Burgemeester bepaalt waar cameratoezicht komt

LELYSTAD • Di 11 oktober 2016 | 22:41 • Dinsdag 11 oktober 2016 | 22:41
De burgemeester van Lelystad krijgt mogelijk de bevoegdheid om in uitzonderlijke situaties cameratoezicht in te zetten als zij dat nodig vindt. Dat is dinsdagavond mogelijk gemaakt met een motie van de VVD, die het cameratoezicht met een verordening in de Algemene Plaatselijke Verordening wil regelen. Adema heeft dan geen toestemming van de gemeenteraad nodig. De APV wordt nog dit jaar op dit punt aangepast als de gemeenteraad daarmee instemt. 

Toen in de Voorstraat in korte tijd vijf keer brand uitbrak en de vraag om cameratoezicht actueel werd, ontdekte de VVD dat alleen de gemeenteraad kan beslissen of ergens gefilmd mag worden. Dat is bij de aanpak van incidenten niet handig, omdat het vertragend werkt. 

Adema zegde toe terughoudend om te gaan als ze haar nieuwe bevoegdheid krijgt. "Er zijn situaties denkbaar die om snel handelen vragen, maar ik besef me dat een camera inzetten in het publieke domein een ingrijpend middel is", aldus de burgemeester. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel