Van Rijn moet uitleg geven over stop op Jeugdzorg

ALMERE
Staatssecretaris Martin van Rijn moet in een brief aan de Tweede Kamer uitleg geven over de gedeeltelijke opnamestop bij de jeugdzorg in Almere. Er komt geen debat over de kwestie in de Kamer. Kamerlid Fleur Agema van de PVV had een debat aangevraagd maar ze kreeg dinsdagmiddag onvoldoende steun in de Kamer. Op Twitter spreekt Agema over "smerige politieke spelletjes over de rug van kinderen die in de knel zitten."  Maandag werd bekend dat de gemeente Almere zorgverleners heeft gevraagd de rest van het jaar alleen nog zorg te bieden aan jongeren voor wie wachten onverantwoord is. Dit omdat het jaarbudget voor jeugdzorg al volledig is besteed. Per 1 januari zou de maatregel weer vervallen.

'Geld zat'
In een toelichting bij BNR Nieuwsradio stelt Fleur Agema dat de gemeente Almere het probleem in eerste instantie zelf moet oplossen. Volgens haar is Almere een grote gemeente die 'geld zat' heeft. Zo zou de gemeente heel veel geld uitgeven aan andere zaken, zoals festivals.

Kinderen niet de dupe
Mocht Almere vinden dat de stad te weinig geld krijgt voor een goede uitvoering van de jeugdzorgtaken, dan moet de gemeente dat bij staatssecretaris Van Rijn aankaarten.

Kinderen in de stad mogen volgens Agema niet de dupe worden van de situatie. Wanneer er in een gezin sprake is van agressie, kan dit volgens haar tot heel hoge risico's leiden. "We hebben wel genoeg gezinsdrama's gehad", aldus de PVV-politica.

Vakbond: Gemeente handelt in strijd met zorgplicht
De FNV heeft de gemeente Almere vandaag opgeroepen haar verantwoordelijkheid te nemen. Volgens FNV Zorg & Welzijn is korten op de jeugdzorg in strijd met de zorgplicht en de rechten van het kind. Geld mag volgens de bond niet belangrijker zijn dan de hulp die kinderen nodig hebben. De FNV stelt dat het de plicht van de gemeente is om te voorkomen dat kinderen in crisissituaties terecht komen. 

“Dan vervangt de gemeente maar 20 lantaarnpalen minder dit jaar” zegt Gert Noortman, FNV-bestuurder Jeugdzorg. “Het hele idee van de Jeugdwet is om meer in te zetten op preventie, omdat daarmee problemen sneller opgelost kunnen worden en geen zwaardere zorgvragen ontstaan. Doordat een gemeente er nu voor kiest om alleen nog crisisgevallen te behandelen, help je je eigen beleid om zeep.
Daarnaast geven jeugdzorginstellingen in Almere zelf aan nog over voldoende geld te beschikken. Alsnog verbiedt de gemeente kinderen te behandelen omdat dit het budget overschrijdt. Dat is de wereld op zijn kop. Het belang van het kind moet altijd voorop staan.” 

Kamervragen SP gaan niet door
De Socialistische Partij wilde deze Almeerse kwestie tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer aan de kaak stellen, maar kreeg de gelegenheid niet. Kamerlid Nine Kooiman van de SP vindt dat staatssecretaris Van Rijn er niet zo makkelijk af mag komen en wil de vragen snel beantwoord zien.


 

reacties (5)

 • Jordi

   

  Over de rug van "" wil de PVV zich profileren. Ze vergeten zoals zo vaak dat ze weer niet weten dat ze ook "voor" dit plan hebben gestemd. Over de rug van "' stemmen binnenhalen,wat een hypocriete cq huichelaars zijn het bij de PVV. Waarom heeft de gemeente Almere zoveel zg hulpbehoeftigen in haar bestand?? Onderzoeken en bij voorbaat vooral snoeien in de overhead kosten.

  reageer
 • Kees

   

  Er zijn, naar verhouding, meer kinderen in Almere dan in andere gemeenten en dus ook meer kinderen die jeugdzorg nodig hebben. Daar is bij de budgettenoverheveling geen rekening mee gehouden. Daarnaast, maar ik weet niet of dat hier ook het geval is, worden bij financieringen vanuit het rijk vaak bevolkingscijfers van jaren terug gebruikt. Of terwijl voordeel voor krimpgemeenten en nadeel voor groeigemeenten (waaronder Almere).

 • Henk

   

  Waren het niet de gemeenten die zo graag de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg wilden overnemen? Meer macht. Zij konden het immers veel goedkoper uitvoeren. Het resultaat blijkt nu

  reageer
 • Thomas

   

  Apart. De PVV stemde voor de bezuinigingen op de jeugdzorg, en nu proberen ze net te doen alsof er tegen waren?

  reageer
 • Jan

   

  Zodra er PVV staat in een bericht, dan komt de linkse kliek meteen met commentaar. Vreemd dat men niet vanuit die hoek dit initiatief toejuicht. Of ben je tegen deze aandacht voor de afbraak van de jeugdzorg? Liever negatief doen over de PVV, dan deze vragen waarderen?

 • Opa havenaar

   

  is dit niet veroorzaakt door de smerige onverantwoordelijke bezuinigingen op het sociale domein opgelegd door de politiek in den haag? Deze dame heeft boter op haar hoofd......

  reageer
 • Jawel, maar Almere is wel de enige (of slechts eerste?) gemeente bij wie het geld op is.

 • .\/\/.

   

  Persoonlijk vind ik die mevrouw Agema een nitwit van het zuiverste water, maar in dit geval richt ze de aandacht op een wezenlijk politiek probleem. Rest de vraag: hoe is dit in Almere gegaan? Problemen met de financiering van de jeugdzorg waren eerder dit jaar ook al bekend. Wat is sindsdien het beleid geweest?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert