'Zorgwekkend weinig AED's in Flevoland'

FLEVOLAND
Er zijn te weinig AED's in Flevoland. Dat vindt het Rode Kruis. Er hangen in de provincie 441 van deze levensreddende apparaten. Bovendien zijn de meeste AED's alleen tijdens kantooruren bruikbaar. Slechts een derde van alle AED's hangt op een locatie die 24 uur per dag, zeven dagen per week toegankelijk is.

Een AED of defibrillator kan het hartritme herstellen wanneer iemand een hartstilstand krijgt. Binnen zes minuten optreden vergroot de overlevingskans van het slachtoffer aanzienlijk. Het Rode Kruis vindt het daarom belangrijk dat iedereen weet waar in z'n eigen woon- of werkomgeving AED's beschikbaar zijn. 

Overigens zijn er landelijk 27.000 AED's geregistreerd op www.aed4.eu, terwijl er tussen de 80.000 en 100.000 verkocht zijn. Het Rode Kruis roept daarom iedereen op om de locaties van ongeregistreerde AED's door te geven. 
 

reacties (10)

 • jo jo

   

  Flevoland is dan ook wel ons kleinste provincie van NL hè. Dan mag je toch ook wat minder AED'S hebben?

  reageer
 • meester Frik

   

  Dat kan ik helaas niet goed rekenen: Utrecht is net iets kleiner.

 • Henk

   

  Zou het te maken kunnen hebben met het feit dat verzekeraars de eigenaar van de gebruikte aed niet schadeloos stellen?

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Aantal melden is niet genoeg. In hoeverre verhoudt dat met aantal inwoners,oppervlakte provincie en dichtheid gebieden?

  reageer
 • Andre

   

  Een AED kan niets doen bij een hartstilstand, zoals dit artikel ten onrechte vermeldt. Het kan een trillend hart corrigeren. Om een trillend (fibrerend) hart te krijgen moet je dus altijd handmatig reanimeren!

  reageer
 • MKM

   

  In veel gevallen gaat het ook niet om een daadwerkelijke hartstilstand, maar om fibrilleren en dan helpt een AED wel degelijk. Overigens detecteert een AED zelf of het kan helpen. Zolang AED nog niet aanwezig is/aangesloten is, is hartmassage sowieso het beste. Niets doen helpt zeker niet.

 • Rino van der Klei

   

  Wij op villapark Ketelhaven hebben sinds kort 3 AED apparaten en 40 vrijwilligers die deze kunnen bedienen. Op een park met ruim 200 woningen is dit een geweldige dekking. Wij zijn ook trots dat deze apparaten door het bestuur van de VVE zelf gekocht zijn.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Marijke

   

  In Biddinghuizen is een dekkend netwerk van AED-apparaten die dag en nacht bereikbaar zijn. Dankzij stichting AED-Biddinghuizen en bedrijfsleven. Voorbeeld voor andere plaatsen!

  reageer
 • Ed

   

  Op zich een goede zaak. Mag ik, heel brutaal, vragen hoeveel mensenlevens er inmiddels mee gered zijn, daar in Biddinghuizen?

 • Nu ik even

   

  Helaas zijn er meerdere organisaties waar je de AED bij kan melden. Die wisselen blijkbaar niet uit. Hartslagnu.nl geeft weer andere AED's, ook in Dronten, ook een 24/7 beschikbare AED in het centrum. Voordat zo'n oproep wordt geplaatst, is het beter de systemen op elkaar af te stemmen. Dat voorkomt ook teleurstellingen zoals Peter van der Wal schetst!

  reageer
 • Kaassie

   

  Ik schat in dat 98% van de AED's binnen bedrijven, winkels en andere plekken hangen, die alleen bereikbaar zijn tijdens openingstijden. De 2% die overblijft zullen zeer beperkt zijn ( Politie, brandweer en ziekenhuis). Het zou mooi zijn als deze apparaten op verschillende plekken aan bijv. lantaarnpalen oid hangen. Maar ja, de prijs... Daarbij zullen deze apparaten vast vernield worden. Ik schat in dat het Rode Kruis, in elke straat iemand moet opleiden en zo'n apparaat op de muur moet monteren bij die persoon. Misschien is het mogelijk dat de bedrijven na openingstijd een aed afgeven en deze 's morgens weer ophalen.

  reageer
 • S.V.

   

  Goed gezegd. Ik zou best een AED op deze manier in beheer willen hebben aan huis. Mijn partner is BHV'er en ik doktersassistente. We kunnen beiden reanimeren en hebben een geldig diploma. Het systeem zou beter moeten kunnen! Ik weet er eentje in de buurt te hangen, op mijn werk. Maar ja, alleen tijdens openingstijden beschikbaar en niet voor openbaar gebruik. Toch zou ik daar denk ik heen rennen als het nodig zou zijn nu. Je moet wat.

 • Albert Zomer

   

  Merkwaardig. Volgens het kaartje is er geen AED in Dronten Wanneer je bv de app AED4Watch op je telefoon hebt worden er een tientalk keurig op locatie zichtbaar.

  reageer
 • Pimpernel

   

  Er zijn mensen binnen onze regeringskringen welke liever een potje pilletjes aan de muur hangen uit coulance om onze huidige sociale levensstandaard te kunnen ontwijken.

 • Peter van der Wal

   

  Ik wilde een aed aanmelden, maar als je vervolgens met allemaal barrières te maken krijgt, laat je je goede voornemen vlot varen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert