Burgemeester bepaalt waar cameratoezicht komt

LELYSTAD
De burgemeester van Lelystad krijgt mogelijk de bevoegdheid om in uitzonderlijke situaties cameratoezicht in te zetten als zij dat nodig vindt. Dat is dinsdagavond mogelijk gemaakt met een motie van de VVD, die het cameratoezicht met een verordening in de Algemene Plaatselijke Verordening wil regelen. Adema heeft dan geen toestemming van de gemeenteraad nodig. De APV wordt nog dit jaar op dit punt aangepast als de gemeenteraad daarmee instemt. 

Toen in de Voorstraat in korte tijd vijf keer brand uitbrak en de vraag om cameratoezicht actueel werd, ontdekte de VVD dat alleen de gemeenteraad kan beslissen of ergens gefilmd mag worden. Dat is bij de aanpak van incidenten niet handig, omdat het vertragend werkt. 

Adema zegde toe terughoudend om te gaan als ze haar nieuwe bevoegdheid krijgt. "Er zijn situaties denkbaar die om snel handelen vragen, maar ik besef me dat een camera inzetten in het publieke domein een ingrijpend middel is", aldus de burgemeester. 

reacties (2)

 • Barbara

   

  Goeie zet. Daarom volste vertrouwen in de manier waarop burgemeester met deze materie om wil gaan.

  reageer
 • Sanne (D66)

   

  Wat een matig artikel. Quote: Dat is dinsdagavond mogelijk gemaakt met een motie van de VVD. Unquote Ehm nee. Het college is gevraagd een verordening aan de raad voor te leggen die dit mogelijk maakt. Pas nadat de raad die goedkeurt, ontstaat die mogelijkheid/bevoegdheid. Nogal een verschil. Ook jammer dat de VVD niet kon uitleggen hoe camera's precies die branden gaan voorkomen of helpen oplossen...

  reageer
 • Dirk2

   

  Jammer en wel een beetje zielig dat D66 hier zo'n heisa van maakt. Het is toch geregeld? Resultaat is hier belangrijker dan de route en dan maakt de partijkleur niet uit! (non lid)

 • Jos '56

   

  Nou Sanne, misschien kan jij het beter uitleggen.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert