Huisartsenpraktijk krijgt boete van 100.000 euro

LELYSTAD
Een huisartsenpraktijk in Lelystad heeft 100.000 euro boete gekregen omdat er te hoge tarieven zijn gedeclareerd bij zorgverzekeraars. Ook was de administratie niet op orde. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit.

De NZa startte een onderzoek nadat meerdere ziektekostenverzekeraars gezamenlijk aan de bel hadden getrokken. In de periode van 1 januari 2011 tot en met 13 maart 2015 werden er namelijk hogere tarieven gerekend voor avond-, nacht- en weekenddiensten, terwijl de huisarts aangesloten was bij een huisartsenpost. Hij mocht die tarieven daarom niet in rekening brengen.

Oneerlijke concurrentie
Ook werd uit de administratie niet duidelijk of en welke zorg er was geleverd, en of het op de juiste manier was gedeclareerd. Dit zorgt volgens de NZa voor oneerlijke concurrentie en het schaadt de betaalbaarheid van huisartsen.

De woordvoerder van de NZa wil niet zeggen om welke praktijk het gaat. Wel dat dit de hoogste boete is die door de organisatie ooit aan een huisarts is opgelegd. 

reacties (39)

 • Louise

   

  Ja de werkzame stof is hetzelfde, dat je vervolgens ligt te creperen omdat de hulpstoffen totaal anders zijn dat zal de overheid een zorg zijn. Overigens heb ik de ervaring bij een niet nader te noemen grote apotheek in Lelystad dat ze het originele medicijn niet wilden leveren terwijl mijn verzekeraar dat gewoon vergoedde! En ook altijd dubbele hoeveelheden van het medicijn geven die je niet op kunt maken voordat de aandoening over is. Of over gaat op een ander medicijn. Ook al bestelde ik de halve hoeveel dan toch dubbel geven ("want het staat op het recept"). Geef liever een herhalingsrecept als de klant daarom vraagt. Officieel heeft deze apotheek dus nooit gefraudeerd maar staat toevallig wel in het postcode gebied met de hoogste zorgkosten 823x

  reageer
 • Joep meloen

   

  Toevallig zijn de werkzame stoffen wel degelijk anders dan die van de dure merken.

  reageer
 • Uit je reacties te horen, kom je uit de hoek van apothekers en dat vooroordeel laat je wel erg blijken. Het gewenste medicijn was zelfs goedkoper dan hetgeen de apotheker uit zijn assortiment wilde verstrekken. Met ander woorden ik wilde het goedkoper medicijn( en moest dit contant betalen) terwijl het duurdere ( levert hem meer op) wel werd ingediend bij de zorgverzekeraar.

  reageer
 • Ik

   

  Ik hoorde dat het degeen is missen in het centrum. .Het hart van het centrum zeg maar ;) of dat zo is weet ik niet. Wel dat het de invaller is van mijn eigen huisarts en dat ik zelf altijd als het nodig is niet terecht kan omdat ik zijn eigen patiënt niet ben. .Maar nooit nagekeken of hij dat belletje declareert... ik moet echt beter gaan controleren hoor

  reageer
 • Jan

   

  Wie houd je tegen om een andere apotheek te nemen?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jan

   

  Je verhaal klinkt nogal warrig.. En ongeloofwaardig.

  reageer
 • Sandra74

   

  èn declareren ze al bij de verzekeraar voordat je het medicijn überhaupt hebt opgehaald. Ik moet elke maand altijd het medicijn betalen of deel zelf betalen en soms heb ik nog en kan ik een maandje overslaan. Nu kwam mij ter ore dat ze al hadden gedeclareerd en of ik deze maand wilde nemen en dan zou het volgende maand worden overgeslagen ..... raar he dat de zorgkosten elk jaar maar duurder worden. Met dank aan dit soort figuren!

  reageer
 • Ih

   

  Ik ben ook niet van de samenzweringen, maar transparantie is een groot gemis geweest in deze branche. Dan worden verhalen over misstanden en hoge vergoedingen en winsten al gauw overtrokken en met argusogen bekeken. Meer transparantie en informeren zou een hoop van het wantrouwen weghalen

  reageer
 • Willemsen

   

  Een ton aan boete. Ben toch wel benieuwd voor hoeveel die arts nu precies verkeerd heeft gedeclareerd (of heeft gefraudeerd). Straks zal die arts wel pleiten voor minder regeltjes want nu kan je zomaar zien dat je verkeerd hebt gedeclareerd.

  reageer
 • Jan

   

  Dit is echt een reactie van het nivo samenzweringstheorie. Wat een flauwekul. Je hebt echt geen idee. En zomaar dit soort onzinnige beschuldigingen uiten, ik zou zeggen ga eens praten met een apotheek.. Het is waarschijnlijk de bekende boze recatie van een patient die niet meer zijn geliefde maar o zo dure merk per se wil hebben en bij hoog en laag beweert dat de werkzame stof iets anders is in het vervangende medicijn. Heel jammer om maar iedereen in die branche voor leugenaar uit te maken, maar zelf niet in gaten te hebben hoe je jezelf voorliegt.

  reageer
 • Onzin wat u daar verkondigd. De apotheek bepaald welk fabrikaat u van hem krijgt, en dat is het fabrikaat waar hij het meeste op verdiend, zoniet dan moet je contant betalen voor het fabrikaat wat jij graag wil hebben. De zorgverzekering let alleen op indien de apotheker te dure medicijnen in rekening brengt. Apothekers liegen vaak over de zorgverzekering om zichzelf schoon te pleitten.

  reageer
 • Carry

   

  Ach daar kun je ook altijd een mail heen sturen. Is ook beter dan kun je ze er altijd op aanspreken. Terwijl mondeling jouw woord tegen dat van hun is.

  reageer
 • Ed

   

  Zoals de Lelystedeling is, vertrouwt hij zijn huisarts. Wees blij dat er nog idealisten bestaan die bereid zijn om daar zorg te verlenen.... Lelystad zal vast niet de makkelijkste gemeente zijn om een praktijk te hebben.

  reageer
 • Brinkman

   

  Denk dat ze de verzekeringen maar eens onder de loep moeten nemen daar word je echt door genaaid.

  reageer
 • Tuuk

   

  Als je kijkt naar de tijd dat ik de reactie plaatste, dan zie je ook dat op dat tijdstip ze niet meer te bereiken zijn bij de zorgverzekeraar!

  reageer
 • RR

   

  Geld gaat, ook hier, boven alles.

  reageer
 • Ed

   

  Alle schrijvers die deze huisarts nu op één lijn zetten met fraudeurs en criminelen, moeten wel beseffen dat dezelfde zorg die huisartsen leveren, in een ziekenhuis veel duurder is en soms zelfs het tienvoudige kan kosten! Als je dan ook nog weet dat huisartsen zwak staan in hun onderhandelingen met zorgverzekeraars, dan begrijp je dat de tarieven van huisartsen eerder te laag dan te hoog zijn. Als een huisarts vervolgens iets te creatief declareert, is dat inderdaad tegen de regels maar ook enigszins begrijpelijk. Zoek de echte profiteurs maar bij de directies van de zorgverzekeraars.

  reageer
 • Jan

   

  Wat hebben apothekers hier mee te maken? Verzekeraars bepalen de merken. Maar de hoogste boete ooit door de nza. Dat zal dan wel niet zomaar zijn....

  reageer
 • Jan

   

  Wat je beweert is de grootst mogelijke onzin. Placebo pillen worden in onderzoeken gebruikt. Generieke medicijnen, dat wat jij kunt krijgen, is afgedwongen door de zorgverzekeraars. Dat zijn geen 'eigen merk' medicijnen van de apotheek zoals jij het noemt, maar gewoon de goedkoopste fabrikant als er eenmaal geen patentrechten meer gelden op dat middel. Roddelen doe je maar op verjaardagen..

  reageer
 • Jan

   

  Zozo, er bloeit liefde op tussen deze twee dames!

  reageer
 • Lies

   

  Ach wat is er nieuw aan? onze hele maatschappij is corrupt! Ego, hebzucht, egoïsme viert hoogtij! hoogmoed komt voor de val..

  reageer
 • Ikke

   

  Het is een praktijk! En je kan toch zien via je zorgverzekeraar wat de kosten zijn

  reageer
 • sp

   

  Blijft het alleen maar bij een opleggen van een boete of mogen betreffende patienten weten om welke huisartsenpraktijk het hier handelt. Aanpakken van dit soort praktijken!!! Krijg dit muisje nog een staartje door onderzoeken bij andere huisartsenpraktijken en zorgverleners??

  reageer
 • Dit is landelijk nieuws dus waarom word de betreffende praktijk niet genoemd? Juist, iedereen houd elkaar weer eens de hand boven het hoofd zodat de patiënten niet weglopen. Misselijkmakend gewoon.

  reageer
 • Barbara

   

  Die stilte zien te doorbreken lijkt me meer geschikt voor jouw kinderlijk heimelijke opstelling. Ga ergens ander spelen a.u.b.

  reageer
 • Inwoonster

   

  Het kan ook een vrouw zijn! En het declareren gast over de rug en dus portemonnee van de patiënt!!!!! Daarom dus niet.

  reageer
 • Rtje

   

  Alsof apothekers zo heilig bezig zijn met hun placebo pillen en namaak pillen van hun eigen merk volgens hun de "beste" en je maar blauw betalen voor een pil dat niet eens werkt... dus waarom zou deze man het niet mogen declareren terwijl hij er hard voor werkt?!

  reageer
 • mop

   

  Als je tijd hebt om te reageren heb je ook tijd om de zorgverzekeraar in te lichten.

  reageer
 • Roel

   

  Inderdaad druk want ik werk nog. Ooit mijn verzekeraar ingelicht over onoirbaar declaratiegedrag. Na aandringen geen reactie. Niet interessant genoeg......

  reageer
 • Rob

   

  Maar wel tijd om hier te reageren? Dan had ik de prioriteiten toch ergens anders gelegd...

  reageer
 • Jan2

   

  Te druk? Voor 1 telefoontje van nog geen 2 minuten? Wel erg druk......

  reageer
 • Tuuk

   

  Dan mogen ze de apotheken ook wel eens onder de loep nemen! Want bij Koster betaal je meer dan bij de VN apotheek voor hetzelfde medicijn!

  reageer
 • Piet

   

  Je kunt op de website van je zorgverzekeraar zien wat je huisarts allemaal declareert. Mijn huisarts schrijft bijvoorbeeld voor ieder herhalingsrecept (via de apotheek aangevraagd) een volledig consult. Als ik tijd zou hebben zou ik de zorgverzekeraar daarover inlichten, maar ik heb het te druk.

  reageer
 • Focus

   

  Sjoemelpraktijken dus... 1 vraag? Om welke praktijk gaat dit dan... Of mogen we dit weer niet weten? Wel betalen maar lekker onnozel laten dus :-(

  reageer
 • Roel

   

  Flauwekul! Natuurlijk is dat bewust gedaan. "Verschrijven" noemt men dat. Ik heb nog nooit gehoord dat een arts of specialist zich in zijn of haar nadeel heeft verschreven. Aanpakken dit soort praktijken. Noem man en paard maar, anders heeft dit soort berichtgeving geen enkele zin.

  reageer
 • Hans de Boer, Lelystad

   

  De vraag is: bewust of onbewust.Indien bewust:aangifte doen. Bij een fout: eens maar nooit meer.

  reageer
 • Barbara

   

  Wanneer je als huisarts bewust dergelijke grappen uithaalt mag de naam van praktijk wel bekend gemaakt worden aan haar patienten.

  reageer
 • Als je in de zorg duikt en die onderzoekt, kom je tot de conclusie dat bedrog , ja zelfs "maffiapraktijken" normaal zijn. Een apotheek die alleen een bepaald medicijn wil leveren tegen contante betaling, want op dat medicijn verdient hij te weinig. etc etc. Kijk eens na de duizenden prijzen die het MC op zijn website heeft gepubliceerd. Dat is toch zo fraudegevoelig als maar wat. Conclusie onze zorg is een chaos en de "maffia" profiteert.

  reageer
 • Roel

   

  Welke praktijk is dat dan? Dan vraag ik wijziging van huisarts. Het declaratiegedrag schaadt ook mijn portemonnee en als je als arts voor meer geld kiest dan mag je je afvragen of je wel goed behandeld wordt.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert