"Leegstand Lelycentre kan in half jaar zijn aangepakt"

LELYSTAD
De leegstand van kantoren in het gebied rondom het Lelycentre in Lelystad kan binnen een half jaar zijn aangepakt. Dat zegt Martijn van Riet van de MKB-Group. De MKB-Group is eigenaar van het voormalige kantoorpand Maerlant bij het Lelycentre.

Van Riet staat te popelen om het pand om te bouwen tot appartementen. Hij zegt niet aan de slag te kunnen omdat hij de vergunningen maar niet krijgt. Het frustreert de ondernemer dat hij niet aan de slag mag.

De vastgoedeigenaar sprak dinsdagavond de gemeenteraad toe bij een bijeenkomst op het stadhuis over de aanpak van de leegstand in het gebied. Het college van burgemeester en wethouders is bezig de bestemming van het gebied vorm te geven. De raad kon vragen stellen over de visie van het college.

Hulp vastgoedeigenaren nodig
Rondom het Lelycentre staat ruim 40.000 vierkante meter leeg. De gemeente kan die leegstand niet verhelpen zonder de hulp van de vastgoedeigenaren. "Zij moeten met plannen komen. De gemeente moet ervoor zorgen dat die plannen niet met elkaar in conflict komen", aldus wethouder Jop Fackeldey van de gemeente. 

De raad heeft de MKB-Group gevraagd de plannen voor het Maerlant te overleggen. Daarna wordt de discussie over de aanpak van de leegstand in het gebied voortgezet.

 

reacties (12)

 • Henk24

   

  De panden aan het Maerlant staan op de site Beleggingspanden vermeld als 'te koop'. Hoe kan meneer Van Riet dan beweren dat ze al van hem zijn? Deze meneer heeft vorig jaar ook in de Almeerse gemeenteraad geroepen dat hij de betreffende panden in Lelystad in eigendom had en dat de gemeente daar veel vlotter is met vergunningen dan in Almere. Pas later kreeg de raad door dat dit onzin was. Als raad Lelystad zou ik wel héél goed checken wat deze meneer roept.

  reageer
 • MKBGROUP

   

  Wij danken u hartelijk voor uw zinvolle bijdrage. Overigens, als u in het kadaster kijkt dan ziet u dat MKBGroup eigenaar is van Maerlant. Daarnaast is het te koop staan van Maerlant op beleggingspanden een logische stap voor een ontwikkelaar, dit is een marktplaats voor beleggers en ontwikkelaars.

 • Toekomstige bewoner?.

   

  Ik wil dolgraag naar een appartement dicht bij winkels en openbaar vervoer dus wat mij betreft opschieten !!

  reageer
 • lelystedeling

   

  Besturen/sturen en versturen van stukken is in dit dossier kennelijk een moeilijke zaak voor de gemeente Lelystad

  reageer
 • Flevowatcher

   

  Het college zeurt al jaren over 'dat er iets gedaan moet worden aan de leegstand in het Lelycentre, nu blijkt dat de eigenaar van het grootste deel van het vastgoed (MKB) al jaren klaagt dat de gemeente het bestemmingsplan niet wijzigt en geen vergunningen afgeeft, en hij dus niets kan beginnen. Jop Fakkeldij klaagt dat de gemeente niets kan zonder plannen van de eigenaars... Wie is hier nu gek of doof?? Het Maerlant kan prima omgebouwd worden tot fantastische woningen, met inpandig balkon, grote woonruimte etc. kwestie van prijs/kwaliteit.. Het kon ook met het pand van Triade bij het station: ik heb gehoord dat meer dan de helft van de geplande appartementen al verkocht is voordat de aannemer z'n betonmolen tevoorschijn gehaald heeft....

  reageer
 • Barbara

   

  Niks negatiefs te bespeuren. Jop heeft dit keer gelijk, en natuurlijk wil de eigenaar graag van zijn lege pand af. Maak geen hype van het ombouwen als er niet heel erg goed is nagedacht over meer dan alleen de opbrengst van de verkoper!

  reageer
 • MKNGROUP

   

  Wij willen zeker niet van ons pand af, we hebben het juist gekocht om woningen te maken. De honderden gegadigden willen daar erg graag gaan wonen. Van hype is geen sprake, eerder is er sprake van polderen.

 • laat alle reacties zien
 • pieter

   

  veel geluidsoverlast in zo'n verbouwd kantoorpand !!!, leuk voor jongeren .

  reageer
 • MKBGROUP

   

  De woningen worden met dezelfde eisen en normen als ieder ander nieuwbouw appartement. Het betreft hier dus geen dunnen wandjes en tijdelijke bewoning.

 • MKBGROUP

   

  Er wordt geheel gebouwd conform te hoge eisen van een nieuwbouw appartement. Alleen de buitengevels blijven intact, ramen worden vervangen

 • KC

   

  Ik begrijp iets niet. Het college kan de leegstand niet aanpakken, omdat zij afhankelijk is van de eigenaren. Nu wil de eigenaar van het Maerlant dit kantoorpand ombouwen tot appartementen, maar wordt hij nu tegengewerkt.

  reageer
 • Pimpernel

   

  Mijn werkgever kan ook wel een podium gebruiken om zijn plannen in Lelystad te behartigen, maar kiest voor de officiële kanalen.

  reageer
 • MKBGROUP

   

  Ons inziens is inspreken op een raadsvergadering een officeel kanaal? en dat daar dan een journalist bij is, vinden wij alleen maar mooi, des te beter de burger weet wat er allemaal gebeurt daar in Maerlant.

 • Dirk2

   

  Interessant. Echter volstrekt onduidelijk over welke doelgroep hier gesproken wordt. Er is nogal een verschil tussen een Polenhotel of luxe appartementen. Daarnaast, wie zit er te wachten op deze locatie waar nog veel meer moet gebeuren voor het leefbaar is? Stopt de gemeente dan ook met nieuwbouw elders om eerst de bron "leegstand" aan te pakken?Positief of niet, te vroeg juichen zal leiden tot frustratie achteraf.

  reageer
 • MKBGROUP

   

  Wie er op zit te wachten daar te wonen. Nou, dat zijn de honderden die zich bij ons inschreven voor een kant en klaar appartement. Deze doelgroep van 1 persoons of 2 persoonshuishoudens zitten te springen om een dergelijke kans. Daarnaast, wanneer zowel het arbeidsmigranten hotel als geheel Maerlant wordt herontwikkeld wordt de omgeving automatisch leefbaarder. En de gemeente zal echt niet elders stoppen met bouwen, daar er zoveel vraag is dat deze voorlopig nog niet is ingevuld, zeker niet met alleen herontwikkeling.

 • willem-stad

   

  Meer woningen altijd goed ,maar (ik kan er naast zitten) het lijkt me ,dat deze vastgoedeigenaar in het verleden veel minder voor de grond heeft betaald dan als het bouwgrond voor woningen was geweest. Plus de m2 opbrengst van woning ipv kantoor zal veel hoger zijn. Logisch dat hij staat te juichen.

  reageer
 • MKBGROUP

   

  Als ontwikkelaar is het doel om vraag en aanbod zo goed mogelijk bij elkaar te brengen. Gezien de potentie van Lelycentre en de enorme vraag naar woningen hebben wij het risico genomen het pand aan te kopen ter ontwikkeling. Dus ja wij hebben er belang bij om zo spoedig mogelijk een woonbestemming te krijgen. Net als alle gegadigden er ook belang wij hebben, die honderden potentiele huurders staan nu al bijna een jaar te wachten op appartementen in het Lelycentre. en ja na 10 maanden wachten waren we erg blij met de raadsvergadering omtrent Lelycentre.

 • marc

   

  Waarom alles in het negatieve trekken ???? Prima idee om kantoorpanden om te bouwen naar appartementen. Een levende woonomgeving goed voor de leefbaarheid en goed voor het lelycenter. Dus 2 vliegen in één klap. Ik zeg ombouwen en hoe eerder hoe beter. Waarom altijd dat getreuzel..........

  reageer
 • Barbara

   

  Lelystad was/is met name aantrekkelijk door haar laagbouw. Bij hoge uitzondering rond centrum en appartementen complex aan de kust geen flat hoger dan enkele verdiepingen te zien. Begrijp nu met woningnood dat het idee kantoorpanden te verbouwen een efficiente oplossing zou kunnen zijn mede door het goedkoop kunnen wonen. Maar denk meteen aan zaken als, scheidingswanden, van welk materiaal? Hoe zit het met de gehorigheid? Geen balkon, uitzicht op lagere etages? Lege panden rondom. Zijn dit dan de plekken waar het fijn wonen zou zijn?

  reageer
 • MKBGROUP

   

  Wij bouwen alle appartementen op eenzelfde wijze als ieder ander nieuwbouw appartement. Sommige torens hebben al balkons, andere zullen een deel dakterras krijgen. Andere geen balkon, maar niet iedereen heeft direct een balkon nodig. Lege panden rondom is ook niet van toepassing aangezien de voormailige rechtbank LelyStaete wordt verbouwd naar arbeidsmigranten hotel en de gehele laagbouw reeds sinds jaar en dag is verhuurd aan o.a. Basic Fit en Kerngezond. Dus een mooie combinatie van wonen, zorg en leisure.

 • Nikky

   

  Tsja, als iemand dat niet wil, dan kopen ze het toch ook niet. Wat maak je je druk?

 • frits

   

  Wat een rare reactie. Net of de projectontwikkelaar dit soort dingen niet zou weten. Het bouwbesluit geldt natuurlijk gewoon. En niet iedereen heeft behoefte aan een balkon. Misschien momt er wel een mooi gezamenlijk dakterras. Laat dat toch gewoon lekker aan de projectontwikkelaar over, en de mensen die er willen wonen. Gewoon aan de slag ermee, en Jop Fackeldey moet stoppen om dit soort zaken te traineren vanwege een misplaatst monopolie voor het stadshart.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert