Meer Roma-kinderen naar school

LELYSTAD
Roma-kinderen in Lelystad gaan steeds vroeger en langer naar school. Ook is een aantal kindhuwelijken voorkomen. Dit zijn twee belangrijke verbeteringen als gevolg van het landelijk programma 'Aanpak uitbuiting Roma kinderen', waaraan de gemeente als proef heeft meegedaan.

De resultaten zijn bereikt door intensievere samenwerking tussen gemeentelijke en maatschappelijke organisaties en meer kennis over de Roma-cultuur en problemen. 

Positieve resultaten op lange termijn
Projecten om jongeren aan werk en werkervaring te helpen zijn moeizaam verlopen. Het is in de Roma-cultuur niet gebruikelijk om vast werk te hebben. Ook van verminderde criminaliteit is nog geen sprake.

De gemeente wil de komende jaren blijven werken aan het verbeteren van de situatie van Roma-kinderen en -jongeren omdat zij op langere termijn wel positieve resultaten verwacht.

Extra geld van het Rijk
Lelystad was van 2012 tot 2016 een van de vier gemeenten die extra geld kreeg vanuit het Rijk om de problemen met Roma-kinderen aan te pakken. Er wonen naar schatting ongeveer 300 Roma in de gemeente die relatief veel problemen hebben.

reacties (10)

 • MCAdams.👊

   

  Bij deze wil ik graag reageren op diverse reacties van mensen hier.ik begrijp sommige mensen wel hier maar dat komt merendeel door de ontwetend heid van de burgermaatschappij. Roma"s willen werken maar ze krijgen geen werk omdat het roma"s zijn. Roma kinderen moeten stage lopen via school om hun examen te halen maar stage plekken worden niet gegeven omdat het roma"s zijn.Roma"s willen wel kontakt met burgers maar ze worden op afstand gehouden. Hoe kun je in Gods naam iets bereiken terwijl je gewoon al Bijvoorbaat wordt veroordeeld of bevooroordeeld???? Ipv samen het probleem aan te pakken en open staan voor deze roma"s gebeurt er dus dit.dan komt er nog bij dat veel oost Europese roma"s hier naar toe komen om wel dingen te doen die niet kunnen, met gevolg van nadien dat iedereen over 1 kam wordt geschoren. Mensen maken fouten ook romas maken fouten maar door iedereen meteen aan te wijzen hoe slecht ze wel niet zijn is volgens mij niet gepast. Tuurlijk moeten romas gewoon hun rekeningen betalen EN OOK BELASTING.hoop dat er ooit eens een stop komt op deze hele shit situatie. Kijk eerst naar je zelf voor dat je over iemand anders oordeeld. Zijn jullie hier in Lelystad allemaal het burgemeester gruijters verhaal vergeten of zijn we nou echt zo naïef met zijn allen.??? ????

  reageer
 • Rauhfaser

   

  Ik vind het verontrustend hoe mensen zich tegen beter weten in laten verleiden tot algemeenheden over Roma. Het is natuurlijk afgezaagd om dat te zeggen, maar daar zijn zo'n 75 jaar geleden grote problemen mee geweest. Men weigert nu andermaal de complexe sociale problematiek te zien en vlucht in traditionele vooroordelen. Het verleden houdt ons een spiegel voor, maar we kijken weg.

  reageer
 • Gaby

   

  Ik heb weinig ervaring met Roma's maar de ervaring die ik heb Is alleen maar positief. Moeder die er alles aan doet om haar zoon de opleiding te geven die hij nodig heeft. Zorgt dat hij elke dag op tijd is en komt regelmatig bij de leerkracht om te vragen of zij nog wat moet doen. Leerling scoort uitmuntend en gedraagt zich prima. Vader Is erg ziek en moeder zorgt voor het hele gezin. Ze wil niet hetzelfde voor haar zoon als wat ze van huis uit heb meegekregen. Alle lof voor deze moeder! Ik kan niet meepraten over andere Roma's want ik heb alleen maar informatie uit de media en zelf niet.

  reageer
 • vladimir

   

  Ik ben heel blij dat mijn ouders 40 jaar geleden niet in de Punter zijn gaan wonen. Zij waren hier waarschijnlijk niet tegen opgewassen, net als de woningbouwvereniging en het politieapparaat toendertijd.

  reageer
 • Den

   

  Het wordt nu een klaagverhaal terwijl het artikel juust gaat over dat er meer Roma's naar school gaan....

  reageer
 • Jan

   

  Probeert u maar eens uw kinderen van school weg te houden. Dan wordt u snel gevonden. Die Roma's hebben lak aan iedereen en alles. En de kinderen zijn allemaal net zo opgevoed en helaas is naar school gaan op zich een leuk verhaal, maar eigenlijk, hoe erg het ook klinkt, is het zinloos. De omgeving waarin ze verkeren is gewoonweg te sterk en rigide om iets veranderd te krijgen. Er is geen oplossing voor het Roma probleem. Behalve rigoreus handhaven en blijven achterna zitten. Afpakken van alles wat niet verklaart kan worden behalve dmv diefstal. Net als bij ieder ander in dit land. Uiteindelijk gaat het er om dat misdaad niet hoort te lonen. Laat dat de zogenaamde cultuur dan maar veranderen, wie niet werkt, zal ook niet eten, in dit land, geen auto of andere luxe. Dan piepen ze vanzelf wel anders.

 • laat alle reacties zien
 • Jan

   

  Dat programma zou in plaats van 'Aanpak uitbuiting kinderen Roma' moeten heten, Aanpak uitbuiting kinderen DOOR Roma' want nu lijkt het alsof ze van all kanten worden uitgebuit. Roma's zijn nu eenmaal onverbeterlijk en zodra daarop aangesproken kun je maar beter wegwezen, want je bent je leven niet zeker. Dit gebeurr overal, en men staat machteloos. Fijn volk.

  reageer
 • Linda

   

  Jeetje....ik moet nu denken aan een oud leerling van mij en dat u nu zo over hem denkt. Wat vind ik dat erg... graag niet iedereen over 1 kam scheren. En te denken dat hij grootse plannen heeft om te leren en te werken. Op school doet hij het geweldig en een voorbeeldige jongen. Ik hoop dat hij nooit persoonlijk met u te maken krijgt want hij verdient beter!

 • Stef vd Heuvel

   

  Helemaal eens met Jan. Roma hebben een geschiedenis van uitvreten en stelen. Ze worden overal in Europa uitgekotst. Hoe zou dat toch komen? Er zijn, alleen al in de laatste 40 jaar in Nederland, honderden miljoenen aan gespendeerd. Weggegooid geld in mijn ogen. Deze mensen willen niet. Punt. En hoe kan het dat ze 'op papier' niet werken, maar wel vaak in een dikke Mercedes rondrijden? Vraagt iemand zich dat wel eens af?

 • aria

   

  De geschiedenis van burgemeester Gruijters en de Roma is interessant om nog eens te herlezen. Ik heb verschillende ROMA gesproken die graag voor een werkgever zouden willen werken, maar niet worden uitgenodigd wanneer zij solliciteren. De zin in het persbericht dat betaald werk hebben niet in de ROMAcultuur zou passen verdient daarom enige nuance. De ROMAgemeenschap denkt hierover niet uniform. De zelforganisaties van ROMA in Lelystad hebben ook een belangrijke rol gespeeld in het gezamenlijke project met de maatschappelijke organisaties: respect!.

  reageer
 • frits

   

  Overigens, Arja Kruis, een gesprek met mensen zegt niet zoveel. Iedere onderzoeker weet dat je in gesprekken met mensen vooral de sociaal wenselijke antwoorden te horen krijgt. Maar ja, iemand die van vluchtelingen-vrijwilligers opgeklommen is tot betaald directeur van Bureau Gelijke Behandeling zal altijd de discriminatie-troef moeten spelen ("worden niet uitgenodigd"). Zonder discriminatie immers geen betaalde baan meer... Weet je wel hoeveel keer een doorsnee mens niet uitgenodigd wordt als hij/zij solliciteert? Ook in zeker 95% van de gevallen, zelfs voor functies die 100% aansluiten bij opleiding en werkervaring. Niet zo gek, aangezien er veel sollicitanten zijn (NB: ik werk nu in mijn negende baan, en heb de afgelopen decennia vele honderden sollicitatiebrieven achter de rug, en ik ben echt niet de enige met HBO/universiteit met deze geschiedenis).

 • frits

   

  Niets respect, zo lang deze culturule minderheid slecht scoort. Je geeft zelf aan dat er binnen de groep verschillend gedacht wordt, en er dus zeker ook een behoorlijke groep is die echt geen vast werk wil en liever steelt en bedriegt. Dat is geen discriminatie, maar gewoon een feit sie criminaliteit. Die groep moet zsm gedwongen uit elkaar gehaald worden, niet gepamperd worden, en onder dwang assimileren in de normale Nederlandse maatschappij. Decennialang welzijnswerk heeft niet gewerkt, dat is wel duidelijk, ook weer met deze proef.

 • Opera

   

  Roma zijn nomaden die rondtrekken van werk naar werk. In Lelystad hebben ze een plek gevonden waar ze geld en allerlei voordelen krijgen zonder de noodzaak van werken. Je zal zien dat al deze regelingen versoberd worden of als de geldkraan helemaal dichtgedraaid en zelfs verwijderd wordt, ze verder zullen trekken op zoek naar locaties waar ze middels werken inkomen kunnen vergaren. Wij Nederlanders pamperen iedereen die ene beetje klaagt tot in het extreme..... stop daar eens mee en laat iedereen zijn / haar overlevingsdrang eens aanspreken waardoor men ook gaat presteren. Prestaties worden beloond en dan hebben ze geld om te leven daarvan profiteren anderen weer etc etc Cirkeltje rond lijkt me.

 • HM

   

  Ooit lachten we allemaal om de film Flodder en de ambtenaar Sjakie. maar het gaat in de praktijk nog steeds door en in veel grotere omvang dan de film.

  reageer
 • frits

   

  Tja, welzijnswerkers adviseren altijd meer welzijnswerk. En de welzijnsorganisaties lobbyen stevig bij gemeentepolitici en ambtenaren, dus gaat er relkens meer geld naartoe, en wordt er nooit eens kritisch onderzocht wat de feitelijke effectiviteit van al die miljoenen is. Lelystad trekt de subsidieportemonnee volgend jaar ook alweer verder open nu de gemeente iets ruimer in het jasje komt te zitten. Curieus, want de bezuinigingen zijn de afgelopen jaren vooral gericht geweest op de fysieke sector, dus zou je verwachten dat daar weer wat extra geld in gestoken wordt. Maar nee hoor, de stad mag er erbarmelijk uitzien, maar er wordt weer meer geld gepompt in welzijnswerk, sport, cultuur, citymarketing.

 • Den

   

  Wat een geleuter Bert. Waarom zou de PvdA de burgers dit moeten vragen? Deze mensen hebben het RECHT zich hier te vestigen. Daar hoeft echt aan de aanhang van de PVV toestemming gevraagd te worden. Wettelijk niet, maar ook moreel niet. De link die je legt naar de PvdA is populistisch en getuigt niet echt van enige kennis. De verwijzing die ik maak naar PVV is van hetzelfde niveau en is ironisch bedoeld. Oh ja, links en rechts bestaat al lang niet meer. Wel polarisende en samenbrengende groepen. Kies waartoe jezelf hoort.

  reageer
 • tja

   

  Zeker hebben ze het RECHT zich te vestigen in Lelystad. Maar als ze onderdeel van de NL samenleving willen zijn hebben ze ook de PLICHT zich te gedragen naar de NL normen en waarden en zich te houden aan de wetten. Dus leerplichtig? Dan naar school. Geen werk? Werk zoeken. Inkomen? dan ook be;lasting betalen. etc etc Dit geldt voor iedere Nederlander dus ook voor deze groep. Als ze dit teveel moeite vinden kunnen ze altijd verder trekken richting de Balkan.

 • bert

   

  Ik vraag me af waarom we hier in Lelystad zoveel Roma hebben en waarom de Pvda de burgers nooit heeft gevraagd of we dit wel of niet willen. Het is duidelijk dat de linkse politici dit weer achter de rug van de burgers om hebben geregeld. Enfin , de kosten en overlast zullen in ieder geval de baten zwaar overtreffen. Dat is wel duidelijk.

  reageer
 • Lexxie

   

  Precies het was natuurlijk weer zo een wegkijkende d66burgermeester die ze 40 jaar geleden naar Lelystad haalde ook al met allerlei privileges en toch was het toen al volop ellende haalde zelfs continue de landelijk pers.

 • bart

   

  Komen er verkiezingen aan Bert? FF pvda zwart maken. Vergeet je Eigen partij dan niet op te hemelen.....

 • MKM

   

  Waarom zou dit aan de burgers moeten worden gevraagd? Net als u en ik mogen zij hier toch ook komen wonen?

 • Rinus

   

  Het is toch echt uit de D66 tijd dat zij hier gevestigd zijn.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert