Zes moskeeën ontkennen illegale huwelijken

ALMERE
De zes Almeerse moskeeën laten donderdag in een gezamenlijke verklaring weten dat er in Almeerse moskeeën geen illegale religieuze huwelijken plaatsvinden. 

De verklaring is opgesteld vanwege een uitzending van SBS6 afgelopen zondag, waarin wordt beweerd dat er onwettige religieuze huwelijken zijn gesloten in de Al Raza moskee. Volgens de moskeeën adviseren ze elke moslim om zich aan de Nederlandse wet te houden. Verder benadrukken ze dat in Nederland een huwelijk nooit voltrokken kan worden zonder dat er eerst een burgerlijk huwelijk heeft plaatsgevonden.

OM onderzoekt de zaak
Het Openbaar Ministerie onderzoekt momenteel of er iets onwettigs is gebeurd in de Al Raza moskee. Tot dit onderzoek is afgerond staat Ali Karamatali, de voorzitter van de moskee, op non-actief. Hij is degene die volgens SBS het illegale huwelijk wilde voltrekken.

Burgemeester Franc Weerwind van Almere had woensdagavond een gesprek met vertegenwoordigers van de moskeeën. Ook in dat gesprek hebben de moskeeën afstand genomen van illegale huwelijken. 
 

reacties (8)

 • Ik weet het beter

   

  Het gaat erom dat de vrouwen die in zo een religieus huwelijk stappen al hun vrijheid kwijt zijn en niet mogen scheiden als de man het niet toestaat, en de vrouw liever vermoord dan laat gaan. Iets met eer ofzo...

  reageer
 • Rajan

   

  Wie zegt dat ze hun vrijheid kwijt zijn? Misschien gebeurt dat in bepaalde rassen, maar nu worden alle Moslims over één kam geschoren. Vrouwen zijn geen bedienden of slaven. Dat ligt dan aan de man zelf, niet aan het geloof. Dan moeten dat soort mannen in de cel worden gesmeten. Een gelovige die de koran begrijpt weet dat je liefdevol met je partner om moet gaan.

 • Rajan

   

  Er word afstand van genomen, dus wat is het probleem? Er is niemand vermoord, dus de reacties zijn overdreven. Ik zelf wist niet eens dat een religieuze huwelijk niet mag voor een burgerlijke. En wat als mensen niet wettelijk willen trouwen omdat, ze daar het nut niet van zien, maar wel willen samenwonen en volgens hun geloof dus de Nikaah moeten doen? Dan zijn ze dus verplicht om wettelijk te trouwen, terwijl ze alleen willen samenwonen? Het komt inderdaad al generaties voor, maar wat het probleem daarvan is, is voor mij onduidelijk. Wat gaat het iemand aan of ik wel of niet religieus ben getrouwd?

  reageer
 • Rauhfaser

   

  "Wat gaat het iemand aan of ik wel of niet religieus ben getrouwd?" - dat kan ik in principe wel met je eens zijn vanuit de gedachte dat religie uiteindelijk toch alleen maar privé-fictie is. De wet van Nederland denkt er echter heel anders over. Dus laten we de wet maar respecteren en handhaven in afwachting van voorstellen om de wet op dat punt te wijzigen.

 • Pzaal

   

  En alle 6 liegen ze hardop. Zo krijg je wel PVV stemmers.

  reageer
 • Jan

   

  Liegen tegen ongelovigen is geen probleem.. Dat mag allemaal hoor.

  reageer
 • Niek

   

  Dat is het hoor. En de eer. Ik hoor nooit een moslim zeggen:"je hebt gelijk, ik zat fout". Wat meteen elke ontkenning waardeloos maakt.

 • Flevogoed

   

  Het kan ..... in Almere ! lijkt mij dat Alberto dit niet uit zijn duim zuigt .

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Brigit

   

  Er vinden dagelijks illegale huwelijk plaats. Volgens de wet moet men eerst burgerlijk gehuwd zijn om vervolgens het islamitische huwelijk in te gaan. Maar dat is in praktijk helemaal niet het geval. Er vinden dagelijks binnen het moslims gemeenschap zulke huwelijk. Dus zonder burgerlijke huwelijk.

  reageer
 • Abdel

   

  Mooi gezamenlijk statement! Lijkt mij helder voor een ieder. Weg met onwettige en nutteloos huwelijken.

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Waar rook is is vuur.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert