Pampushout ondergaat metamorfose

ALMERE
Het Pampushout in Almere Poort wordt tot eind volgend jaar omgetoverd tot een bos met veel meer beleving voor bezoekers. Zo komt er onder meer een kleine horecagelegenheid.

Volgens boswachter Hans Boekhoff is in Pampushout de nieuwe strategie van het 30-jarige Flevo-landschap goed zichtbaar. De organisatie beheert en onderhoudt niet alleen terreinen, maar nodigt inwoners uit om met activiteiten meer reuring in het bos te brengen.

Gekapt
Het Pampushout is in 1978 aangelegd als populierenbos. Aan de zuidkant grenst nu het nieuwe stadsdeel Poort. In de toekomst wordt ten noorden Almere Pampus gebouwd. Daarmee wordt het een echt stadsbos. De afgelopen maanden is er flink gekapt. Een strook van anderhalve kilometer lengte dwars door het Pampushout is vrijgemaakt. Hier komt een nieuwe wandelroute met verschillende soorten bomen, waaronder de prunus en esdoorn.

Plukbos
Een andere strook verbindt straks Poort met Pampus. Hier komt het plukbos, met tal van bomen en struiken met eetbare vruchten. In het open gebied 'De Kiem' is kleinschalige horeca gepland, die naar verwachting in het voorjaar van 2018 open gaat.

Flevo-landschap verwacht nog heel 2017 bezig te zijn met het aanplanten van nieuwe bomen en de aanleg van nieuwe wandelpaden.
 
 

reacties (4)

 • Truus

   

  Hou toch eens gewoon het eindresultaat in gedachten en miep niet zo. Die mensen zijn professionals en weten echt wel wat zij doen hoor. Het wordt ongetwijfeld een prachtig bos waar ook degene die nu negatief reageren vast met heel veel plezier naar toe gaan in de toekomst.

  reageer
 • Van Haven

   

  Helaas hebben professionals het niet altijd bij het rechte eind en ook zij hebben een eigen visie. De een legt een bos liefst zo natuurlijk mogelijk aan en laat de natuur daarna zijn gang gaan ( de visie waar ik achter sta), de ander ziet een bos meer als een plek vol vermaak en vertier. In dat soort 'bossen' kom ik niet graag.

 • Henk

   

  De bekende Flevolandse kaalslag wordt toegepast. Daar waar voorheen een overvloed aan diversiteit was te onderscheiden, heerst nu een diep triest beeld. Net als SBB verpest ook deze club de Flevolandse natuur. Wilde dieren verdwenen, mooie bomen gekapt en slechte zijn blijven staan. Een spoor van verwoesting door de aannemers die de houtkap hebben gedaan. Als je dat natuurbeheer noemt ? Ook deze club bestaat uit prutsers. En daarmee onderscheiden ze zich niet van SBB. Natuurbeheer in Flevoland gemanaged door prutsers.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Je overdrijft. Het beheren van een bos betekent dat je soms bomen omzaagt met groot materieel, en dan ziet zo'n bos er tijdelijk nogal lelijk uit. Het lijkt dan of het nooit meer goed zal komen. Een jaar later is alles weer groen. Het echte probleem is dat het Pampushout door voortdurende menselijke activiteiten wordt overlopen. Zo wordt het meer een park dan een bos. die keuze is niet de juiste vind ik.

 • .\/\/.

   

  Jarenlang was dit gebied een oase van rust, met vossen, herten, vogels en wandelaars. Nu gieren er de kettingzagen, scheuren idioten op motoren over de eens zo rustige polderweggetjes, en binnenkort dus ook de lucht van frituur.

  reageer
 • Almeerse

   

  Oerzonde inderdaad. Maar plannenmakers verwarren bosgebied vaak met parken. En voor veel Almeerders die opgroeiden in Amsterdam lijkt dat ook zo te zijn.

 • Jos

   

  Het wordt wel tijd. Staatsbosbeheer is door zijn goede samenwerking met de gemeente Almere al jaren zeer succesvol. Denk maar aan het stadslandgoed de Kemphaan en het natuurbelevingscentrum de Oostvaarders. Allebei publiekstrekkers van formaat met een brede programmering. Heeft het Flevo-landschap de boot gemist?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert