'Strontschepen' varen langs provincie

FLEVOLAND
Het IJsselmeer en Markermeer zijn momenteel het toneel van twee klassieke zeilraces. In het Friese dorp Workum zijn maandag 27 deelnemers van start gegaan aan de 43ste editie van de Strontrace en Beurtveer. Op deze manier wil vereniging Zeilvracht aandacht vragen voor het transport over water. 

Strontrace
De bedoeling van de race is om zo snel mogelijk zakken met kunstmest te vervoeren van het Friese Workum naar Warmond in Zuid-Holland. Daar zal de mest gelost worden en maken de schepen rechtsomkeert. De strontzakken zijn dan vervangen door bloembollen die mee teruggaan naar Workum.

Beurtveer
Kort na de start van de Strontrace vertrok ook het Beurtveer. Voor de zeventien deelnemers aan deze race is het gebruik van de motor uit den boze. De bedoeling is om in zo weinig mogelijk tijd de oude beurtveersteden van de Zuiderzee aan te doen. Zo varen de schepen naar Urk, door de sluizen bij Lelystad en De Blocq van Kuffeler. De eerste deelnemer die alle steden van het lijstje heeft aangedaan en z’n trossen in Workum vastmaakt, mag zich de winnaar noemen.

Wind- en menskracht
Ook tijdens de Strontrace mogen schepen geen moment varen op de motor. Er mag alleen gebruik worden gemaakt van wind- en menskracht. Als er te weinig wind staat, moeten de schippers gaan jagen (vanaf de wal trekken met een touw) of bomen (duwen met een lange staak).

Deelnemende schepen varen vijf dagen lang dag en nacht door en zullen vanuit Flevoland op verschillende plekken te zien zijn. Vrijdag worden de eerste schepen over de finish verwacht. Wie dan het eerst aanlegt in de haven van Workum wint een brijlepel, een lepel waarmee van oudsher de brij uit de brijpot wordt gegeten.

Volg hier de zeilroute.
 

reacties (2)

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert