Natuur in woonwijk Warande gaat verdwijnen

LELYSTAD
De natuur aan de rand van de woonwijk Warande in Lelystad gaat verdwijnen. De gemeente kapt de bomen en het riet en plant daar gras voor terug. De grond moet bouwrijp worden gemaakt voor toekomstige nieuwbouw in de wijk.

Vier jaar geleden kwam de verkoop van bouwkavels, door de economische crisis, zo goed als stil te liggen. De gemeente besloot in overleg met de bewoners om de natuur op de braakliggende grond haar gang te laten gaan. Inmiddels is er een zogenoemd ruigtegebied ontstaan waar buurtbewoners recreëren. 

Nu de economie weer aantrekt, worden er weer kavels verkocht om woningen te bouwen. Ondertussen hebben zich in het ontstane natuurgebied allerlei plant- en diersoorten gevestigd. Zo woont er een bever en is de rugstreeppad aanwezig.

De bouwplannen in Warande zijn nog niet concreet, maar de gemeente heeft al wel besloten de natuurontwikkeling te stoppen. Voor de bever is een nieuwe burcht aangelegd.

De bewoners begrijpen de beslissing van de gemeente maar vinden het wel jammer dat de natuur in de woonwijk verdwijnt. 

reacties (9)

 • Kuip

   

  Wij zaaien graszaad en planten bomen

  reageer
 • Joke

   

  Alweer helemaal raak Barbara en zo mooi en helder verwoord.

  reageer
 • pieter

   

  Die ruimte heeft Lelystad nodig om al de werknemers van het (ver)nieuwe(de) vliegveld te kunnen huisvesten, eindelijk een economische impuls voor deze arme provincie, misschien ook vrachtvluchten met goederen uit de regio Zwolle en/of vis en bloemenexport uit de polder, over de de toeristen die de floriade willen gaan bezoeken maar te zwijgen.!!

  reageer
 • Jan

   

  Bouwgrond die overwoekerd is natuur noemen is wel een beetje een groot woord..

  reageer
 • Barbara

   

  Zie nog even om naar het ontstaan van Oostvaardersplassen. En lees ook dit! Warande wordt een nieuw woongebied in het zuiden van de Nederlandse gemeente Lelystad. Volgens de gemeente Lelystad gaat het gebied ruimte bieden aan 8.500 huizen en 450 vrije kavels, waarmee het bewonersaantal zal stijgen naar 80.000 inwoners, met mogelijk een verdere groei naar 100.000 en zelfs 120.000.

 • Jan

   

  Daarom nooit natuur laten ontstaan in woongebied, voor je het weet zit er een kiekendief of zo en gaat vogelbescherming geldverslindende procedures starten. Preventief kaal houden die grond. Alle bouwgrond.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Frans

   

  Goh, dat je zomaar publiekelijk iemand van corruptie mag beschuldigen omdat diens dochter in een verwante sector werkt...

  reageer
 • bewoner Warande

   

  Warande fase 1 is nog niets eens helemaal verkocht, fase 2 (nabij MFA) ligt nog er ook nog kaal bij. Maar nee de gemeente is zo maf om ook maar eens fase 3 te starten! Heel slim! Geef het geld liever uit aan de bestrating van fase 1! Omdat het nu kaal is schrikt het nu ook nog toekomstige bewoners af!

  reageer
 • De ingenieur

   

  Het is onkruid.

  reageer
 • kees d.

   

  Onkruid bestaat niet. Het kruiden waarvan het zaad goed vogel voer is. In je tuin kunnen dit ongewenste planten zijn.

 • Barbara

   

  Is dat dan de 2e keer dat ze de plank mis gaan slaan wat betreft het kappen van bomen? Bij het verschijnen van een klein lichtpuntje in de bouw moet het natuurlijke in deze omgeving meteen om zeep worden geholpen. Wat is er zo aantrekkelijk om in een kaal geschoren Warande te komen wonen anders dan in alle andere nieuwbouwwijken, vraag ik me af.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert