Kwijtschelding kost waterschap jaarlijks 1,6 miljoen

FLEVOLAND
Het Waterschap Zuiderzeeland is jaarlijks 1,6 miljoen euro kwijt aan het kwijtschelden van belastingen. Mensen die weinig geld hebben, mogen vragen of zij geen waterschapsbelasting hoeven te betalen. Één op de twintig huishoudens in Flevoland krijgt deze kwijtschelding. 

Het aantal kwijtscheldingen is volgens het waterschap de afgelopen jaren stabiel gebleven, terwijl het in andere gebieden juist flink toeneemt. De waterschappen in sommige regio's lopen zo veel geld mis, dat de tarieven mogelijk omhoog gaan, meldt Binnenlands Bestuur. 

De waterschappen onderzoeken nu of er een andere manier is om de waterschapsbelasting te innen. De uitkomsten van het onderzoek worden volgend jaar zomer verwacht.

reacties (8)

 • .\/\/.

   

  Het waterschap, een overbodige bestuurslaag. Een geldverslindende organisatie gehuisvest op A locaties in mooie kantoren. Deze organisatie kan zo geïmplementeerd worden bij rijkswaterstaat. Scheelt miljoenen per jaar. Maar dat kost bobo's de baan, dus dat gaat niet gebeuren.

  reageer
 • j.a.

   

  Het is niet alleen de kwijtschelding van waterschap maar ook van de gemeentelijke belastingen. In dronten mag je € 5500 spaargeld hebben waar de nibud achter staat. Nu krijg je GEEN kwijtschelding omdat je spaargeld hebt om onvoorziene uitgaven te kunnen betalen zoals een koelkast. Heb je schulden? Wordt je beloont. Onbegrijpelijk. In mijn omgeving zie ik mensen in de bijstand roken en drinken ondanks schulden. Mensen die ziek zijn en een klein spaargeld hebben zijn de klos Van andere kant ben ik trots dat ik het kan betalen!

  reageer
 • Flevowatcher

   

  Ik begrijp nu waarom het niet goed gaat met Lelystad: omdat niemand kan lezen.. Ik had het over het gezamenlijk gezins/huishoudinkomen, ga dan niet zeuren over Jan Modaal en dat soort klets. En het Waterschap heeft, gezien de kop van dit artikel, ook vele kubieke meters water op haar hoofd: ze loopt niet 1,6 mio mis, maar heeft minder inkomsten dan ze had gecalculeerd, omdat er landelijk (wettelijk) een regeling bestaat dat mensen met een minimuminkomen (pakweg zo'n 1250 E) PER HUISHOUDEN, een beroep kunnen doen op deze regeling (afhankelijk van vaste lasten en andere omstandigheden, slecht 1 op de 20 aanvragen wordt gehonoreerd, net als bij de gemeentelijke bijzondere bijstand). Dat er mensen zijn met een laag inkomen is een feit en weet het waterschap ook al decennia, daar hou je dus rekening mee met het calculeren van inkomsten uit te heffen belastingen.. En ga mensen met wat minder inkomen niet verwijten dat ze roken, drinken of zelfs een auto hebben, stelletje nitwits! Je kunt nu eenmaal niet in de portemonnee van je buurman kijken. En het gaat ook niet om het watergeld, 'Wit', dat is geen belasting, dat betaalt iedereen! Zoals gezegd, deze reaguurders kunnen niet lezen en hebben helaas geen verstand van zaken, daarom gaat het slecht met Lelystad, niet omdat er mensen wonen met een laag inkomen....

  reageer
 • frits

   

  Volgens mij lees je zelf niet goed. Niet 1 op de 20 aanvragen wordt gehonoreerd, maar één op de 20 huishoudens (van alle huishoudens!) krijgt deze kwijtschelding. Overigens mogen overheden deze kwijtscheldingen niet als minder inkomsten incalculeren, dat laat de wetgeving (BBV) niet toe. De kwijtscheldingen moeten begrotingstechnisch uit een aparte pot betaald geld worden. En die pot moet gevuld worden, bijvoorbeeld door de heffingen voor anderen te verhogen.

 • Wit

   

  Precies zoals je het vanzelfsprekend allemaal aangeeft, blijft het dweilen met de kraan open. Zo komt alle regio's aan de beurt, juist om dat je watermeter geen belasting is, kan men de kraan maar flink openzetten. Je hoeft geen verstand van zaken te hebben, om te weten wie in je portemonnee mee kan kijken. Met alle respect voor de gene die voor kortingen in aanmerking komen, "gelukkig maar."

 • piet modaal

   

  asjemenou heeft wel degelijk een punt. Als Jan Modaal heb je het soms moeilijker om rond te komen omdat je nergens aanspraak op kunt doen en alleen maar belasting moet betalen. Met een minimum inkomen/uitkering ben je soms netto beter af en dit vind ik echt fout!

  reageer
 • Tuuk

   

  Inderdaad helemaal mee eens! Mensen met allerlei kwijtscheldingen hebben meer geld over in de maand, dan iemand zonder kwijtschelding!

 • Knielus

   

  Asjemenou heeft wel degelijk een punt en scheert naar mijn idee niet iedereen over 1 kam. Het kan best eens herzien worden aan wie er nou echt kwijtschelding toegekend wordt. Natuurlijk zijn er mensen die werkelijk niet betalen kunnen maar er zijn er genoeg die van alle instanties trekken omdat ze zgn zo zielig zijn en ondertussen een weekloon zwart bijwerken en zich rotlachen.. hier al diverse malen meegemaakt ! Daar kunnen de werkenden dus ook hun bed voor uit terwijl zij zich nog eens lekker omdraaien. Ik kan me de frustratie daarover wel voorstellen

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • wolverine

   

  wat geld te kort?????er is wel geld voor een dure verbouwing omdat het gebouw niet meer van deze tijd is .het is net 12 of 15 jaar oud,mijn huis is ouder en ik krijg ook geen geld omdat het niet meer van deze tijd is.met andere woorden er is wel geld,we worden gewoon besodermieterd

  reageer
 • Flevowatcher

   

  Afgezien van de hele foute reactie van 'Asjemenou': kwijtschelding is er voor mensen met een laag inkomen, dus ook voor werkenden met een parttime baantje, het gaat om het totale huishoudinkomen. En de waterschappen kunnen wel klagen, het is de gemeente die de norm stelt voor kwijtschelding van één of meer belastingen, het lijkt mij dat Gemeente en Waterschap hier samen verantwoordelijkheid hebben. Tarieven verhogen om deze redenen door de waterschappen is natuurlijk waanzin, wie dat bedenkt is echt niet bij z'n hoofd.. Het is beter om ook de waterschapsbelastingen te koppelen aan huishoud-grootte en inkomen (netto), dan krijg je een eerlijker verdeling. En vergeet de bedrijven niet, die omslag per verbruik klopt absoluut niet, dus daar valt ook van alles te verbeteren! Vooralsnog vindt ik dit bericht behoorlijk tendentieus!

  reageer
 • Wit

   

  Zullen we het maar gewoon houden bij de meterstand wat je gebruikt, anders wordt het echt dweilen met de kraan open. Het is wat dat betreft de tering naar de nering!

 • Frits

   

  Hoepel toch op, droge voeten heeft niets met inkomen te maken. Die kosten zijn voor iedereen gelijk. Koppeling aan omvang onroerend goed en aan aantal ingezetenen, prima. Maar inkomen heeft er niets mee te maken. En vrijstelling is hoe dan ook onzin. En parttime baantje, prima, maar dan moet je ook gewoon de normale heffingen betalen. In plaats van belastingvrijstellingen voor huisvuil, riolering, waterschap kunnen we dan beter die achterlijke premiedruk die de eerste schijf inkomstenbelasting vormt dan eens verlagen (voor wie het niet weet: de eerste schijf bestaat volledig uit premies sociale lasten, en niet uit werkelijke inkomstenbelasting). En om die premiedruk te verlagen moeten de sociale uitkeringen naar beneden, en moeten we stoppen met al die belastingvrijstellingen. En het waterschap heeft gewoon geld nodig voor waterzuivering en tertiaire waterkeringen, dus vrijstellingen leiden wel degelijk tot noodzaak de heffingen voor anderen te verhogen.

 • Asjemenou

   

  En die kwijtschelding moeten wij werkenden betalen? Ik kan me daar dood aan ergeren! Laat de gemeenten eerst eens kijken aan wie ze wat kwijtschelden. Meer dan de helft van deze gevallen betreft het huishoudens die wel geld hebben om te roken, regelmatig veel maar wel goedkope pils drinkt.... daar hebben ze wel geld voor maar lasten betalen die iedere inwoner moet betalen daarvan worden ze kwijtgescholden. Schande!! Als je echt geen geld hebt kun je ook niet roken.

  reageer
 • Roel

   

  Maakt Zuiderzeeland niet uit, geld komt toch wel binnen. En geen kwijtschelding verlenen betekent niet meer roken en drinken. Dat betekent minder accijnsopbrengst voor de Overheid die vervolgens de inkomstenbelasting gaat verhogen. Linksom om rechtsom betaal je toch, dus maak je niet druk.

 • Patrick

   

  Ik ken anders mensen die ook kwijtschelding krijgen. En die hebben alle huisdieren weggedaan, roken en drinken niet. Wel erg kortzichtig om iedereen over een kam te scheren, vind je ook niet?

 • frits

   

  Ik denk ook dat het kwijtscheldingenbeleid eens kritisch tegen het lichtbgehouden moet worden. Dit is gewoon verkapte inkomenspolitiek. Iedereen heeft baat bij droge voeten, riolering, huisvuil ophalen en dergelijke taken van gemeenten en waterschappen. Iedereen moet daar dus ook gewoon aan bijdragen. Als bepaalde inkomens of uitkeringen te laag zijn, moet daar iets aan gebeurenn. En ik ben het met Asjemenou eens: roken en drank zijn geen primaire levensbehoefte. Vakantie trouwens ook niet (het NIBUD rekent dat wel alrijd mee in berekeningen). Zo lang mensen dat soort zaken kunnen betalen, is een kwijtschelding van belastingen niet op zijn plaats.

 • kees d.

   

  Ik heb mijn leven lang gewerkt en nu ik niet kan werken ben ik 30 % op mijn inkomen gekort. Ik vind jou opmerking te kort door bocht en discriminerend naar de personen die niet kunnen werken door een beperking die door het werk hebben opgelopen. Ga je schamen. De tijd dat je ook niet meer kunt werken komt ook nog.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert