MC Groep geeft openheid over behandeltarieven

FLEVOLAND
De MC Groep, met vestigingen in Lelystad, Emmeloord, Dronten en Urk, heeft alle behandeltarieven die zijn afgesproken met zorgverzekeraars op haar website gezet. Het ziekenhuis geeft daarmee gehoor aan een oproep van de Consumentenbond. Die vroeg eerder dit jaar om meer openheid te geven over de kosten van behandelingen.

De Consumentenbond heeft verheugd op de stap gereageerd. De MC Groep is volgens haar het eerste Nederlandse ziekenhuis dat de tarieven openlijk zichtbaar op de website plaatst. 

De tarieven die het Flevoziekenhuis in Almere en het Antoniusziekenhuis in Emmeloord met verzekeraars hebben afgesproken, worden voorlopig niet openbaar. Net als veel andere Nederlandse ziekenhuizen aarzelen zij om de bedragen uitgesplitst bekend te maken. Dit omdat de tarieven onderdeel uitmaken van een totaalpakket van honderden behandelingen, waarover jaarlijks met verzekeraars een afspraak wordt gemaakt.

Volgens de ziekenhuizen kan dit betekenen dat op sommige behandelingen wat geld toe moet worden gelegd, terwijl aan andere behandelingen iets wordt verdiend. Door de onderhandelde tarieven uit te splitsen, kan volgens de ziekenhuizen een vertekend beeld van de werkelijke kosten ontstaan.

reacties (4)

 • Poe

   

  Een bed verplaatsen? Je bedoeld op een afdeling liggen waar een nachtzuster (minimaal 1) aanwezig is, een arts aanwezig is en een noodarts op afroep moet zijn.

  reageer
 • Als je al de bedragen leest ( duizend en meer), dan is er maar 1 conclusie en dat is welke .... heeft dit bedacht? Wat kost dit alles wel niet om elk jaar weer op te stellen per ziekenhuis. ( honderden miljoenen of miljarden) En wat kan men hier mee marchanderen. Dit is echt zo fraudegevoelig, kortom ik vind het 1 complete chaos.

  reageer
 • Ikke

   

  Klopt wel dat ze dat zo door rekenen. Ik kwam om 14.30 uur het ziekenhuis binnen voor bevalling. Om 17.30 uur bevallen. Omdat mijn zoon met vacuumpomp is geboren moesten we een nachtje blijven. Ik heb 'savonds geen maaltijd gehad, lag nog in de verloskamer tijdens etenstijd. 'sAvonds laat om eten gevraagd ging bijna van mijn stokkie van de honger. Verpleegster ging op zoek naar iets te eten, kreeg een ontbijtkoekje en een beschuitje. De volgende dag om 10.30 uur naar huis. Er zijn mij twee dagen in rekening gebracht en dat was een paar duizend euro!

  reageer
 • w.s

   

  Prima ,dat ze dat willen doen. Echter het zal wel schrikken zijn als men dit vergelijkt met ziekenhuizen over de grens. Voorbeeldje : ik wilde me om 22.00 uur melden de dag voor operatie ipv om 06.30 uur in het AMC (bij Diabetes type I is het lastig niet te mogen eten icm doseren insuline),dat kostte E1200,- extra voor de verzekering ,merkte de chirurg op. Dat voor enkel bezetten van een bed. Bij de MC groep zal dat vast niet veel anders zijn.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert