Ouders boos over invoering nieuw lesrooster

URK
Basisschool de Regenboog op Urk gaat vanaf volgend schooljaar over op een nieuw lesrooster waarbij de kinderen tussen de middag op school blijven. Het nieuws werd per brief onder de ouders verspreid en zorgt voor onrust. Ze zijn bang dat hiermee de Urker traditie om tussen de middag thuis warm te eten onder druk komt te staan. 

'Om de kost'
"Onze hele samenleving is hier op ingespeeld. Mensen zijn tussen één en twee uur 's middags vrij en gaan dan om de kost. Natuurlijk kunnen we straks ook na schooltijd warm eten, maar dan moet ik dat wel met mijn werk kunnen regelen en moet eigenlijk iedereen daarin mee", zegt een ouder, die liever niet bij naam genoemd wil worden. 'Om de kost gaan' is typisch Urks en kwam al eerder in het nieuws toen een geopende brug tussen de middag voor verkeersopstoppingen zorgde.

Stemming onder ouders
De ouders was dit voorjaar al gevraagd of ze een zogenoemd continurooster zagen zitten. Als 70 procent voor zou stemmen, werd het ingevoerd. Een kleine meerderheid was tegen het nieuwe rooster. Toch voert de school het continurooster na de zomer van 2017 in, zegt Petra Kramer, directeur van de Regenboog. "We kwamen erachter dat we zelf mogen bepalen welke schooltijden we kiezen. En we weten dat er ouders zijn die het wel graag willen. Op deze manier hopen we ouders ook de keuzemogelijkheid te geven om op Urk een school met aangepast rooster te kiezen. Ook merken we dat de tegenstand vooral zit bij ouders met kinderen in de hogere klassen. Bij de jongste kinderen is men juist voor en ook de medezeggenschapsraad heeft ingestemd."

Groep ouders fel tegen
Enkele ouders hebben zich uitgesproken tegen het nieuwe rooster. Ze willen proberen de plannen tegen te houden door de politiek in te schakelen, maar de gemeente kan geen invloed uitoefenen op de schooltijden. Kramer is niet van plan om de plannen te wijzigen. "Wij denken dat het voor kinderen absoluut beter is. Nu zie je vaak dat het tijd kost om alles wat ze tussen de middag hebben meegemaakt weer te verwerken, en weer moeten wennen aan de klas."

Continurooster
Het continurooster is een manier van werken waarbij de kinderen bijvoorbeeld iedere dag van 08:30 uur tot 14:00 uur les krijgen. Dit wordt steeds populairder. De Regenboog op Urk kiest ervoor om de 250 leerlingen op woensdagmiddag wel vrij te geven.

reacties (25)

 • els

   

  Hier zit meer achter..de kinderen moeten gewoon opschool blijven..en dan word er niet meer gebeden .en uit de bijbel gelezen..dus tussen de middag valt al af ...en daar gaat het om ..want het is tegenwoordig al zo smorgen bidden en smiddag danken op school ....wat erg

  reageer
 • Jeltje

   

  Blij dat mijn kind dit maar 1 jaar hoeft te doorstaan. Zij heeft nl behoefte om haar werkende moeder gezellig tussen de middag te zien en te spreken. Ook het moment tot rust komen is zeer belangrijk voor kinderen. Samen eten. Wanneer het goed voor mijn kind was ging ze regelrecht naar een andere school. Zeker hoe de school dit heeft aangepakt en dit op een briefje mee te geven naar huis zegt alles over het beleid en de school. Bedankt Regenboog

  reageer
 • roelie

   

  Ik vind dit ideaal voor de werkende moeder en de oppas moeders. Hoeven tussen ze niet tussen de middag vlug vlug heen en weer. Meerr rust voor de kinderen. En langere speeltijd voor de kinderen na school.

  reageer
 • eengoedebuur

   

  Nou ik ben een 'vreemde', en ik vind het heerlijk dat mun jongetjen tussen de middag thuis komt eten. En als ik aan het werk ben, kan hij altijd bij mijn goede buurvrouw mee eten. En zo niet dan bij een andere buurvrouw. Dus van mij mag het gewoon zo blijven als het is.

  reageer
 • Gerretjen

   

  Het is heerlijk ......savonds eten...om 6 uur met het hele gezin aan tafel.....familytime...Als onze school dit zou doen....ik ben direct VOOR!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ideaal, jammer dat ze dat bij ons niet in willen voeren. 4x per dag heen en weer vliegen is ok niks zegt de vrouwe. Wark an de walle dus kost eeten tussen de middag lokt toch niet. En smiddags zijn ze veel eerder klaar. Kunnen die urten effen een knippien doen. Snap de ophef niet, gaat maar om 1 school blijkbaar. De rest blijft het oude rooster volgen. Dus keuzevrijheid voor iedereen, perfect toch?

  reageer
 • Koffeman

   

  Vreemden zullen over je heersen. Dat is een oud spreekwoord. Maar het word weer bewaarheid. Mensen houd je kinderen uit protest thuis. En niet luisteren naar een andere school. Zij kunnen denken dat zij denhaag achter zich hebben. Maar de ouders zijn de baas.

  reageer
 • Janneke

   

  Hoezo oubollig. . Juist super modern om tussen de middag warm te eten.. Veel mannen beginnen om 4 of 5 uur smorgens met werken.. Natuurlijk willen die een lekker warm bord eten om 1 uur😊 En de Kids. ..gezellig met va en moe aan tafel ..dat zijn juist de tijden met een gouden randje. Kloas moet voetballen om half 6 Piet heeft om 6 uur lare . Alie heeft om 7 uur gym En vader heeft om half 8 vergadering. . WAT SUPER LEUK OM MOEDER TE ZIJN..EN VOORAL ALS JE SAMEN MAG GENIETEN VAN HET ETEN.. maar og..wor maak ik me druk omme.. Die van oens zitten in Zwolle in hardewijk op skool..in man komt gezellig om 1 uur..😀😀

  reageer
 • Geert

   

  Ging het maar om het belang van het kind, nee het gaat om de leerkrachten,nog vroeger naar huis en nog meer vrije tijd.

  reageer
 • Van Haven

   

  Haha, heerlijke onwetende reactie. Je hebt de verkeerde baan gekozen, joh. Ga omscholen, word leerkracht en heb zeeen5van tijd! Of zal dat dan toch tegenvallen (lol)

 • Gerrit2

   

  Om de kost gaan....... dat is zo verschrikkelijk Openlucht Museum. Wie praat er nog zo?

  reageer
 • me

   

  mogen ze van mij bij alle scholen doorvoeren. Dat eten om 13.00 zie je nergens meer in nederland. Urk is geen eiland meer... al gedragen ze zich nog el zo

  reageer
 • urker

   

  Mijn kinderen zitten niet op de regenboog school maar op de Harmpje visser school. maar van mij mag dit rooster ook daar doorgevoerd worden ik ben voorstander

  reageer
 • Klaas

   

  Het beroerde is dat 80 of 90 procent van het bedrijfsleven in urk ook dicht is van 1 tot 2 dus dat zal dan ook mee moeten en dat zie ik niet zo gauw gebeuren

  reageer
 • Havenaar

   

  Waarom zal dat dan ook mee moeten doen? Ouders kunnen ook lunchen zonder dat hun kinderen aan tafel zitten ....

 • Knielus

   

  Daar is ook niks beroerds aan.. de bedrijven draaien allemaal als een tierelier en dat willen we graag zo houden.!

 • Anita zeeman

   

  Ik zou het fantastisch vinden. Ik zie er alleen maar voordelen in en voor de kinderen lijkt het me ook beter....😀 (ik heb dan ook geen man die iedere dag om de kost komt en ik heb een zoon op het voortgezet onderwijs die ook tussen de middag niet thuis komt eten )

  reageer
 • Niet?

   

  Waar zit hij dan iedere dag?

 • Albert

   

  Als de meerderheid aangeeft om het zo te laten wat is dan het probleem? Misschien maar een referendum houden... Den Haag kan de school wel tips geven hoe met een NEE om te gaan.....

  reageer
 • The Law

   

  Ik persoonlijk vind het uur van 1 tot 2 vrij zonde van mijn tijd en daarbij als de kinderen s'avonds eten, dan snaaien ze s'avonds wat minder. Geweldig initiatief.

  reageer
 • Alleen de toelage?

   

  1 uur met je kinderen zonde van je tijd noemen!!! Gezinsvorming, zonde van mijn tijd!! Wees blij dat je ze spreken en ontmoeten kunt maar daar zal de drive wel zitten. Van daar het voorstel bij de mededeling; u kunt ze na half drie in de opvang brengen!!! Je zal het kind maar zijn!!!

 • Whoknows

   

  Kunnen ouders alvast wennen als de kinderen naar het voortgezetonderwijs gaat die niet op Urk ligt. Of komen die kinderen ook even om 1 uur naar huis om dan om 2 uur weer in bv Emmeloord of Zwolle aanwezig te zijn. En Ja het is misschien een traditie "de kost"op Urk, maar de maatschappij veranderd nu eenmaal en dat zal ook op Urk een keer gebeuren

  reageer
 • eduvier

   

  Hier in Emmeloord wordt het ook al gedaan op de Optimist.

  reageer
 • HM

   

  Erg vreemd dat een schooldirecteur een besluit neemt dat tegen de wens van de meerderheid van ouders in gaat.

  reageer
 • Tja Urk met je tijd mee gaan is ook een optie, tussen de middag warm eten is zo 1950.

  reageer
 • Knielus

   

  En wat is daar plots volgens u mis mee? U hangt er dan maar een label aan van 1950? Mogen de ouders hierin geen stem hebben soms ? Immers, als u goed leest voordat u een 2016 antwoord geeft.. kunt u daarin het bezwaar van de ouders duidelijk lezen. Ook betalen de ouders zoals elke ouder het schoolgeld ook nog steeds zelf dus mag iedere ouder daar van mij daar ook in meestemmen .

 • Beun de haas

   

  Hoe zo vast geroest in het verleden... Tijden veranderen. We leven in een 24-uurs economie. Het is niet meer zo als vroeger dat je met je 50ste was afgeschreven of al dood was. Tegen woordig moet je al minimaal door weken tot 67 voor je ag gaan denken om met pensioen te gaan. Als of op de vissersboten alles stil gelegd word om te eten, ik denk het niet stilstand is weggegooid geld en dat kan de schipper zich niet veroorloven. Mijn mening laat het verleden los en denken aan de toekomst!!

  reageer
 • Knielus

   

  Wat heeft dat plots allemaal te maken met tussen de middag gewoon om de kost gaan? Voor de mensen op Urk is het 5 minuten naar huis en wat is er dan mis mee om zoveel mogelijk samen te eten ?

 • Broersma

   

  Volgens mij maken wij als ouders nog steeds zelf uit hoelaat we eten. En ja wij eten kost tussen de middag. Dus als ze dit door willen zetten haal ik mijn kids van die school af. Scholen zat toch?

  reageer
 • Van Haven

   

  Wat doet u als uw kinderen naar het VO gaan ? Ik herinner me dat we tientallen jaren geleden ook thuis warm aten tussen de middag, toen ik buiten ons dorp naar de havo ging at ik als enige s avonds warm, vond ik niet leuk. Gelukkig ging mijn broer een jaar later naar het VO, vanaf dat moment at het hele gezin s avonds warm. Ik vind warm lunchen nu helemaal niet prettig meer.

 • Joke

   

  Beetje meegaan met de fijd......Is lastig op Urk.

  reageer
 • Svu

   

  Wat is het beste voor het kind? Is dat onderzocht? Offset het puur management gedreven? Ik vind de ochtend en middag programma voor de kinderen beter. op school eten ben ik geen voorstander van. En heeft een kind ook geen recht op eigen invulling van haar pauze?

  reageer
 • Kaassie

   

  Oplossing lijkt mij simpel : naar een school toe die wel aan de voorwaarden van tijden voldoet. Het enige wat gaat helpen is veel opzeggingen en inschrijven op een andere school. Graag vroegtijdig, kan de gemeente bouwplannen maken en het schoolbestuur een passende functie gaan zoeken voor de huidige leerkrachten van de "Regenboog"

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert