Meer treinen tussen Almere en Schiphol

FLEVOLAND
Het aantal intercity's tussen Almere en Schiphol wordt verdubbeld naar 4 keer per uur. Dat blijkt uit de nieuwe dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen, die op 11 december ingaat. Met de nieuwe dienstregeling zitten de treinen straks minder vol en hoeven reizigers ook minder lang op de trein te wachten. Ook stopt de intercity van Lelystad naar Schiphol weer in Almere Buiten.

Een rit over de Hanzelijn van Zwolle via Lelystad naar Schiphol wordt sneller. Dat komt omdat bij de Amsterdamse Zuidas het spoor is aangepakt. En de intercitytrein stopt niet langer op Duivendrecht. Dat moet twee tot drie minuten tijdwinst opleveren. De Intercity Lelystad-Almere-Schiphol-Dordrecht stopt trouwens wel in Duivendrecht, zodat Duivendrecht hiermee een Intercityverbinding met Almere en Lelystad houdt. Ook op station Almere-Buiten gaan weer intercity's stoppen.

Reizigers vanuit Kampen Zuid en Dronten krijgen een snellere verbinding met Schiphol en de westelijke Randstad. Het levert straks 14 minuten tijdwinst op.

reacties (44)

 • De ingenieur

   

  Lelystad zou in geen enkel scenario groter dan Almere zijn gebleven. De wereld zou wel anders zijn wanneer men de polders tegen de klok in had aangelegd. Zoals in het oorspronkelijk plan tot inpoldering stond. Dan was er een Markerwaard zonder randmeren en misschien geen Noord-Oostpolder. Wel was het beter geweest het Kamperllijntje na de aanleg van Oostelijk Flevoland direct te verlengen naar Dronten en Lelystad. Verdubbeling had dan ook nodig geweest en misschien had men dan via de NOP Emmeloord kunnen gaan. Nu is er de Hanzelijn waar over 10 jaar wellicht 200km/h gereden zal worden. De Flevolijn mag dan ook wel even aangepast worden zodat er daar ook 200km/h mogelijk wordt.

  reageer
 • Joost

   

  En zo zorgt de NS dat het nog drukker wordt op de A27. Belachelijk de nieuwe aansluiting naar Utrecht. Ik zal niet meer de trein nemen dan, ik moet elke dag van Buiten en Overvecht. Met de nieuwe dienstregeling duurt dat een half uur langer! Zo zit ik een uur langer in de trein per dag. Ik snap dat we wat moeten geven en nemen bij zo een wijziging, maar deze reizigers worden alleen maar benadeeld, en nog fors ook!

  reageer
 • Wit

   

  Dan was Lelystad groter als Almere nu. En wat dacht je van alle verzakkingen met de jaren en dat had toen de wegenbelasting nog niet op kunnen brengen, laat staan een aguaduct. Nu staan we langer in de file en de centjes komen toch wel binnen. De auto blijft hoe dan ook een melkkoe voor de overheid. Vandaar dat het weer wat beter gaat. De goederen komen toch wel op de plaats van bestemming. (Vandaag besteld en morgen in huis ).

  reageer
 • Dirk

   

  Heb op de Reisplanner gekeken hoe het na 15 december wordt. Wat een waardeloze dienstregeling! Vanaf Almere Buiten kun je niet meer zonder overstap naar Utrecht. En een overstap betekent tijdverlies, kans op missen aansluiting en afwachten of je de hele reis kunt zitten.

  reageer
 • Elizabeth

   

  A je hebt gelijk , ikzie het ook nu.Ik reis ook veel naar Overvecht, niet te geloven , ik schrok toen ik het las, geen rechtstreekse treinen meer vanaf Almere oostvaarders en buiten naar Utrecht, veel reistijd verlies. Wat kunnen we hier tegen doen/? Moeten we geen vuist maken? Machteloos voel ik mij hieronder

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Almeerder

   

  Gefeliciteerd frenky

  reageer
 • Hannes

   

  Je weet toch wel dat er een rangeerterrein bij het station Almere komt, dat al heel snel in werking gaat. Daar waar treinen vanuit Almere de drukte weer op kunnen vangen!!. En wat de Floriade betreft maak je daar geen zorgen om! De Floriade/woonwijk is en blijft voor Almere een blok aan het been!. Tenzij ze een andere locatie zoeken!!

  reageer
 • De ingenieur

   

  Gelukkig wat verbetering na al het leed. Jammer dat men bij de aanleg van het cuvette tijdens de droogmaking van de polder niet meteen een viersporig stuk in Almere heeft gemaakt. Van Oostvaarders tot de Hollandsebrug. Het talud had er dan later ook zo op gekund. Het was notabene zo ontwerpen en het was de wens van de MinVnW! Hoe moeilijk was dit en hoeveel had het kunnen kosten. Nu zijn we honderden miljoenen duurder uit voor kleine stukjes verbetering.

  reageer
 • Frits

   

  Almere - Utrecht blijft een afstand van meer dan 40 km. Ook een intercity redt dat niet in een kwartier. Intercity's rijden geen 160 km/uur of meer. Bovendien zal ook een ic altijd in Hilversum stoppen. Dat station heeft meer reizigers dan Almere Centrum.

  reageer
 • D-H

   

  Wij kunnen van alles van hem vinden, maar dit regelt hij dan wel. Gefeliciteerd Frenky Hollywood

  reageer
 • jaap

   

  dus normaal ben je 34 minuten onderweg vanuit Lelystad met de intercity naar Duivendrecht en met een bommeltreintje ruim 50 minuten dus 20 minuten meer reistijd!

  reageer
 • Ton

   

  "de hoofdstad van de provincie"... Alleen Lelystedelingen hechten volgens mij waarde aan die 'titel' alsof het allerlei extra rechten met zich mee moet brengen. De intercity naar Den Haag gaat nog steeds via Schiphol...

  reageer
 • Jeroen

   

  Volgens mij blijft de directe sprinter gewon rijden toch? Ik zie het probleem niet.

  reageer
 • Sanne

   

  Het is hem eindelijk gelukt

  reageer
 • frits

   

  Er komen op doordeweekse dagen echt geen tienduizenden reizigers met de trein naar de Floriade. En wat dan nog: die toeristen reizen in de tegenspitsrichting. 's Ochtends naar Almere, en 's middags terug naar Amsterdam. Op die momenten zijn de treinen behoorlijk leeg.

  reageer
 • draadje

   

  Wow, dat is echt ongelofelijk! Binnen een kwartier van Almere Centrum naar Utrecht + een goede link naar Brabant zou echt fantastisch zijn. Maar het wordt helaas alleen maar dramatischer. Snel overstappen op een bus naar de Uithof via Overvecht kan met de nieuwe dienstregeling dus niet meer. Zou geen probleem zijn als de extra reistijd ingehaald zou worden met een Intercityverbinding naar Utrecht CS; maar nu ben je ook nog langer onderweg. Bovendien is dit traject in de spits zo ontzettend druk, de treinfrequentie mag best wel wat omhoog. De trein was toch zo'n goed alternatief voor de geschrapte Connexxionlijn 150 naar de Uithof? Nou, mooi niet. Almere is toch een forenzenstad? Zorg dan ook dat we goed naar ons werk/studie kunnen reizen. En ik ben het eens over het uiterlijk van Almere Centrum; die kan een behoorlijke opknapbeurt gebruiken.

  reageer
 • Daniel

   

  Zolang de Flevolijn niet wordt verdubbeld zal Almere NOOIT hoogwaardig openbaar treinvervoer hebben. Het Almeerse spoor is vol! Je kan er hooguit, zoals nu gebeurt een paar extra treinen op kwijt! Wat zonde is, is dat infrastructuur altijd voorbereid is geweest op een verdubbeling, kijk maar naar de ruimte die het spoor om het Spoorbaanpad heeft en de viaducten! Nu is ProRail doodleuk geluidschermen aan het plaatsen terwijl in 2022 opnieuw zal worden gedebatteerd over spoorverdubbeling! Weggegooid geld dus! Waar ik me ook grote zorgen over maak is hoe Almere, ProRail en NS verwachten de vele toeristen voor de Floriade te vervoeren. Treinen zijn nu al over vol en dat los je niet op door een paar extra treinen. Hoe gaat NS dat doen als er straks duizenden dan wel tienduizenden reizende toeristen bij komen? Almere Centrum is inderdaad toe aan een grove make over. Het station heeft een ghetto uitstraling en is ook een hangplek aan het worden voor drugsgebruikers en vervelende hangjeugd. Ook de voorzieningen op Almere CS passen totaal niet bij wat Almere graag wilt zijn, een grote stad.

  reageer
 • jaap

   

  De Intercity Lelystad-Almere-Schiphol-Dordrecht stopt trouwens wel in Duivendrecht BEHALVE op zondag.. mmmm je zal maar naar evenementen moeten op zondag in en rond de arena moet je twee of drie over stappen....

  reageer
 • GeeJee

   

  Helaas alleen een Intercity naar Schiphol vanaf Almere Buiten, het zou zo fijn zijn geweest als er een naar Amsterdam Centraal zou gaan. Tevens minder treinen naar o.a. Almere Oostvaarders. Ben heel benieuwd of dit problemen oplost of dat er nog steeds overvolle Sprinters zijn door bijvoorbeeld vertragingen omdat de Intercity's voorrang hebben op het spoor en de druk op het spoor groter wordt.

  reageer
 • Bas

   

  Ik zou maar niet te hard juichen. Ik schat zo in dat het over precies een jaar over is met de pret.

  reageer
 • Dee

   

  De wethouder heeft wel gelijk over dat het station van Almere er zo slecht uitziet. Zijn er concrete plannen wanneer het station op de schop gaat? Almere is al zo'n grote stad, en met een mooie grote station zal het zeker een verademing zijn.

  reageer
 • De ingenieur

   

  NU Almere Centraal eens een flink opknappen. Het is geen gezicht meer en die lollige draagstructuur zit altijd dik onder het stof. Weg ermee. Maake eens wat moois, denk aan Rotterdam

  reageer
 • Jeroen

   

  De volhouder wint Frenky!

  reageer
 • Wiebe Filippus

   

  Van harte gefeliciteerd Frenky!

  reageer
 • Piet

   

  Exact mijn punt. Niet klagen, maar blij zijn met wat je hebt. Drachten heeft veertig jaar geleefd met de belofte dat er een station zou komen en jij kunt gewoon opstappen wanneer je wilt. Wat is het probleem met een extra overstap of een paar minuten extra reistijd?

  reageer
 • A.

   

  Het spoor ligt er. Word alleen nooit gebruikt. Nooit gesnapt waarom er niet een IC vanaf Lelystad naar bv eindhoven gaat via utrecht en den bosch. Almere - Utrecht is dan een kwartier, en Flevoland met brabant 3 kwartier. Nu doe je er uren over met de ene overstap na de andere

  reageer
 • Frenky Hollywood

   

  Jeeeejj! Ik krijg m'n sneltreinstation weer terug in Almere Buiten!

  reageer
 • Franciska

   

  Ik snap niet waarmee de NS bezig is. Dit brengt meer ergenis met zich mee dan het plezier hebben om te reizen. Misschien moet ik eens om me heen kijken voor een auto.

  reageer
 • renew

   

  In de verste verte ligt niet eens een stukje treinrails! Je gaat gaat drachten toch niet met almere buiten vergelijken hé! In almere buiten ligt én een station én rijdt al een trein.

  reageer
 • Piet

   

  Wees blij dat je een station hebt. Drachten is bijna net zo groot en heeft een groter achterland zonder stations. Dat station is overigens meer dan 40 jaar geleden al toegezegd, maar ja... je moet er maar aan wennen, hè?

  reageer
 • Iebee

   

  Jammer dat de sprinter naar Hilversum /Utrecht niet meer in Parkwijk stopt, zal ook waarschijnlijk de mogelijkheid vervallen om vlak na 9 uur daarnaartoe te reizen vanuit Parkwijk, want je moet eerst naar Centrum, en dan overstappen. Dus wordt het veel duurder om met de trein te gaan en stap ik maar weer in de auto ūüė†

  reageer
 • van Dijk

   

  Almere Centrum (richting/uit de richting Utrecht CS) wordt vanaf 11 December as. begin/eind station van deze lijn. Even op de bijlagen link klikken voor de juiste informatie.

  reageer
 • frits

   

  Niet meer naar Amsterdam Centraal en Amsterdam Sloterdijk bedoel je. De twee belangrijkste stations van Amsterdam. Vanaf Lelystad kun je wel 4x per uur rechtstreeks met de intercity naar Amsterdam-Zuid (en dan verder door naar Schiphol en Den Haag). Helaas willen daar toch veel minder mensen uit Lelystad heen. Inderdaad een verkeerde keuze van de NS. Naar Amsterdam Centraal en Sloterdijk alleen nog maar met overstap in Almere (lekker comfortabel en betrouwbaar, not...) of met een trage boemel rechtstreeks. Ook de treinen tussen Lelystad en Zwolle krijgen een ander patroon; nu kun je met de boemel of de intercity ongeveer elk kwartier, straks niet meer, dan rijden ze achter elkaar aan. Lelystad is het grote slachtoffer van al deze wijzigingen, maar daar heeft de NS het niet over. Lekker over nagedacht ook in relatie tot de komst van het vliegveld. Wordt tijd dat de NS zijn monopolie op het spoor een keer kwijtraakt.

  reageer
 • frits

   

  In Purmerend met 80.000 inwoners stoppen ook geen intercity's. In Veenendaal met 63.000 inwoners ook niet. Op station Driebergen-Zeist evenmin (Zeist heeft 61.000 inwoners). En vanaf Den Helder (56.000 inwoners) heet het wel een intercity, maar stopt de trein overal. Doerinchem (57.000 inwoners) heeft ook geen intercity. Hoofddorp (73.000 inwoners) evenmin.

  reageer
 • Niels Zuiderveen

   

  Almere-Utrecht wordt echt dramatisch. Je kunt nauwelijks meer zonder over te stappen naar Utrecht. En met de intercity moet je eerst naar Amsterdam-Zuid, of all places. Kijk eens op de kaart wat voor een enorme omweg dat is! Met een normaal spoor was de reistijd Almere-Utrecht zo ongeveer een kwartier geweest, gemiste kans dat dat nooit is aangelegd.

  reageer
 • peter

   

  Alleen naar schiphol, naar adam centraal nog steeds de sprinter :-(

  reageer
 • Johnny

   

  goed zo. Almere Buiten was met zijn 55k+ inwoners waarschijnlijk de allenige woonplaats langs een spoor in die grote in NL zonder IC-stop. Almere-Utrecht was nog nooit interresant met de trein (35km/~1h), dus is deze punt alleen maar logisch.

  reageer
 • De Vries

   

  De intercity naar Vlissingen ging al via Schiphol. Die raken we kwijt, want gaat via Haarlem, en er komt er een bij. Dus blijft het hetzelfde en komt er in principe geen intercty bij want ze reden al vier keer per uur naar Schiphol.. De NS brengt het mooi, maar we gaan er alleen maar op achteruit!

  reageer
 • En zag ik nu dat Almere Buiten weer intercity station wordt? Zag een pdf van de NS. 12.00 uur maar even afwachten....

  reageer
 • Daphne

   

  Hoe gaat dat nu met de studenten van Almere Centrum naar Hilversumsportpark en weer terug dan? Want ik lees hierboven dat er in Almere Centrum niet meer gestopt word..?? Ben benieuwd!

  reageer
 • Almere poort.

   

  De Sprinters vanaf Almere naar Schiphol naar Schiphol duren er langer over Schiphol. Hij blijft 10 minuten stilstaan op Weesp en daarna paar minuten op Zuid om intercity voor te laten gaan. Op internet staat ook dat de sprinter langer overdoen om meer intercity te laten rijden. Ik dacht dat er inhaalsporen waren aangelegd. Dus als je in Poort of Muziekwijk opstapt doe je weer langer over.

  reageer
 • A.

   

  Almere - Utrecht is er flink op achteruit gegaan. Ik moet naar Overvecht, deze word straks gewoon overgeslagen. Daarnaast zal ook deze sprinter niet meer verder gaan dan Almere Centrum (in ieder geval dat waren de plannen) en dus moet ik vanaf oostvaarders eerst naar Centrum. Reistijd word ongeveer met 50% verhoogd en moet 2x overstappen.. Maar alles voor Almere - Amsterdam natuurlijk!

  reageer
 • De Vries

   

  Dat betekent voor mensen in Lelystad, de hoofdstad van de provincie, vaker overstappen want er is geen intercity meer naar Amsterdam. De intercity naar Den Haag gaat niet meer via Schiphol, dus ook een verbinding met Schiphol zijn we kwijt. Verder rijden we nu al in de file vanaf Almere naar Weesp, dus wordt dit alleen maar erger.

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Lelystad is straks wel de intercity naar Amsterdam kwijt. Deze rijdt straks tot Almere Centrum. Dat wordt dus altijd overstappen op Almere Centrum of vanaf Lelystad helemaal met de sprinter naar Amsterdam.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert