bent gaat t automatisch.

  reageer
 • Jan2

   

  En die kosten voor Almeerders worden nog veeeel hoger na de verliezen van Floriade en vliegveld Lelystad , maar ja ze moesten en wilden toch zo nodig ....

  reageer
 • DdR

   

  En de gemeente ontvangt volgend jaar al veel minder voor bijstandsgerechtigden van het Rijk (miljoenen) terwijl er meer asielzoekers juist voorzien moeten worden van een bijstandsuitkering (vandaar dat men huidige bijstandsgerechtigden er al maanden proberen uit te werken) , is men veel strenger geworden bij controles vwb bijstand waarbij privacy keer op keer geschonden wordt en ontoelaatbare situaties gecreëerd worden omdat de gemeente ieder dubbeltje wil jatten van je/terugvorderen, worden mensen uit de Wajong en WAO gebonjourd zonder opgaaf van reden, krijgen aanvragers van (gedeeltelijk) kwijtschelding voor de gemeentelijke belastingen onterecht een afwijzing (4500) waarbij bewust is weggelaten uit de brief dat ze geen recht hebben bij afwijzing de aanvraag op nieuw in te dienen en is het potje voor Jeugdzorg al een half jaar leeg waardoor crisisgezinnen totaal geen hulp meer ontvangen. Probeert JZ juist gezinnen te wippen omdat ze niet betaald worden door deze gemeente (een ots kost zo'n slordige € 30.000,= per kind, vandaar dat die reljongeren/busraamgooiers ook niet eens worden aangepakt) staat menig GGZ - instelling aan de rand van het faillissement omdat ze niet betaald worden door deze gemeente (moeten die ggz-instelling opvangplaatsen juist gaan sluiten), gaan de parkeerkosten weer omhoog etc etc en ik heb het idee dat dat allemaal voor die rot Floriade is welke miljoenen en miljoenen kost en budgetten zijn overschreden en straks wellicht uitloopt op een fiasco. Deze gemeente zou zich moeten schamen. Waarom? Omdat ze totaal niet met geld kunnen omgaan, hun burgers en vooral kinderen schofferen en totaal verkeerde prioriteiten stelt.

  reageer
 • Isa

   

  Kolere wat een verhaal

 • laat alle reacties zien
 • Merre

   

  Ik ben het er absoluut niet mee eens en vind dat je altijd n een stok vindt, als je een hond wilt slaan. Er zijn tekorten en die moeten worden opgevuld, waardoor wij Almeerse burgers weer de dupe van worden. Overal om me heen gaan de gemeentelijke lasten omlaag, behalve in Almere. Wat gebeurt er allemaal hier........er worden onnodige uitgaves gedaan, dat weet ik wel. Neem bijvoorbeeld de Floriade, uitkoopregeling Chinees restaurant in Almere Haven, zgn vd sporthal in Poort een internationaal ijsbaanhal willen maken, totdat de bond aangaf: neeeee.........enz

  reageer
 • Steven Koestal

   

  Er wordt aangegeven dat de helft van de OZB verhoging naar onderhoud van de stad. Weet iemand waar de andere helft heen gaat? Hopelijk naar het reservepotje waar €43.000.000,00 uit geleend wordt!

  reageer
 • Peter B

   

  De komende jaren moeten we sparen voor de Floriade, zodat de Amsterdamse touroperators en hotels daar geld aan kunnen verdienen. Nadat we door de belanghebbenden zijn verkracht gaan we de rekening voor de tekorten nog een keer krijgen. We hebben teveel afval, dus moet de bijdrage omhoog. We eten verkeerd en onze ontlasting is niet politiek correct, dus de rioolrechten gaan omhoog. Ik stel voor, dat beginnen eens goed bij te houden wie er nu eigenlijk beter wordt van die Floriade. Wordt Almere wereldberoemd? Ja absoluut, misschien nog wel beroemder dan Venlo, Hoofddorp, Zoetermeer. ......... Een grof schandaal, dat in de komende gemeenteraadsverkiezingen rechtgezet moet worden, misschien is het niet te laat.

  reageer
 • Frank

   

  Wat loopt iedereen hier nou te zeuren. Dit hebben jullie deels aan jezelf te danken door je rotzooi niet te scheiden. Heeft niks met de floriade te maken, maar met je eigen gedrag.

  reageer
 • Pieter

   

  Werk jij bij de gemeentereiniging Frank? Of loop je in je vrije tijd de containers van je buren te controleren (ieder zijn hobby) Hoe dan ook: wat je schrijft is onjuuist want het blijkt dat ook volgens de regels ingeleverd plastic afval niet goed gerecycled kan worden. Burgers krijgen ongevraagd de producten van de verpakkingsindustrie en betalen daar ook nog eens dubbel voor. Tja, en dat mensen een link leggen tussen belasting en floriade: dat is een terechte zorg en géén gezeur!

 • michael

   

  Yep je hebt gelijk en ze blijven maar de Floriade erbij halen als er weer iets niet goed is, ze hebben in Almere een paar jaar geen verhoging gehad van de afvalheffing maar die zijn ze allemaal plots vergeten. De Almeerders mogen wel een beter gaan afval scheiden i.p.v zeuren, zeuren en nog eens zeuren.

 • Willem dronten

   

  En zo komt de 43 miljoen die ze uit het potje halen weer terug ha ha ha

  reageer
 • Henk

   

  Als je een failliet beleid voert, dan moeten de burgers opdraaien voor de tekorten. Eerst was het afval kostendekkend en nu ineens niet meer. Het eigen huis is al jaren een melkkoe voor verschillende (semi) overheidsinstanties. En dan door durven gaan met de Flopriade. Vreemde manier van besturen van een gemeente.

  reageer
 • Dr.Jake

   

  En reken maar dat deze verhoging nog maar een schijntje is nadat debakel dat floriade heet heeft plaats gevonden.

  reageer
 • Ishmael

   

  Dus als ik het goed begrijp, dan worden alle Almeerders die wel netjes hun afval scheiden. Door de gemeente bedankt met deze verhoging.

  reageer
 • Jip

   

  Wees eerlijk.....had u anders verwacht? Uiteindelijk moet alles betaald worden...wat er ook gebeurd......door de burgers.

  reageer
 • Boels

   

  Dit is een mooie: "Ondanks speciale campagnes om het afval beter te scheiden, blijven Almeerders nog te veel restafval weggooien." Wie bepaalt dat? De vreemde groene grappen over een stad zonder afval beklijven nu eenmaal niet bij de burger omdat industriële afvalscheiding beter is.

  reageer
 • Frank

   

  Tja, industriële scheiding is misschien wel beter, maar misschien ook wel veel duurder.

 • Pep

   

  De gemeente heeft geen geld. En de Floriade dan deze is gratis? Gewoon verkapte verhoging over de rug van de burger. What else is new! Almere waar de burger de tekorten mag dichten.

  reageer
 • Evros

   

  Joost mag het weten ! Aan welke kant van de streep sta jij ?

  reageer
 • Toon

   

  wederom een bewijs van mismanagement...

  reageer
 • Pzaal

   

  Alles voor de flopriade. Belachelijk 120 miljoen de plomp in gooien. Het kan in Almere.

  reageer
 • Mags

   

  Maar wel geld voor de Floriade! Goed lopende zaken moet allemaal weg voor de 'land grab' om duur woningen te bouwen voor rijk mensen.

  reageer
 • Julia

   

  Een mes in de rug voor al die mensen die het wel goed doen. Voelt als straf!

  reageer
 • hans

   

  Is dat een Herrema-heffing zodat hij door kan gaan met zijn Floriade. Ben bang dat het eind nog niet in zicht is. We gaan nog veel meer dokken.

  reageer
 • Wouter

   

  Het 4e kwartaal van het jaar is begonnen, dus het jaarlijkse graai- en lastenverzwaringseizoen voor de burgers en consumenten barst weer los.

  reageer
 • Philip

   

  En dan stijgt de WOZ-waarde zeer waarschijnlijk ook nog eens fors. Het nieuwe motto zal wel gaan worden: "dubbel genaaid houdt beter". Het kan in Almere!

  reageer
 • Koos

   

  Dat is wél een drama want het zijn kosten voor een aankoop waar je al btw en andere belastingen (inkomstenbelasting bijvoorbeeld) over betaald hebt.

 • Jaanchi

   

  Zo, de eerste kosten voor de Floriade worden nu al doorberekend aan de burger. Sjapoo voor dit stadsbestuur.

  reageer
 • Dupo Drankgrot

   

  Het echte betalen voor de Floriade vindt pas na afloop van deze bejaardenshow plaats. Dan is namelijk duidelijk dat er een verlies van minimaal 30 miljoen euro is.

 • kees d.

   

  Dit begint in 2017 al. Allemaal dokken voor de Floriade!

  reageer
 • Joost

   

  Alles bij elkaar, voor een huis van rond de 2 ton, moet je dus iets van 1 euro en 10 cent per maand meer betalen. Dat is toch niet zo een drama?

  reageer
 • Pieter

   

  Als dat geld een goed leefbare stad oplevert en dus ten goede komt aan de betalende burger, pas dán heb je gelijk.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert