Straatpraat: Bier is te goedkoop!

EMMELOORD
Er moet een minimumprijs komen op alcoholische dranken. Dat zegt STAP, het Nederlands Instituut voor alcoholbeleid. Volgens directeur Wim van Dalen werken stuntprijzen van supermarkten alcoholmisbruik in de hand. Een vaste verkoopprijs zou dit kunnen voorkomen, zo blijkt uit recent onderzoek.

Volgens Europese wetgeving is het instellen van een minimumprijs in principe niet toegestaan. Toch valt die regelgeving sinds 2015 te omzeilen, omdat een rechter heeft bepaald dat dit kan indien er genoeg bewijs is van een positief effect op de gezondheid. Nu blijkt uit onderzoek dat er inderdaad sprake is van een groter effect dan bijvoorbeeld een verhoging van de accijns.

Het alcoholpercentage van drank zou volgens STAP de prijs moeten bepalen. Een kratje bier in de supermarkt zou dan rond de 8,50 euro gaan kosten. Is het bier nu te goedkoop? We vragen het in Emmeloord.

 

reacties (6)

 • Hans K

   

  Bier maak je eenvoudig zelf thuis. Er zijn legio mini brouwers thuis die je kunnen voorzien van de juiste ingrediënten en spullen. Wat een grap. Sterke drank thuis stoken kan ook eenvoudig alleen kost wat meer tijd. Gevaar bestaat wel dat men ethanol of methanol gaat drinken en daar zijn in het verleden de nodige ongelukken gebeurd in ons land. Ethanol kun je drinken en methanol maak je de badkamer schoon.

  reageer
 • Saint

   

  En waar gaan we nog meer minimum prijzen voor bedenken? Gaan we alles belasten wat niet goed voor ons is? Suikerhoudende goederen, vetten, schadelijke geneesmiddelen, regering in den Haag, Europa, pffffffffffff wat een bemoeizucht. Al maak je een kratje € 10,-- ik drink gewoon mijn biertje.

  reageer
 • Tsja

   

  Tsja, de auto is aanwijsbaar zeer slecht voor de volksgezondheid, ik stel dus een minimale verkoopprijs voor van 250.000,==. euro voor b.v. een Fiatje !

 • Anti-alcohol

   

  Bier en andere alcohol is zeker te goedkoop. Als het nu op de markt zou komen zou het categorie 1 verboden worden. . Helaas kan de regering niet meer zonder de accijns. .. goede voorlichting heeft totaal geen nut. Nemen het voor kennisgeving aan en zuipen zich als volgt nog net niet in coma. En de ouders die hun kinderen "leren" drinken hebben een gevaarlijke bord voor hun kop

  reageer
 • frits

   

  Waarom zou het verboden worden? De overheid moet zich niet met het privéleven van mensen bemoeien. De tijd van betutteling is voorbij; we leven niet meer in de jaren '50. Eerlijke voorlichting, ja, maar verder moeten mensen het zelf weten. STAP is overigens een nogal vooringenomen instituut, opgericht door een paar ouders die wilden dat hun kinderen niet meer konden drinken, en waar nu (na het nodige subsidiegeld) vooral mensen werken die beroepsmatig alleen de ellende van alcohol gezien hebben. Weinig objectief. STAP heeft gelobbyt om in heel veel gemeenten de openingstijden van horeca in te korten, want dat zou bewezen effectief zijn om alcoholgebruik onder jongeren tegen te gaan. Nou, nee dus, effectiviteit nul. Veel gemeenten draaien deze onzinmaatregel nu dus weer terug. En met deze minimumprijs zal dat net zo zijn. In Scandinavië blijkt het ook totaal niet te werken, en de accijnsverhogingen in Nederland de afgelopen jaren hebben ook geen effect gehad. Prijsverhogingen leiden er alleen maar toe dat mensen relatief goedkopere alcoholsoorten gaan kopen, of zelf gaan stoken.

 • Ed

   

  Als voorlichting "totaal geen nut" heeft, zoals u zegt, is het géén goede voorlichting. Laat een "ervaringsdeskundige"maar in de klas vertellen hoe een alcoholverslaving zijn leven heeft geruïneerd: relatie kapot, dakloos, gezondheid weg. Het zal zeker indruk maken. Al zullen er altijd alcoholisten blijven. En die kunnen beter bier drinken dan spiritus.....

 • Lely

   

  Dus ik moet meer gaan betalen omdat sommigen onder ons zich niet kunnen inhouden ?! Wat een stupiditeit.

  reageer
 • Ed

   

  Geef liever goede voorlichting en verbied desnoods reclame voor bier. De echte probleemgevallen laten zich echt niet door een prijsverhoging afschrikken. Die hebben hulp nodig...

  reageer
 • .\/\/. heft graag een glas.

   

  Dat klopt, maar die probleemgevallen zijn voor een gedeelte probleemgevallen geworden doordat drank zo goedkoop is. Het is de taak van de overheid om de gezondheid van de bevolking te bewaken, en maatregelen om drankmisbruik te voorkomen zijn dus volstrekt legitiem. Net als met roken. Probleem is dat drankgebruik algemeen geaccepteerd is, en dat over drankmisbruik lacherig wordt gedaan.

 • laat alle reacties zien
 • Rinus

   

  Een kratje voor 8,50 euro? Dat is een flinke prijsverlaging, doe maar!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert