"Flevoland is een toeristische attractie op zichzelf"

FLEVOLAND
Het toerisme in Flevoland heeft verdere groeikansen, maar dan moet de regio zijn unieke kanten beter uitventen. Daarbij valt te denken aan het wonen en werken onder de zeespiegel.

De provincie Flevoland zegt dat in een toekomstvisie. Het recreatieve bedrijfsleven is het met de provincie eens dat Flevoland zijn bijzondere waarde als nieuw land meer onder de aandacht moet brengen.

Rest
De recreatie in Flevoland heeft de afgelopen tijd een stevige groei doorgemaakt, maar in verhouding tot de rest van Nederland is de omvang van de sector nog altijd bescheiden. 

Vooral buitenlandse toeristen zijn gefascineerd door het nieuwe land, zegt ondernemersorganisatie VNO-NCW. Volgens regiovoorzitter Hajé de Jager moet Flevoland het aanpakken zoals Amerikanen dat zouden doen. “Die zouden promotie maken met het verhaal dat we hier een paar meter onder NAP zitten. Als we dat vertellen, kunnen we het gebied ook beter verkopen.” 

Geen druppel water
De strijd tegen het water kan nergens zo goed in beeld worden gebracht als op Schokland. Maar in het museum op het voormalige eiland is geen druppel water te bekennen, zegt directeur Peter de Haan. “Met digitale middelen moeten we laten zien hoe we het land droog hebben gekregen.” 

De Haan roept de provincie en recreatieve sector op om samen promotie te maken voor toerisme in Flevoland. In het bijzonder moeten buitenlanders die in Amsterdam verblijven, worden verleid om naar het nieuwe land te komen, zegt De Haan. “Amsterdam is een wereldstad en zo bereiken wij een wereldmarkt.”

Kinderschoenen
Dat de toeristische sector in Flevoland ondanks de groei nog in zijn kinderschoenen staat, is volgens VNO-NCW geen nadeel. Er is ruimte voor groei, zegt voorzitter De Jager. “We beginnen klein en dan langzamerhand uitwaaieren. Daar moet je de tijd voor nemen. Reken maar dat je in vijf tot tien jaar een grote verandering zult zien, daar ben ik 100 procent van overtuigd.”

reacties (5)

 • Ed

   

  Als er inderdaad interesse bestaar bij buitenlandse toeristen, kan meneer de Jager hen dan niet op het nieuw land erfgoedcentrum attenderen? Daar kunnen ze wel een stuk of wat goed gevulde touringcars gebruiken.

  reageer
 • Rekenmaar

   

  Goh, beneden de zeespiegel. Daarvoor kunnen toeristen gewoon op Schiphol blijven, toch? Polders genoeg in Nederland, dus. Ook vreemd dat een outletcentrum onder toerisme valt. Flevoland scoort met festivals en dagattracties, ondanks Flevoland. Niet dankzij Flevoland.

  reageer
 • Almeerse

   

  Mensen uit het buitenland vinden het idee dat we hier op 'de zeebodem wonen' inderdaad fascinerend. Dat zou veel meer uitgebuit moeten worden! En bij de stedenbouw moet er veel meer watergericht gebouwd worden, er is veel water, dat maakt de provincie bijzonder, maak er gebruik van !

  reageer
 • Tsja

   

  Groei? Af en toe een verdwaalde duitser meer niet. Hou op zeg tis een lege polder waar niets te beleven valt.

  reageer
 • Loet

   

  De provincie wil graag watersport provincie worden maar......de sluizen zijn een drama en de waterplanten ook. Doe daar eens wat aan! In de zomer maanden graaf sluiswachters!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert