Huurwoning voor 1 op de 3 Almeerders te duur

FLEVOLAND
In Almere wonen naar verhouding de meeste dure scheefwoners van Nederland. Zo'n 30 procent van de Almeerse huurders heeft een inkomen dat eigenlijk te laag is voor de huur die ze moeten betalen. Dat blijkt uit de Lokale Monitor Wonen die maandag is uitgekomen. 

In Flevoland wonen na Almere de meeste dure scheefwoners in Lelystad (22%), gevolgd door Zeewolde (21,5%) en Dronten (20,9%). Met 6,5% heeft Noordoostpolder de minste scheefwoners. Van Urk is geen cijfer bekend. 

Een deel van het probleem wordt veroorzaakt door 'goedkope scheefwoners'. Deze groep verdient te veel voor hun sociale huurwoning maar te weinig voor een koopwoning. Hierdoor blijven ze vaak noodgedwongen in een goedkope huurwoning zitten.

[https://localfocus2.appspot.com/58049aded75ae]

reacties (21)

 • Euhm

   

  Meer gaan werken wellicht voor je centen?

  reageer
 • M Janssen

   

  Het blijft vreemd dat er in dezelfde straat verschillende huren worden gevraagd. Daarnaast ken ik mensen in een eensgezin woning die graag kleiner en gelijkvloers willen gaan wonen, maar dan altijd minimaal €150 per maand duurder uit zullen zijn. Dan ga je ook niet weg

  reageer
 • Sociale huurster met wao'tje

   

  Het is ook compleet van de zotte dat je voor een oud en gehorig huis uit de 80er jaren dik €700 moet betalen, waar geen ene vorm van luxe in zit. Sta je dan met je goeie gedrag. En omdat je niet anders kan, krijg je nog een stempel mee ook...

  reageer
 • Pzaal

   

  Tja het mag nu eenmaal van onze lieve Rutte om de huren elk jaar vors hoger te maken. Goed geregeld toch? Wanneer huurverlaging? #NederlandBelastingLand.

  reageer
 • Boels

   

  En de gemeente maar inzetten op dure koopwoningen rond de floriade. Misschien moet de huurtoeslag maar door gemeenten betaald gaan worden; dan komen ze misschien eens uit de ivoren toren en zorgen dan voor betaalbare sociale huisvesting. Het grondbedrijf is in feite al jaren failliet, de schuldigen liggen op het kerkhof.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Huurder

   

  De regering had een begrotingstekort en hebben toen maar aan minister Blok de opdracht gegeven om de vermogens van de woningbouwverenigingen te gaan belasten. Uiteindelijk moesten ze maar 1,7 miljard huurdersheffing gaan betalen.Dit wordt dan via de huurders betaald.Als je dan dit bedrag zou gebruiken voor meer sociale woningbouw, dan zou ik er nog begrip voor hebben.Maar nee, dit vloeit in de schatkist en de woningbouwverenigingen moeten hier buitenom meer sociale woningen bouwen. Lang leve minister Blok. Hij heeft de schatkist een klein beetje geholpen.Hij zal wel heel trots zijn om mensen met zo'n laag inkomen meer huur te laten betalen en in armoede te storten!

  reageer
 • Ed

   

  Het is ook idioot dat er nog steeds woninschaarste is. Zou het zo kunnen zijn dat dit bewust in stand wordt gehouden om de onroerendgoed prijzen maar op peil te houden? Het is immers een markt waarin de financiële bekangen enorm groot zijn.

 • Ankie007

   

  Dacht altijd dat je dan gewoon meer huursubsidie krijgt.

  reageer
 • Huurder

   

  Beste Ankie we hebben het hier over scheefwonen.Mensen die net boven een grens zitten dat ze eigenlijk niet volgens minister Blok in dat huis zouden mogen wonen(Die moeten verhuizen naar een vrije sector woning of gaan kopen, maar dit niet kunnen!!Zij krijgen dus geen huurtoeslag en betalen dus het volle pond!Zie: Maximaal bruto inkomen huurtoeslag eenpersoonshuishouden: € 22.100 Maximaal bruto inkomen huurtoeslag meerpersoonshuishouden: € 30.000 Maximaal bruto inkomen sociale huurwoning meerpersoonshuishouden €34910 De mensen die wel in aanmerking komen voor huurtoeslag, betalen dus veel minder, doordat ze huurtoeslag (belastinggeld!)krijgen.Een scheefwoner betaald dan €680,= en de buren €680 - €250,= en die mogen dan wel hierin wonen.Wie wordt er dan al gestraft voor een iets meer bruto inkomen?

 • Huurder

   

  Huurders van het eerste uur in Almere wonen hier al ruim 35 jaar in een huurwoning.Ze hebben alle ontberingen van het begin meegemaakt.Hun huren zijn al die tijd verdriedubbeld. Nu zijn ze rond de 70 jaar zouden moeten gaan kopen.Voor 30 jaar ?Welke bank geeft hun nog een hypotheek?De kosten om te verhuizen en om alles opnieuw te doen( vloerbedekking/muren/ramen/plafonds/tuin/verhuiskosten/etc. Gauw €10.000,=.Op die leeftijd zijn ze niet meer in staat zelf te klussen. Een ander kleiner huurhuis in Almere, kost nog meer!En dan is het makkelijk van sommige mensen om dan maar te zeggen. "je moet er uit, want ik wil erin!"Dat de huur dan weer nog hoger wordt, maakt niet uit!

  reageer
 • urkse

   

  En wat denk je van de huurdersheffing die verhuurders nu moeten betalen.Komt ook weer op het bordje van de huurders uiteindelijk terecht.Met dank aan de overheid!

  reageer
 • Henk

   

  Dank de VVD hiervoor. Zij hebben de woningmarkt verkloot. Veel te duur huren, wie kan dat nog opbrengen.

  reageer
 • tja

   

  Een beetje meer verdiepen in wat er in de wereld gebeurt.... VVD zorgt niet voor hoge huren, dat doen de woningcooperaties. Laten we de salarisen van de directeuren van deze cooperaties eens naast elkaar leggen. Er is er niet 1 die minder dan 300.000 toucheerd. Een log bureaucratisch organ welke speculeren met hun geld en dus geld kunnen verliezen en die verliezen moeten de huurders weer compenseren. etc etc. Politiek heeft niet de hand in de hoge huren, dat hebben de woningbouwverenigingen / cooperaties. Alleen willen die je graag doen geloven dat de politiek de schuldige is......

 • Ed

   

  Inderdaad! Sociale woningbouw in de ware zin bestaat nauwelijks meer. Er moet geld verdiend worden aan huurwoningen. En het liefst zo veel mogelijk geld natuurlijk!

 • KC

   

  Ik woon ook scheef, maar zijn geen duurdere huurwoningen en kopen kan ik niet. Dus blijf ik noodgedwongen in deze woning van 625 euro wonen. Maar iemand in de bijstand kan het ook niet betalen.

  reageer
 • Ik

   

  Niet enkel de huren zijn schreef. .maar ik ken een aantal mensen die in hun uppie (kinderen huis uit, partner weg om wat voor reden) in een 5 kamer woning wonen en niet weg willen. Waardoor ik in een kleinere woning vast blijf zitten en geen uitzicht op een andere woning. En dan hebben we het ook niet over het verrotte urgentiebeleid.... betalen mag je, kans op een woning kun je vergeten

  reageer
 • Ikke

   

  Is helemaal waar. Ik ken ook een echtpaar dat in een woning is komen wonen in 1985 met 3 kinderen. Woning met ruimr woonkamer en keuken, 3 slaapkamers op 1e verdieping 4e op 2e verdieping met dakterras. Ook een grote tuin en schuur. Ze zijn al 70 jaar, maar geen denken aan dat ze kleiner gaan wonen. Zit zelf in een woning met 2 volwassenen en 2 kinderen en heb 3 slaapkamers geen zolder. Erg krapjes allemaal. Denk dat hier ook eens beter naar gekeken moet worden. Ik heb weleens gelezen dat ze een maximale huurperiode willen invoeren om de doorstroming te bevorderen. Ik zeg: DOEN!

 • pieter

   

  .VV. : Ik heb geen recreatie huisje en ook geen huisvestingsproblemen, echter ik erger mij mateloos aan amateuristische dictatoriale gemeente bestuurders die alleen denken aan hun riante wachtgeldregelingen en hun eigen ego en die het hun hoogste verdienste is om hun bewoners te treiteren i.p.v. in redelijkerwijze hen ten dienste te zijn, over politieke vriendendiensten maar te zwijgen.

  reageer
 • Louise

   

  U bedoelt waarschijnlijk: Ik heb mijn zin niet gekregen. De gemeente heeft voor mij geen uitzondering willen maken en nu ben ik boos.

 • Flevolander

   

  Leven in Nederland staat gelijk aan een spannende thriller, elke keer als wij weer een manier vinden om ons leven aangenamer te maken. Dan komt de hand van de duivelse ministers en maakt het aangename in een keer ongedaan. Klagen heeft geen nut, ik heb na 3 jaar de belastingdienst kunnen overtuigen dat zij mijn inkomen de laatste 3 jaar te hoog hebben ingeschat. En Ymere zegt Let op!! U krijgt u teveel betaalde huur niet terug want dan had u maar in bezwaar moeten gaan in de eerste 6 weken van ontvangst van de aanzegging van huurverhoging en de belastingdienst lacht en zegt jammer joh bij ons ben je ook te laat. Zit wij op een huur van 704 euro. Maar kopen gaat niet daar is te weinig geld voor.

  reageer
 • Erik

   

  Scheefwonen kan soms niet anders. ik als 27 jarige en al 9 jaar ingeschreven wacht nog steeds op een (huur) woning, scheef of niet !!!!

  reageer
 • Pimpernel

   

  Zowel bij de hogere als de lagere overheid zitten veel teveel scheef verdieners laten we eerst daar onze focus op richten, inplaats de kippen met de gouden eieren pogen uit te roken welke de exorbitante salarissen en bonussen en declaratie's van deze volkspredators moeten ophoesten.

  reageer
 • pieter

   

  Inderdaad de grondprijzen zijn schandalig hoog,!!!! en dat door gemeenten met een constant uitdijend gemeente apparaat en allerlei idiote prestige objecten (floriade) of gemeente die met geld smijten om ouderen te controleren die na een leven van hard werken in hun recreatie HUISJE verblijven !!!

  reageer
 • .\/\/.

   

  Je verwart je persoonlijke frustratie met een landelijk probleem. Niet handig. Neem een Rennie.

 • jo jo

   

  Bij het aangaan van een huurcontract dient er immers een IB60 formulier te moeten worden overlegd. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat iemand in de tussentijd z'n baan is verloren en voor minder bij een ander aan de slag kon..

  reageer
 • Geen Almeerder meer

   

  Ja daar waren wij als burgers allang achter! Bijna 4 jaar lang een huurwoning gehad in Almere. Maar als ze toch voor een kippenhok van 43m2 bijna €700 aan huur durven te vragen doe je het toch ergens niet goed. Nu een huis gekocht wat bijna 3x zo groot is en we betalen per maand een stuk minder! Het is schandalig hoeveel ze durven te vragen en dan noemen ze het nog sociale huur...

  reageer
 • grondstof

   

  Zijn de huren gewoon niet overtrokken en veel te hoog in verhouding met wat de bouw en onderhoudskosten zijn? De prijs van een woning wordt o.a bepaald door de grondprijs die een gemeente vraagt. Als je de materiaal en arbeidskosten door rekent behoeft een woning niet echt duur te zijn, zeker niet de standaard huurwoningen. Als je de vaak torenhoge salarissen van de bestuurders aanpakt zal dat ook in de prijs van de woningen terug te vinden zijn. Verlaag de huren, schrijf de woning over een langere tijd af en je zal zien dat door de huurder te ontlasten de economie in die plaatsen opbloeit omdat de mensen meer te besteden hebben.

  reageer
 • Peter

   

  Onduidelijk bericht. Een scheefwoner is toch iemand die teveel verdient voor een sociale huurwoning?

  reageer
 • Alice

   

  Niets onduidelijks aan dit bericht hoor. Tenzij u liever de ogen gesloten houd, voor andere situaties dan die normaliter in de media verschijnen. Ik kan u een mooi voorbeeld geven, over hoe scheefwonen ook de andere kant op kan; Ik woon met mijn dochter (dus 2 personen) in een 4 kamer appartement met aparte eetkeuken (die evt. Als extra kamer kan dienen). Ik betaal hier €600,- per maand voor, en ontvang de maximale huurtoeslag. Omdat deze toeslag met mijn inkomen niet toereikend genoeg is, moet ik ook elk jaar een beroep doen op het woonlastenfonds. Ik woon dus in een veel te grote en te dure woning. Maar kleinere en goedkopere woningen heeft Almere niet. Op zich een geluk dat ik al 18 jaar in deze woning zit, want zodra iemand verhuisd mag de woningbouw de huur verhogen. Stel dat ik nu zou verhuizen, dan is de huur opeens €650,- voor precies dezelfde woning. Kortom het is de verhuurders in hun bol geslagen met steeds maar huur verhogen, waardoor steeds meer mensen in de problemen raken.

 • Geen Almeerder meer

   

  Je hebt ook scheefwonen de andere kant op, je verdiend te weinig voor de hoge huur prijs

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert