Rijk gaat geld jeugdzorg opnieuw doorrekenen

FLEVOLAND
Almere gaat met het ministerie van Volksgezondheid uitzoeken of de bijdrage voor jeugdzorg aan Almere en Lelystad wel op de juiste manier is berekend. 

Dat heeft de Almeerse wethouder René Peeters afgesproken met staatssecretaris Martin van Rijn. Aanleiding is het bericht dat Almere per direct alleen nog maar kinderen naar de geestelijke gezondheidszorg (jeugd-ggz) doorstuurt die in een crisissituatie verkeren. Voor minder urgente gevallen is dit jaar geen geld meer.

Gekort op budgetten
Almere heeft in 2016 57,3 miljoen euro van het Rijk gekregen voor jeugdzorg. In de loop van dit jaar bleek er meer nodig te zijn en heeft de gemeente er zelf nog eens 5 miljoen euro extra voor uitgetrokken. Vorig jaar kwam er nog 63,1 miljoen euro van het Rijk voor Almeerse jeugdzorg. Dat betekent dat er dit jaar 10,1 procent gekort is op het budget.

Geen beperkingen in Lelystad
Ook Lelystad gaf deze zomer aan dat het geld voor de jeugd-ggz al op was. Na overleg met zorginstellingen is besloten alsnog extra geld vanuit de gemeente beschikbaar te stellen. De gemeente zegt gewoon door te gaan met de betalingen voor jeugdzorg die nodig zijn. Aan het eind van het jaar kan worden vastgesteld hoe veel het budget is overschreden.

Almere vermoedt dat groeigemeenten als Almere en Lelystad dit jaar te streng zijn gekort op de rijksbijdragen voor jeugdzorg. 
 

reacties (1)

 • tdb

   

  wethouder René Peeters en de "niet democratisch gekozen" staatssecretaris Martin van Rijn. Hebben dat even afgesproken? Lees ik dit nou goed? En dat kan zomaar hier in Nederland over de rug van kinderen die zorg nodig hebben?

  reageer
 • Almeerse

   

  Nee, volgens mij leest u het niet goed. Ze laten het herberekenen, daar kunt u m.i. toch geen bezwaar tegen hebben ?

 • Lely

   

  Ik lees dat zij hebben afgesproken dat de er onderzocht gaat worden f de bijdrage voor jeugdzorg aan Almere en Lelystad wel op de juiste wijze is berekend, of zij als groeigemeenten niet te streng zijn gekort op de rijksbijdragen waardoor de problemen zijn onstaan. Wat in dit bericht gaat over de ruggen van de kinderen die zorg nodig hebben??

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert