Boeren niet eens met beleid gemeente

DRONTEN
Het collectief Boer Bewust uit Dronten plaatst kritische kanttekeningen bij het promotiebeleid van de gemeente. Volgens de agrariërs profileert de gemeente zich veel te veel als biologische gemeente. 

Volgens Boer Bewust is slechts vijftien procent van de agrarische sector in Dronten een biologische onderneming. Doordat deze boeren veel aandacht van de gemeente krijgen, vreest het collectief dat de reguliere sector wordt verwaarloosd. 
 
Om dit te veranderen heeft de groep agrariërs een brief gestuurd aan de gemeente waarin ze vraagt om met elkaar in gesprek te gaan. De boeren hopen op die manier dat biologische en reguliere boeren een gelijk aandeel krijgen in de promotie van Dronten. 

reacties (6)

 • Flevolander

   

  Haha!! Het gaat om twee borden die de gemeente heeft geplaatst en wat extra promotie. Deze zogenaamde " boer bewust" boeren kunnen beter hun tijd en energie steken om hun bedrijf wel winstgevend en innovatief te maken. Dit is iets wat de bio sector namelijk op dit moment wel lukt. Dit is beter dan hun frustraties te gaan botvieren op hun collega's.

  reageer
 • Thomas

   

  Het enige compliment dat men verkopers van biologisch kan geven, is dat het hen lukt om gebakken lucht te verkopen zonder een proces aan hun broek te krijgen.

 • Bewuste boerin

   

  Het gaat toch niet waar zijn dat de gemeente zich wil gaan profileren als " biogemeente"?!!!! 85 % van de boeren in de gemeente Dronten zijn gangbare boeren die bewust een super goed product telen! Ga u schamen gemeente u doet zo een heel belangrijk deel van uw burgers ernstig te kort om naar mijn gevoel even "makkelijk" te willen scoren als biogemeente!! U mag trots zijn op al uw agrariërs in uw gemeente en niemand in het speciaal!!

  reageer
 • RIK

   

  Ik zie veel nadelen aan biologisch voedsel, want duurzaam is het zeker niet! Per hectare veel minder productie, daardoor veel meer landbouw gronden nodig voor het zelfde aantal kilo's Ook is er veel meer uitval na bewaring en sortering, dit door rot of andere andere ziektes. Bio producten telen en in de bewaringen opslaan is dus niet duurzaam!!. Wat al werd verteld, in veel biologische gewassen moet juist veel meer en vaker gespoten worden, wel met biologische middelen maar dit zijn vaak koper en zavel. (bij boomgaarden komt de zwavel lucht je te gemoed in de spuit seizoenen) Ook zijn akkerbouwers niet blij als er een bio boer in de buurt zit, alle ziektes en schimmels waaien over. Bio planten en bomen zijn gewoon veel minder sterk daardoor ook kwetsbaarder en de mindere producties, zie bijvoorbeeld de aardappelen oogst dit jaar, moesten vervroegd gerooid worden bij de bio boeren dit ivm de ziekte druk in de planten die niet meer te houden was. (zie eerdere uitzendingen op omroep flevoland). Kan nog wel even doorgaan maar kort gezegd, ik ken geen onderzoek waarin bewezen kan worden dat bio groenten en fruit beter voor de mens is, en qua natuur in mij ogen al helemaal niet. Veeteelt kan ik niet over oordelen daar heb ik geen verstand van. BIO WORDT GEPROMOOT OMDAT HET DUUR BETAALD WORDT!

  reageer
 • Flevowatcher

   

  Niks 'groene leugen', maar geldbeluste boeren die vrezen dat ze moeten omschakelen naar werkelijk 'bewust': biologisch, met zorg voor dier en gewas, zonder herbiciden, pesticiden en hormonen, zolang ze niet kunnen aantonen deze troep niet meer te gebruiken, blijven ze ' Boer geldbelust'!

  reageer
 • Boerin

   

  Wat weer een ontzettend domme reactie is dit!!u heeft er werkelijk niets van begrepen!! Het gaat hier niet om geld maar onterechte extra aandacht voor de biologen. 85 procent van de boeren in de gemeente Dronten zijn gangbare boeren, die met uiterste zorg een fantastisch product produceren, van extreem hoog niveau met een een minimum aan gewasbescherminggsmiddel. Daar zou de gemeente zeker zo trots op moeten zijn als op de 15% biologische boeren die meer op de trekker zitten dan de gangbare boer! Niks mis met biologen maar ook niks mis met onze gangbare boeren die bewust met hun vak bezig zijn en de wereld van een hoogwaardige voeding voorzien!!

 • Realist

   

  Ik wil de biologische landbouw geen "groene leugen" noemen, maar ik wil zeker enkele kanttekeningen plaatsen bij de biologische landbouw. Biologisch is niet per definitie beter. Men heeft de illusie dat biologisch verbouwd eten altijd onbespoten is, dit is niet het geval. Er wordt regelmatig met middelen gespoten die weliswaar biologisch zijn, maar absoluut giftig! Een gangbare boer mag chemische middelen spuiten op zijn gewas, maar hij zal dit tot een minimum beperken, zeker als hij geldbelust is, zoals u beweert. Bovendien zijn veel chemische gewasbeschermingsmiddelen zo ontwikkeld dat er een minimum aan residu op het product achter blijft. Geef mij maar "bewust gangbaar" en niet zoals velen "onbewust biologisch".

 • Bio consument

   

  Juist! "Boer bewust" lachertje. Wordt gewoon net zoveel gif en kunstmest gebruikt. Term is bedacht om consument zand in de ogen te strooien.

 • Ron

   

  Boeren klagen altijd.

  reageer
 • Jos

   

  ... en houden van subsidies.

 • laat alle reacties zien
 • Robert

   

  Ambtenaren en politici proberen lekker gemakkelijk te scoren door zichzelf en hun omgeving met bio te promoten. De "groene leugen" wordt met de mantel der liefde bedekt. Gezond, betrouwbaar en duurzaam voedsel is het belang van een stabiele samenleving. Goed dat deze promotie groep hier aandacht voor vraagt.

  reageer
 • Boerin

   

  Gelukkig zijn er nog mensen met gezond boerenverstand!

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert