'Leningen voor vervangen asbestdak'

LELYSTAD
De ruim 600 huizenbezitters in Lelystad die een asbestdak moeten vervangen, kunnen daarvoor een lening krijgen van de gemeente Lelystad. De lening moet tussen de 2500 en 25.000 euro zijn, zo is het voorstel van het college van burgemeester en wethouders.  

Het Rijk heeft bepaald dat er vanaf 2024 geen asbest meer in daken mag zitten. Een nieuw dak kost volgens de gemeente Lelystad tussen de 3000 en 18.000 euro. Om inwoners tegemoet te komen, wil het college de lening beschikbaar stellen. 

In totaal zijn er in Lelystad bijna 1300 woningen met een asbestdak. De helft bestaat uit koopwoningen, de andere helft uit sociale huurhuizen van woningcorporaties van Centrada en Vesteda.

reacties (8)

 • Larry Fox

   

  Heb je geprobeerd om leningen te krijgen van banken zonder succes? Dringend geld nodig om uit de schulden te komen? Geld nodig voor uitbreiding of de oprichting van een eigen bedrijf? Hier krijg je een lening van een van de grootste lening van de Britse bedrijven. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via email: larryfox2016@hotmail.com

  reageer
 • Frans

   

  Ik heb er alle begrip voor dat er een oplossing wordt gezocht. Maar gaan we nu geen precedent scheppenvoor al huiseigenaren die hun achterstallig onderhoud niet kunnen betalen?. Net als verhuurders wordt je geacht te reserveren voor onderhoud aan je woning. Vervangen van een dak hoort daar ook bij. Daar krijgt elke huiseigenaar een keer mee te maken. Dus is het overheid die als bank moet fungeren of niet de overheid het aan de banken overlaten? Hooguit voor de bovenmatige verwijderingsbijdrage zou de Haag ruimhartiger moeten zijn.

  reageer
 • Tuuk

   

  Dit heeft niets maar dan ook niets met achterstallig onderhoud te maken, en is dus ook iets waar je niet voor hebt kunnen sparen!

 • Flevowatcher

   

  En ik hoop dat Centrada (en ook Vesteda, maar heb geen idee waar die woningen heeft in Lelystad met asbestdak) z'n eigen broek ophoudt? Oftewel: de kosten voor vervanging gewoon uit eigen budget betaalt? Die leningen zijn echt alleen voor mindervermogende huiseigenaren! En aangezien de rente max. zo'n 1,5 % bedraagt, lijkt me voor de betreffende bewoners/eigenaren dit best aantrekkelijk, zelfs als je het wel in 1 keer zou kunnen ophoesten van je spaargeld!

  reageer
 • johan65

   

  Vesteda heeft o.a woningen in de Tjalk. Het bedrag is waarschijnlijk ''peanuts'' als je kijkt naar projecten als het vliegveld. Laat staan dat er toereikende financiën zijn voor de jeugd- en ouderenzorg

 • Rob

   

  Eigenlijk onvoorstelbaar toch. Je kocht toentertijd naar eer en geweten onwetend een huis met een nu verboden asbestdak. Nu draai je op voor de saneringskosten + een nieuw dak. Zou anders moeten zijn. De overheid bepaalt dat die daken niet meer mogen dus de overheid neemt de saneringskosten voor z'n rekening. Het nieuwe dak betaalt vervolgens de eigenaar want die heeft dan ook gelijk het voordeel van nieuw en energie voordeliger toch.

  reageer
 • Hans49

   

  Waarom €25.000 kunnen lenen als de vervanging max. €18.000 kost? Dan breng je mensen alleen maar verder in de problemen....

  reageer
 • Barbara

   

  Zo begrijp ik het niet, de lening moet vallen tussen de beide bedragen in. Dus geen lening bij onkosten lager dan 25.00 en geen lening bij bedragen hoger dan 25.000....

 • laat alle reacties zien
 • ght

   

  Echt heel erg goed van de Gemeente! Ik hoop wel een aantrekkelijke rente en tegen welke looptijd?

  reageer
 • Antje Ha

   

  Wat een teleurstelling. Men had toch gehoopt op een gratis geld voorziening op kosten van de gemeenschap. Gratis een nieuw dak, als het ware.

  reageer
 • Sergei

   

  Ik als eigenaar hopend op gratis.geld en/of dak?? Hoe kom je daar bij? Ik en mijn buurt genoten hebben nooit gerept over.gratis dak maar over een voorschot zodat we niet als huiseigenaar failliet gaan door een beslissing vanuit de EU.. het is dus een lening en dus betalen we het uiteindelijk allemaal zelf.... Bijdehand gedoe...

 • Lies

   

  Gratis geld?! hahahaha grapje zeker....voor niets komt de zon op helaas

 • Sem

   

  Uhm, lening en tegen welke rente?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert