Oud-directeur CPB ontraadt bouwen in Almere

ALMERE
Coen Teulings, oud-directeur van het Centraal Planbureau en hoogleraar economie, raadt het af om in Almere te bouwen. "Je moet bouwen waar mensen willen wonen, anders loop je keihard tegen jezelf aan", zegt Teulings in een interview met vakblad Cobouw. "Bouwen in Almere is weggegooid geld."

Teulings reageert met zijn uitspraken op een onderzoek naar bouwactiviteit dat eerder deze week gepubliceerd werd. Daaruit bleek dat in zowel Almere als Lelystad de laatste twee jaar veel minder bouwprojecten zijn dan in de jaren daarvoor. In de landelijke bouwactiviteiten-ranglijst daalde Almere van plek 12 naar 77 en Lelystad van 58 naar 133. 

Jarenlang is er in Flevoland gebouwd om de almaar toenemende vraag uit Amsterdam op te vangen, maar volgens Teulings toont het onderzoek aan dat de markt niet op die manier werkt. "Wonen in Almere is niet hetzelfde als wonen in Amsterdam", aldus Teulings. Hij pleit voor woningbouw langs de rand van Amsterdam, in gemeenten als Weesp en Waterland. 

reacties (26)

 • pieter

   

  Almere is economisch compleet afhankelijk van Amsterdam, zie o.a. de drukke A 6 en volle treinen . Dus al die lieden die niet vanuit Amsterdam in Almere zijn komen wonen,echt dit is de realiteit !!,lijkt mij dus verstandig om er een satelliet van Amsterdam van te maken,scheelt een stadhuis vol met bestuurders en ambtenaren. Hef gelijk die arme provincie Flevoland op en verdeel de rest onder Overijssel met Zwolle als economisch bolwerk en Gelderland,we hebben al veel te veel van bestuurslagen in dit te kleine landje.

  reageer
 • E Versteegt

   

  En weer één of andere elitaire yupmeneer die totaal wereldvreemd is en, vanuit één of andere zelf toegedichte schijn-autoriteit denkt te moeten gaan roeptoeteren. Netals in bijna alle plaatsen in Nederland (behalve de krimpregio's) trekt ook in Almere de woningmarkt ontzettend aan. Hier in mijn buurt in Filmwijk gaan woningen binnen hooguit 1 tot 3 maanden weg, als ze te koop komen te staan. Waarom? Simpel: In de plaatsen om Amsterdam heen, die deze yupmeneer aanhaalt, wordt nul komma nul betaalbaar gebouwd. Onder de 2,5 tot 3 keer modaal hoef je in Weesp niet naar een woning te gaan zoeken. Terwijl je in Almere nog steeds prima betaalbaar een huis kan vinden, alle grootstedelijke voorzieningen er gewoon zijn en je bovendien vanuit bijna iedere woonwijk binnen no time 1 of ander natuurgebied in kan om van de rust te genieten. En als je dan toch naar 1 van die oudere grote steden toe wil, bijvoorbeeld Amsterdam, dan is at ook niet zo'n probleem. Vanaf station Almere Centrum sta je met de intercit binnen 20 minuten in hartje Amsterdam. En ja, natuurlijk heb je ook in Almere criminaliteit en asobuurten. Maar in verhouding tot het aantal inwoners niet meer dan in Amsterdam. Sterker nog, afgelopen jaar is Almere in de misdaadranglijst van het AD weer gedaald, terwijl Amsterdam op 1 blijft staan. Lang verhaal kort: Deze meneer moet eerst maar eens een poosje in Almere gaan wonen. En dan de stad niet alleen vanuit z'n 'dikke VVD BMW' vanaf de dreven bekijken, maar ook écht de stad en de natuur om de stad heen gaan bekijken. Dat hele ophemelen van Amsterdam 'en de rest mag stikken' is symptomatisch voor deze maatschappij: Als je tot de elite van 'succesvolle yuppen' hoort mag je in/rond Amsterdam of binnen de ring van een andere grote stad wonen. Het klootjesvol (lees: de alsmaar kleiner wordende modale klasse en de onderklasse) mag de rest van NL hebben.

  reageer
 • Hannes

   

  Velen lezers/burgers zullen het met je eens zijn wat voor moois en minder Almere heeft te bieden!!... Als B&W de grondspeculanten buiten de deur weet te houden!!.of beter gezegd de deur uit te schoppen!!, dan weten ze dondersgoed wel wat Coen Teulings bedoeld te zeggen!!

 • pieter

   

  Als het vestigen in Amsterdam een stuk makkelijker zou gaan ( dus niet zoals nu alleen voor een "select gezelschap") zou 70 % van de Almeerse inwoners terug gaan !! En wie nee zegt liegt, !!! in ieder geval voor je veiligheid hoef je niet in Almere te blijven wonen !!!! ??? over de drukke A 6 en de volle treinen maar te zwijgen,

  reageer
 • Van Haven

   

  Haha, teruggaan .... ? Ik ken veel Almeerders die helemaal niet uit Amsterdam komen. En er is inmiddels een 2e generatie waarvan velen in Almere willen blijven. Mijn jongvolwassenen kinderen hebben niets met Amsterdam en hun vrienden oha ook niet.

 • Jaap

   

  Staan er huizen leeg dan in Lelystad en Almere?

  reageer
 • Deze man weet waar mensen willen wonen

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Luus Spannet

   

  Wat kunnen hooggeleerden toch dom praten! Wij leven al 34 jaar gelukkig in deze prachtige stad en ademen super frisse kucht in, vergeleken bij Amsterdam en omgeving! Waarom doet Nederland zo schamper over onze provincie? We hebben schone grond en een prachtige natuur, veel laagbouw vergeleken bij de grote steden, vrije busbanen en fietspaden! Hou toch eens op met vergelijken en laat ons land trots zijn op dit jongste stukje Nederland!

  reageer
 • Elizabeth

   

  Ik ben het helemaal met u eens ,over frisse lucht en alle positiefs, maar vindt u Almere buiten niet een heel ander publiek hebben de laatste 5 jaar? En is het niet fijn als je naar elkaar lacht en een bent met de bevolking maar dat er wel heel veel verschillende bevolkingsgroepen hier gaan wonen en mensen die je niet graag mee in aanraking wil komen, voorbeeld de onguurheid op het busstation zondagavond om 8 uur savonds, politie was er om de mensen te bewaken,, wordt het nu toch echt het afvoerputje, uw positief denken waardeer ik.. Even stoppen met bouwen en alles goed op een rijtje zetten hier.

 • Rob de Graaf

   

  De heer Teulings geeft een signaal af, dan verdient zijn artikel een inhoudelijke behandeling. Sociale woningbouw is zo'n item, wordt er in de toekomstige stadswijk Floriade 30% sociale woningbouw gerealiseerd? Almere 2.0 spreekt zich daar duidelijk over uit. Is het slim om in een gebied welke wordt doorsneden door de A6 een woonwijk aan te leggen? Is het slim de bestaande camping op te offeren zodat een A-locatie bedrijventerrein kan worden aangelegd? Zie de tekorten op de begroting van de gemeente Almere in relatie tot de niet geëxploreerde bedrijventerreinen. Het bouwen van de nieuwe wijk lijkt een gelopen race, het bestemmingsplan is naar de raad gestuurd. Tot nu toe is de gemeente doof voor door burgers aangedragen bijsturing, zoals de Werkgroep Floriade heeft aangetoond, zij hebben de noodklok geluid over de gevolgde inspraak procedure. De door mijzelf gemaakte opmerkingen zie ik niet terug in de laatste versie van het bestemmingsplan. Het is nu aan de raadsleden toe te zien op verbeteringen in het plan! De beloofde wijzigingen, middels moties en reactienota aan het Werkgroep Floriade Filmwijk zijn aan dovemansoren gericht.

  reageer
 • Boels

   

  Dat bouwactiviteitenrapport zal best kloppen, maar Teulings verwart oorzaak en gevolg. Woningbouw interesseert lokale politici geen moer, die willen de eeuwigheid in gaan met de wetenschap dat ze bijgedragen hebben aan het eigen ego met het verwezenlijken van grootse plannen (Floriade) en ondersteuning van elitaire kunst en cultuur. Het grondbedrijf is wijlen door te hoge inschattingen van de verkoopwaarde van de grond. Starre bestemmingsplannen en ambtenarij helpen ook niet.

  reageer
 • Kan deze econoom ook aangeven wat het verschil is tussen Weesp en Almere? Is dit ergens op gebaseerd of zijn het zijn onderbuik gevoelens? Of wenst hij iets te zeggen om te zeggen? Kom straks maar eens kijken als wij de floriade hebben gehad.

  reageer
 • JM Verhoeven

   

  Daar is ie weer, dhr Teulings... Hoe rijmt hij dit met de volgende feiten: Almere heeft haar 200.000ste inwoner verwelkomd; Gigantische wachtlijsten voor vooral jonge huizenkopers/-huurders in Almere; Uitverkoop nieuwbouwprojecten in Almere, niet alleen in Duin, maar bv ook in Buiten; Huizenprijzen in Almere zijn het laatste kwartaal met 6,5% gestegen; En last but not least, de Almeerder geeft zijn/har stad een hoog cijfer als het gaat om woongenot... En dan persoonlijk...wonen in Weesp of Waterland? Serieus? Nee, bedankt.

  reageer
 • Rauhfaser

   

  Deze hoogleraar economie moet misschien eens beseffen dat de economische activiteit van Almere zeer sterk door de conjunctuur wordt beïnvloed. Gaat de economie slecht dan bouwt Almere weinig. Trekt de economie aan dan hoor je overal de heipalen de grond in gaan. Heus, over een jaar of twee groeit Almere weer als kool.

  reageer
 • John

   

  Bouwen in Waterland.... ik zie de eerste actiegroepen al aan de einder staan....

  reageer
 • Jeroen

   

  Er word gedaan alsof deze man iets nieuws verteld, maar hij roept al jaren hetzelfde over Almere. Als het om dit onderwerp gaat, word de beste man ook niet meer heel serieus genomen.

  reageer
 • Dirk2

   

  Wijze woorden!

  reageer
 • Rinus

   

  Tjonge wat een conclusie weer van een ex rekensom meester van de CPB die ons een crisis aan kan lullen en dan verbaasd is dat er minder gebouwd is. Welk belang heeft deze meneer inmiddels?

  reageer
 • Almeerse

   

  'Wonen in Almere is t niet hetzelfde als wonen in Amsterdam'. Daar heeft hij een punt! Ik zou nl nergens in Amsterdam zo groen en rustig kunnen wonen voor zo weinig geld als ik in Almere doe ! Of zou hij dat niet bedoelen ... de grapjas .

  reageer
 • Ted

   

  Ga lekker bouwen langs de rand van Amsterdam en in Weesp. Maar dan straks niet janken dat er geen sociale woningbouw is en alsnog weer terugvallen op Almere.

  reageer
 • Henk

   

  Deze man zal ongetwijfeld deskundig zijn en derhalve weten waar hij over praat. Almere is alles behalve een aantrekkelijke stad. Leefklimaat is de laatste tien jaar sterk verslechterd. Dus de grote trek naar Almere is zeker voorbij.

  reageer
 • Almeerse

   

  Is het leefklimaat in andere grotere steden beter? Is er in Amsterdam meer groen, minder criminaliteit? De man zal op zijn gebied vast deskundig zijn, maar een zekere mate van subjectiviteit is in zijn betoog zeker aanwezig ... Deskundigen kunnen ook last hebben van oogkleppen .

 • Ed

   

  Alle projectontwikkelaars staren kwijlend naar de huizenprijzen in Amsterdam. Daar willen ze wel "marktconform" huisjes neerzetten. Ze hebben een deskundige gezocht en gevonden die zegt dat alleen bouwen vlakbij Amsterdam héél verstandig is! Moeten we nu verbaasd zijn? En heeft dit nieuwswaarde?

  reageer
 • Sam

   

  Ik blijf voorlopig in Lelystad wonen. Heb het helemaal naar mijn zin hier.

  reageer
 • Jos '56

   

  Ik ook, ik zit hier best :-)

 • Bram

   

  Geen verassende mening, hij schreef een heel boek hierover vol anti-Almere taal

  reageer
 • Van Haven

   

  Prima toch? Van mij hoeft Almere niet verder te groeien, laat onze stad de tijd krijgen te rijpen, zonder voortdurend de focus op nieuw te bouwen wijken te hebben.

  reageer
 • Peter

   

  Wat een onzin. Dat Amsterdammers graag op elkaar willen zitten in een vieze, drukke stad prima. Maar laten we wel voor de mensen die wel graag mooi en rustig willen wonen vooral mooie en betaalbare woningen in Almere blijven bouwen. En laten we eerlijk wezen, Weesp is ook geen Amsterdam en zal fat, gelukkig voor Weesp, ook nooit worden. Ik snap sowieso niet wat nu de aantrekkingskracht van Amsterdam is. Ga er voor geen goud meer wonen.

  reageer
 • Almeerse

   

  Haha, doet me denken aan jaren geleden, kinderen nog klein, zij voor t eerst bewust in Amsterdam. Na een uurtje in de stad zegt dochter :" Mama, wanneer gaan we weer naar huis? Ik vind het hier zo vies allemaal en het stinkt hier en alle huizen zijn zo oud! Ik wil echt weer naar Almere".

 • michael

   

  Altijd weer het vergelijken met Amsterdam ... gaap !! Een stad van een paar honderd jaar vergelijken met een stad van 40 jaar... Goed vergelijk hoor jongens !! Alle media uit onze hoofdstad moeten altijd maar weer vertellen hoe geweldig Amsterdam is en dat de rest van het land niets, ga toch fietsen man !!

  reageer
 • Hannes

   

  En dat moet Almere juist stimuleren, fietsen in Almere, en dat Almere in alzijn Glorie met vraag en aanbod een achtertiuin voor Amsterdam kan blijven. En dan de verkeerd uitgekozen locatie Floriade/woonwijk vergeten!! Om de bestaande continuïteit te waarborgen voor welvaart en welzijn!! En het Kasteel als Hart voor Almere laten kloppen!! Met alle mogelijkheden in bescheidenheid hele mooie projecten voor de toekomst teweeg kan brengen. "Almere gaat dan vanzelf mee groeien als toeristenstad !!!"" (( En daar past zeker geen hoogbouw van 60 meter meer in))

 • Fty

   

  Flevoland is het afvoerputje van Europa aan het worden.

  reageer
 • CM van Everdingen

   

  En waarom zou je niet in Almere willen wonen?

  reageer
 • frits

   

  Almere is niet leuk. Saaie wijken met honderden dezelfde huizen in straten in kaarsrechte blokkenpatronen. Alleen Almere-Haven is nog wat kneuzer. Maar als ik gedwongen wordt, dan toch liever Almere dan Amsterdam.

 • KC

   

  Beton, beton, beton, criminaliteit , criminaliteit, etc. Alles kan in Almere

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert