Straatpraat: Voltooid leven beëindigen met medicijnen!

ALMERE
Het kabinet wil dat mensen met een 'voltooid leven' hun leven onder strikte voorwaarden met medicijnen kunnen beëindigen. Zij worden dan begeleid door een speciale stervenshulpverlener.

Euthanasie is alleen toegestaan als twee artsen constateren dat er sprake is van ondraaglijk en uitzichtloos lijden, niet als een oudere simpelweg klaar is met leven. Al jaren wordt geprobeerd om 'voltooid leven' ook toe laten staan als basis voor euthanasie. Het kabinet komt nu met een nieuwe wet en zegt dat mensen met een 'voltooid leven' de mogelijkheid moeten krijgen om met hulp hun leven te beëindigen, onder strikte voorwaarden. Het gaat niet om euthanasie, want er is geen sprake van ondraaglijk en onbehandelbaar lijden.

Voor Straatpraat vroegen we in Almere Stad wat mensen vinden van deze ontwikkeling. 

 

reacties (6)

 • Barbara

   

  Gedurende een levensloop maken keuzes een aanzienlijk deel uit van het tevreden kunnen zijn, en wanneer je daar tegen het einde van de rit met hart en ziel in geoefend bent is de laatste keuze dat alles weer los te laten zeer waarschijnlijk ook makkelijker te doen. Het onderling bespreekbaar maken lijkt me in ieder geval een heel goed idee.

  reageer
 • Ernst

   

  Een lichamelijk en geestelijk gezonde bejaarde, want daar gaat het hier om, waarom zou die dood willen? Voltooid leven klikt mooi. De realitet zal veelal zijn: eenzaamheid, een tekort aan zorg, liefde en aandacht. Met als gevolg dat iemands leven niet meer de moeite waard is om geleefd te worden. Het zegt veel over hoe er in deze tijd met ouderen wordt omgesprongen. Er moet nog maar eens goed worden nagedacht over dat "voltooide leven". Euthanasie voor hen die ernstig lijden is nu al wettelijk geregeld en dat lijkt me voldoende.

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Tja, wie bezit jouw leven? En mag de eigenaar zelf bepalen wat je ermee doet?

  reageer
 • Drontenaar

   

  God bezit je leven dus hij bepaalt.

 • Gerda

   

  Goed plan. Je hoeft niet ziek te zijn om te lijden. Ik zou ook willen stoppen met leven als ik oud en versleten ben. Of voor de zoveelste keer weduwe zou worden. Of alleen achter blijft (noch kind noch kraai). Of als mijn zelfredzaamheid weg is. Daarom goed plan, zodat ik er over 30 jaar gebruik van kan maken, als ik dan dood wil!

  reageer
 • Drontenaar

   

  De mens wikt en God beschikt.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jp

   

  Helemaal mee eens. Vrijheid voor ieder mens.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert