Raad eist onmiddellijk geld voor alle jeugdhulp

ALMERE
De Almeerse wethouder René Peeters moet ook voor minder urgente gevallen in de jeugdzorg onmiddellijk geld beschikbaar stellen. Dat staat in een PvdA-motie die in de nacht van donderdag op vrijdag een meerderheid van de gemeenteraad achter zich heeft gekregen.

Eerder deze week bleek dat Almere per direct alleen nog maar kinderen die in een crisissituatie verkeren doorsturen naar de geestelijke gezondheidszorg (jeugd-ggz). Voor niet-crisisgevallen is volgens het Almeerse college dit jaar geen geld meer.

Door de motie moet de gemeente nu per direct aan iedereen weer jeugdzorg aanbieden. Het benodigde geld moet volgens de gemeenteraad worden gehaald uit de budgetten voor de jeugdhulp van 2018, 2019 en 2020.

Wethouder René Peeters ziet dit niet zitten, en zegt nog niet precies te weten wat hij met de motie gaat doen. 

Staatssecretaris bezorgd
Eerder deze week uitte ook staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid zijn bezorgdheid over het voornemen van de gemeente Almere. Van Rijn liet Almere weten dat de bezuiniging wettelijk niet kan, omdat de gemeente een zorgplicht heeft. 

Motie van treurnis tegen Peeters
De motie was een tweede tegenvaller voor Peeters in een bijna zes uur durend debat. Eerder op de avond kreeg de D66-wethouder een breed gesteunde motie van treurnis, omdat hij de raad niet goed geïnformeerd zou hebben in dit dossier.reacties (11)

 • Lucas

   

  Lekkere gemeenteraad zeg, die zorgen met 1 stemming dat er in 2018, 2019 en 2020 ook een tekort op de jeugdhulp zal zijn. Want de kortingen vanuit Den Haag gaan door en dus is er elk jaar minder geld beschikbaar. Door dan zelf al geld te gaan gebruiken voor komende jaren, weet je zeker dat je een probleem creëert, wat nog vele malen groter zal zijn dan wat er nu is. Onbeschrijfelijk dom dit!

  reageer
 • Pzaal

   

  Geld genoeg, zolang de gemeente geld blijft pompen in de Flopriade en geld blijft geven aan geluks zoeker is er nog genoeg geld.

  reageer
 • Rauhfaser

   

  Met al deze discussies ben ik uitermate benieuwd of de problemen nu zijn veroorzaakt door 1. de transitie plus bezuiniging per 1 januari jl. 2. slechte bewaking van het beschikbare budget door mensen die dat nog moeten leren 3. buitensporige declaratie door zorgverleners 4. eneorme toename van de vraag. Of een combinatie van al die factoren. Ik herhaal mijn vraag van gisteren: eerder in het jaar waren er al berichten dat er problemen met het budget waren. Wat is sindsdien het gevoerde beleid? Wie het weet mag het zeggen.

  reageer
 • Jan

   

  De PvdA heeft in dit hele verhaal tien kilo boter op hun hoofd. Omdat hun minister deze bezuiniging mogelijk heeft gemaakt.

  reageer
 • Marijke

   

  Voordat er sprake is van een crisissituatie is er al heel wat ellende en stress geweest. Ik wens de kinderen en hun naasten heel veel sterkte en geen vooroordelen over opvoeding en dergelijke toe.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Faerie

   

  Ik denk niet dat we de zorgverleners, ofwel mensen op de vloer, moeten aanspreken op de dure zorg, maar de (midden en hoger )management lagen en bestuurders/directeuren. Ik hoop dat de raad ook daar even naar gaat kijken. De prognose is ook gewoon verkeerd gegaan en daar mag ook het rijk voor bij gaan dragen, maar, ik denk dat ook heel veel geld naar de verkeerde dingen gaan. En dan heb ik het niet over de Floriade, want dat is gewoon een hele andere pot en heeft hier echt niks mee te maken.

  reageer
 • Dr.Jake

   

  Haal maar weg van de flopiade !!! En stop er dan kompleet mee. We hebben andere (kop)zorgen dan bloemetjes !

  reageer
 • Flevoburger

   

  Het was mede dankzij regeringspartner de PvdA dat de jeugdzorg vanuit de landelijke overheid over de schutting bij de gemeentes werd gekieperd. Als nu blijkt dat zoiets ( met minder budget dan voorheen ) bij gemeentes problemen oplevert moet de PvdA niet gaan miepen....

  reageer
 • kees d.

   

  Komt dit omdat de organisatie van een Floriade nu al veel meer geld opslokt dan de gemeente Almere aankan? Eerst de zaken regelen die voor gaan en dan pas denken aan een Floriade.

  reageer
 • Louise

   

  De gemeente krijgt van de overheid geld om de jeugdzorg te regelen. Dat staat los van financiering van de Floriade. Alleen toen de centrale overheid het jeugdzorggeld en de jeugdzorg naar de gemeente overdeed hebben ze meteen het budget gekort. Gemeenten krijgen dus veel minder geld voor hetzelfde werk. Net alsof u van uw baas te horen zou krijgen dat u wel hetzelfde werk miet blijven doen, evenveel uren moet maken, maar het kan wel wat goedkoper, dus we korten uw salaris.

 • Boels

   

  Goed zo! Blijft wel ongenoegen over de houding van de zorgprofessionals: geen geld, geen behandeling. Zorg lever je toch omdat het moet en niet omdat het geld oplevert?

  reageer
 • Dr.Jake

   

  En als zorgverlener mag je dan ook zeker bij je huurbaas en je lokale supermarkt gratis met praktik verblijven resp. boodschappen doen (voor je hele gezin) want jij hebt ook gratis gewerkt voor de jeugdzorg. Wordt wakker ! Weinig zorg-/hulpverleners kunnen zich veroorloven om gratis te werken (voor een bepaalde periode) (zonderd dat geld uit hun eigen zak/organisatie moet worden besteed.)

 • Frans

   

  Bedoel je dat een zorgverlener er niet naar moet kijken of de rekening betaald kan worden? Ook bij de psycholoog, de verpleegkundige, de dokter en de fysiotherapeut zal elke maand de hypotheek betaald moeten worden.

 • Pieter

   

  Nou ik werk in de zorg. Als ik geen salaris meer krijg, mag ik dan gratis boodschapoen doen?

 • Erik

   

  Goed punt want de rest van het leven van deze professionals is ook gratis. Oo wacht

 • Dus komende jaren zelfde probleem, steeds vroeger in het jaar.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert