Ondernemers Horecapleintje boos over verhuisplan

LELYSTAD
Horecaondernemer Rob Hols van Bistro La Route op het Horecapleintje in Lelystad is boos. De gemeente wil laten onderzoeken of de ondernemers naar het centrum van de stad willen verhuizen. Daardoor zou het stadshart aantrekkelijker worden. Maar dat ziet Hols helemaal niet zitten.

'Daar gaan we weer'
Het Horecapleintje bestaat uit zeven panden aan de rand van het centrum. Sinds 1991 runt Hols er zijn bistro. Geconfronteerd met het jongste plan van de gemeente kan hij zijn ergernis nauwelijks bedwingen. "Daar gaan we weer. Toen de flats hier bewoond werden, waren er geen winkels. De gemeente heeft er een horecabestemming op gezet, maar vervolgens nooit het Horecapleintje gesteund. Er was en is sprake van een ontmoedigingsbeleid. Nieuwe ondernemers wordt afgeraden hier te huren of kopen."

Eerdere verhuisplannen
In de jaren '90 heeft de gemeente al geprobeerd de ondernemers naar het centrum te krijgen. Dat is toen niet doorgegaan. Een serieus plan was er toen niet en nu ook niet, vindt Hols. Dat de gemeente er nu opnieuw over begint, vindt hij respectloos naar de ondernemers toe. 

Investeren
Hols vindt het de hoogste tijd dat de politiek eens vierkant achter het plein gaat staan, en meedenkt over vernieuwingen die het uitgaansgebied nog aantrekkelijker kunnen maken. "Omarm het plein, dit is het enige uitgaanscentrum in Lelystad dat zijn bestaansrecht al jaren waarmaakt. Wij verdienen hier een goede boterham en willen helemaal niet weg."
 

reacties (13)

 • Joke

   

  Beste mijnheer holst, Ik ben het met u eens heb boven la route gewoond en lekker bij u gegeten. Maar die kroeg naast u bezorgde veel overlast. Ik woonde op 2 Hoog. Maar hoorde toch geen muziek maar het harde bonken van de bassen. Laat die maar verhuizen. U was altijd zeer attent naar de bewoners toe. Hartelijke groeten

  reageer
 • Moi.

   

  Tenzij je aan de achterkant in de andere vleugel woont. Dan is er regelmatig flinke geur overlast. Van die muziek cq bonken hoor ik weer niets!

 • ger has

   

  vast houden rob ze zijn al jaren bezig om het weg te krijgen maar het is nog steeds gezellig op het pleintje zo als ze al jaren de gordiaan willen veranderen is ook geen sucses

  reageer
 • Sandra74

   

  Mij lijkt het gunstiger om in het centrum je restaurant/cafe te hebben dan op het Horecapleintje.

  reageer
 • dirk zaan

   

  Dat is maar de vraag. 's avonds is er niets te doen in het centrum en de horeca heeft daar dus ook geen aanloop van. Op dit horecapleintje heeft men eigen publiek en functioneert het op eigen kracht.

 • Rob

   

  Interessanter is om te weten de Gemeente wil dit de Gemeente wil dat, commercieel denken kunnen amtenaren beslist niet dus laat die zelfde gemeente eerst eens in de krant zetten met hoeveel miljoen € zij deze winkeliers gaan compenseren dan door te roepen over iets wat de winkeliers absoluut niet willen. Komt bij 9 van de 10 beslissingen die een willekeurige Gemeente neemt pakt verkeerd uit door slechte plannen.

  reageer
 • Ih

   

  Toch zullen de ondernemers van Lelystad zich ook beseffen dat het stadshart pas kan overleven als iedereen zijn steentje bijdraagt. Horeca, winkels, gemeente en ook de inwoners. Daarbij kun je elkaar versterken. Zoals het de laatste jaren is gegaan, waarbij iedereen zijn eigen gang gaat en niet tot afspraken kan komen, of het nou over een koopzondag openstelling, braderie of horecaplein gaat, is nu te zien. Een dood winkelcentrum.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Antje Ha

   

  Boos alleen al vanwege het onderzoek? Wanneer er ontmoedigingsbeleid is is het wel vreemd om daar wel met zijn allen te gaan zitten. Men zal er wel zitten vanwege het gratis parkeren.

  reageer
 • Gb

   

  Het horecapleintje, het enige stukje in Lelystad waar de horecaondernemers een boterham kunnen verdienen, al jarenlang een redelijk stabiel pleintje. Dat zou je als gemeente met rust moeten laten en moeten koesteren.

  reageer
 • Dirk2

   

  Er is gereserveerd, sloop een deel van het cetrum versneld. Leg een park aan en concentreer je verder alleen nog op de kust waar economische kansen liggen en niet meer in oude economie zoals winkels! Alles gaat half in deze stad! Maak eens een echte keuze en laat dat horeca pleintje en de hard werkende ondernemer lekker met rust!

  reageer
 • De ingenieur

   

  jaja, de nieuwe economie. Niemand verdient nog wat want iedereen zoekt het goedkoopste uit landen waar de mensen lekker weinig verdienen.

 • RM

   

  Helemaal mee eens. Doen het prima daar. Verhuizen naar het stadshart zou slecht voor de locatie zijn en zeker niet het centrum aantrekkelijker maken voor mij.

  reageer
 • Esveen

   

  Dat krijg je met ambtenaren die iedere maand gewoon de hand ophouden. Meedenken????

  reageer
 • Mars

   

  Ik kan me voorstellen dat de ondernemers er moedeloos van worden naar aan de andere kant: als je echt een horeca sfeer wil creëren en de stad gezelliger, is die plek toch echt te klein en te ver uit het centrum. Dat lijkt me toch ook de realiteit.

  reageer
 • frits

   

  Tja, gemeente, accepteer de consequenties van de stedenbouwkundige blunders uit het verleden. Je kunt de markt niet blijven dwingen. Ooit wat er een stadshartzone bedacht inclusief De Meent.

  reageer
 • Smul Paap

   

  Helemaal mee eens.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert