Van Rijn moet uitleg geven over stop op Jeugdzorg

ALMERE • Di 11 oktober 2016 | 10:23 • Dinsdag 11 oktober 2016 | 10:23
Staatssecretaris Martin van Rijn moet in een brief aan de Tweede Kamer uitleg geven over de gedeeltelijke opnamestop bij de jeugdzorg in Almere. Er komt geen debat over de kwestie in de Kamer. Kamerlid Fleur Agema van de PVV had een debat aangevraagd maar ze kreeg dinsdagmiddag onvoldoende steun in de Kamer. Op Twitter spreekt Agema over "smerige politieke spelletjes over de rug van kinderen die in de knel zitten."  

[https://twitter.com/FleurAgemaPVV/status/785837877796212736]

Maandag werd bekend dat de gemeente Almere zorgverleners heeft gevraagd de rest van het jaar alleen nog zorg te bieden aan jongeren voor wie wachten onverantwoord is. Dit omdat het jaarbudget voor jeugdzorg al volledig is besteed. Per 1 januari zou de maatregel weer vervallen.

'Geld zat'
In een toelichting bij BNR Nieuwsradio stelt Fleur Agema dat de gemeente Almere het probleem in eerste instantie zelf moet oplossen. Volgens haar is Almere een grote gemeente die 'geld zat' heeft. Zo zou de gemeente heel veel geld uitgeven aan andere zaken, zoals festivals.

Kinderen niet de dupe
Mocht Almere vinden dat de stad te weinig geld krijgt voor een goede uitvoering van de jeugdzorgtaken, dan moet de gemeente dat bij staatssecretaris Van Rijn aankaarten.

Kinderen in de stad mogen volgens Agema niet de dupe worden van de situatie. Wanneer er in een gezin sprake is van agressie, kan dit volgens haar tot heel hoge risico's leiden. "We hebben wel genoeg gezinsdrama's gehad", aldus de PVV-politica.

Vakbond: Gemeente handelt in strijd met zorgplicht
De FNV heeft de gemeente Almere vandaag opgeroepen haar verantwoordelijkheid te nemen. Volgens FNV Zorg & Welzijn is korten op de jeugdzorg in strijd met de zorgplicht en de rechten van het kind. Geld mag volgens de bond niet belangrijker zijn dan de hulp die kinderen nodig hebben. De FNV stelt dat het de plicht van de gemeente is om te voorkomen dat kinderen in crisissituaties terecht komen. 

“Dan vervangt de gemeente maar 20 lantaarnpalen minder dit jaar” zegt Gert Noortman, FNV-bestuurder Jeugdzorg. “Het hele idee van de Jeugdwet is om meer in te zetten op preventie, omdat daarmee problemen sneller opgelost kunnen worden en geen zwaardere zorgvragen ontstaan. Doordat een gemeente er nu voor kiest om alleen nog crisisgevallen te behandelen, help je je eigen beleid om zeep.
Daarnaast geven jeugdzorginstellingen in Almere zelf aan nog over voldoende geld te beschikken. Alsnog verbiedt de gemeente kinderen te behandelen omdat dit het budget overschrijdt. Dat is de wereld op zijn kop. Het belang van het kind moet altijd voorop staan.” 

Kamervragen SP gaan niet door
De Socialistische Partij wilde deze Almeerse kwestie tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer aan de kaak stellen, maar kreeg de gelegenheid niet. Kamerlid Nine Kooiman van de SP vindt dat staatssecretaris Van Rijn er niet zo makkelijk af mag komen en wil de vragen snel beantwoord zien.

[https://twitter.com/NineKooiman/status/785792715472633857]
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel