ONS NOP wil aanpak lichtvervuiling windmolens

NOORDOOSTPOLDER
De partij ONS Noordoostpolder wil dat de gemeente in actie komt tegen de verlichting in de molens van windpark Westermeerwind. Volgens de partij is de knipperende verlichting tot in de verre omgeving hinderlijk.

Fractievoorzitter Berthoo Lammers stelt hierover maandagavond in de gemeenteraadsvergadering vragen aan burgemeester en wethouders.

Hoogste punt van de mast
De verlichting is enkele bewoners van Noordoostpolder een doorn in het oog. Daar zijn nu ook klachten bijgekomen van bewoners van de Friese IJsselmeerkust. Vorige maand zijn bewonersclubs in Zuidwest-Friesland een petitie tegen de 'lichtvervuiling' begonnen.

De rode en witte lichten zitten op het hoogste punt van de mast, op 135 meter. Ze moeten het vliegverkeer waarschuwen voor de molens, die inclusief de wieken 196 meter hoog zijn. 

Meer omhoog richten
ONS Noordoostpolder stelde de kwestie al eerder aan de orde. Volgens de partij stellen burgemeester en wethouders zich te passief op. Lammers vindt dat de gemeente in gesprek moet met de provincie en met de exploitanten van het windpark. Volgens hem kan de hinder worden beperkt door het licht meer omhoog te richten, waardoor het zich minder horizontaal verspreidt.

reacties (18)

 • Rob

   

  Gun ieder weer een aarde donkere nacht. Maar ben bang dat het niet gaat lukken zeker niet met die ultra hoge windmolens. Er is maar 1 kans van slagen als Schiphol s' nachts van 24.00 uur tot pakweg 0.600 uur op slot gaat voor al het luchtverkeer, ben alleen bang wil Schiphol in de 10 tien op de wereldranglijst blijven dat er zelfs s'nachts in toenemende mate heb gevlogen zal gaan worden. Wat denken dan van die foeilelijke kassen dan kunnen ze die s' nachts niet gaan verduisteren dat is pas foeilelijk.

  reageer
 • Nu Friesland een aktie begint laat populist ONS ook weer van zich horen. Dit zinloze geschreeuw heeft nooit iets opgeleverd. Laten ze liever aangeven waarom ze denken dat ze nu wel succes denken te hebben.

  reageer
 • Fabeltje

   

  Fabeltje? Wat nu weer. Iedereen kabouter Fopspeen behalve U heer Schutte? Stookt u nog hete kolen?

  reageer
 • Bergerac

   

  Wat een gezeur om niks. Ik heb begrepen dat die lampen branden voor de veiligheid dus voor mij prima.

  reageer
 • Klaas

   

  Veiligheid? Hoezo voor veiligheid? Of een Boeing 747 of Apache helikopter even tegen aan zal vliegen? Rust die lelijke windmolens uit met een baken zodat luchtvaart een signaaltje binnenkrijgt dat een paar km onder hen een win(st) dparkje ligt.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Schutte

   

  U weet nog niet dat groene stroom slechts een fabeltje is?

  reageer
 • Bas

   

  Spuuglelijk deze knipperende lichten. Je zou je ook koeten schamen als je aan windparken bouwt.

  reageer
 • Zeewoldenaar (nee, niet die...)

   

  Precies. Een hoop gezeur om een paar knipperende rode lampjes.

  reageer
 • MarkS90

   

  Ja ja. Wat een gezever om niks. We willen wel groene stroom maar met de opwekking willen we niet geconfronteerd worden.

  reageer
 • frans

   

  Het is ook maar net hoe het de raad in de NOP uitkomt. Noodbevel oke, lichtvervuiling van kassen bij luttelgeest oke. Ik heb al jaren last van lichtvervuiling van de kassen. Oh wacht dat zijn boeren en oh ja die moeten we uit de wind houden.

  reageer
 • Bert

   

  Ze moeten lampen aan de wieken hangen. Kan je ook zien of ze draaien En beter zo als een "vieze" kolecentrale

  reageer
 • Rekenmaar

   

  Ik wel, maar sprak laatst iemand die auto- en vliegverkeer wilde verbieden na zonsondergang, vanwege de lichtvervuiling. Rekenmaar dat dit ook weer brandstofkosten scheelt.

  reageer
 • Gerard

   

  Ha vandaar dat ze het vuurwerk ook aan banden willen leggen!

  reageer
 • Bianske

   

  Je hebt zeker nog nooit op de Ketelbrug gereden, terwijl het donker was? Fraai kun je het niet noemen en rijden met de gordijnen dicht doe ik lieder niet

  reageer
 • SJP

   

  Inderdaad lichtvervuiling. Het is geen kermis in Flevoland !

  reageer
 • Simpel als je gordijnen zou hebben.

   

  Zelfs als je de kachel nog niet heeft branden. Deze redlight molen string geeft werkelijk weer hoe berekenend men is geweest met het windmolenpark.De omliggende dorpen krijgen zelfs zwijggeld toe bedeeld om met de mantel der liefde geen tegenspraak te krijgen. Het uitgeven van subsidiegelden om via deze weg lijkt dan ook een merkwaardige vertoning. Dat er onwil is om een andere wijze deze verlichting aan te sturen blijkt wel uit de ergenis die nu opstapelt.

  reageer
 • Flevo Flevo

   

  Zeur toch niet! Die lichten zitten er voor de veiligheid, en veiligheid gaat altijd boven alles!

  reageer
 • Rekenmaar

   

  Hoe moelijk is het om je gordijnen dicht te doen, als het donker is? Scheelt je stookkosten, of maakt dat ook niet uit?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert