Piloot gecrashte paramotor was mogelijk bewusteloos

ZEEWOLDE
De piloot van de neergestorte paramotor bij Zeewolde was mogelijk buiten bewustzijn geraakt doordat hij te snel daalde. Dat is één van de conclusies uit het onderzoek van de Luchtvaartpolitie.

Neergestort aan de Winkelweg
Op 30 juli van dit jaar verongelukte de 20-jarige Ewout de Vries uit Lunteren toen hij met zijn paramotor neerstortte in een weiland aan de Winkelweg in Zeewolde. Bij een paramotor heeft de piloot een propellor op zijn rug en hangt hij onder een parachute.

Daling in een spiraal
Met de uitrusting van het slachtoffer was niets mis volgens de Luchtvaartpolitie. "Het slachtoffer begon op een hoogte van 150 meter met dalen in een soort spiraal. Hierbij maakte hij steeds snellere bochten. Nou is het niet ongewoon om dit te doen als je snel hoogte wil verliezen. Maar normaal wordt het dalen dan hoger ingezet en de piloten stoppen met de spiraal." Aldus woordvoerder Ed Kraszewski van de Landelijke Eenheid.

Te veel G-krachten
Uit verslagen van ooggetuigen bleek dat de man bijna recht uit de lucht kwam vallen. Daaruit concluderen de onderzoekers dat hij ook niet geprobeerd heeft om de daling te stoppen. Kraszewski:  "Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat het gaat om zelfmoord. Wat wel zou kunnen is de man door het snelle dalen de G-krachten niet aankon, waardoor hij zijn bewustzijn heeft verloren. En dat hij daarom niet meer in staat was om te stoppen met het maken van steeds snellere bochten naar rechts. Maar achteraf is dat voor ons niet vast te stellen."

Familie op de hoogte gebracht
De familie van het slachtoffer is inmiddels op de hoogte gebracht van de uitkomsten van het onderzoek. Zij liet eerder al weten rekening te houden met het scenario dat hij een black-out had opgelopen door de snelle daling. De Vries was een geoefende piloot en kwam uit een familie die erg actief was in deze sport, aldus Omroep Gelderland.
 

reacties (0)

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert