Slim gebruik voorkomt aantasten landschap

FLEVOLAND • Di 11 oktober 2016 | 9:40 • Dinsdag 11 oktober 2016 | 9:40
Flevoland moet intelligent met de kostbare ruimte omgaan. Gebeurt dat niet op de juiste manier, dan kan het landschap naar de knoppen gaan. Dat zegt directeur Martin Jansen van Flevo-landschap. De organisatie viert deze week haar 30-jarig bestaan.

Jarenlang kon in Flevoland alles omdat de ruimte onbeperkt leek. De provincie bereikt nu het punt waarop natuur, wonen en werken met elkaar botsen. Dat is volgens Jansen goed te zien rond Lelystad Airport, waar vliegroutes, wegen en bedrijventerreinen botsen met gebieden als het Natuurpark, Larserbos en de Burchtkamp.

Compenseren
Jansen legt zich er bij neer dat er over het vliegveld een rijksbesluit is genomen, maar vindt wel dat de luchthaven iets moet terugdoen om de invloed op de natuur te compenseren. Dat kan bijvoorbeeld met de aanplant van bos in de Eemvallei bij Zeewolde en Almere.

Hanzelijn
De Hanzelijn is een andere voorbeeld van een project dat het landschap heeft aangetast. Door de autoweg N307 daar naast te leggen, is ruimteverspilling voorkomen. Toch vindt Jansen dat het landschapskunstwerk van Robert Morris aan kracht heeft ingeboet, nu de autoweg en spoorlijn er vlak langs lopen.

Windmolens
Flevo-landschap streeft ernaar vanaf een vroeg stadium bij plannen te worden betrokken. Zo heeft de organisatie meegedacht over het regioplan voor windmolens. Flevo-landschap heeft er op aangedrongen dat die zo worden geplaatst, dat ze het karakter van het landschap niet te veel aantasten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel