Meerderheid Almeerders wil vuurwerkverbod

ALMERE
Een meerderheid van de Almeerders wil Oud en Nieuw zonder eigen vuurwerk. Uit een enquête van de gemeente blijkt dat 63 procent van de ondervraagden een volledig vuurwerkvrije stad, een centrale vuurwerkshow of een verbod op knalvuurwerk wil. 

Onderzoek
GroenLinks had om het onderzoek gevraagd, omdat landelijk steeds meer mensen vragen om een vuurwerkverbod, zoals in Hilversum al het geval is. De gemeente stuurde een vragenlijst naar het Raadspanel en vroeg mensen op Facebook om de lijst in te vullen. Drieduizend Almeerders deden dat. 

Jongeren zijn er dol op
Uit het onderzoek blijkt dat jongeren onder de 25 jaar gek zijn op vuurwerk. Zij willen dan ook dat de vuurwerkregels blijven zoals ze zijn. Voor deze groep hoort vuurwerk bij de jaarwisseling vanwege het feestelijke geknal en de gezelligheid die het geeft. Oudere Almeerders willen vooral gezelligheid op oudejaarsavond. Zelf vuurwerk afsteken is voor slechts 16 procent van hen belangrijk.

Overlast
Een kwart van de ondervraagden vindt dat de overlast veel heviger is geworden. Als grootschalig probleem in de stad worden vandalisme en overlast door vuurwerk het vaakst als reden genoemd. 

Vuurwerkshow
Het moet dus anders met Oud en Nieuw vinden de Almeerders. Maar over welke rol het vuurwerk moet gaan spelen, zijn de ondervraagden verdeeld. De meeste stemmen zijn er voor een algeheel verbod van consumentenvuurwerk, maar met een centrale vuurwerkshow. Daarna komt de optie van een totaal verbod gevolgd door een afsteekverbod in het centrum.

De gemeenteraad van Almere praat binnenkort over de uitkomsten van het onderzoek. Dan wordt duidelijk of de huidige regels voor vuurwerk gaan veranderen. 
 

reacties (67)

 • SebvdL

   

  Ben ik tegen een verbod, Nee persoonlijk niet. Dat heeft met een overgevoeligheid van mijn gehoor te maken. Ben ik er voor een verbod. NEE helemaal, Het is en blijft een mooi gebeuren. Ik heb hierdoor een keuze, Ik vertrek uit de stad en ga op vakantie of ik pak de auto om 23.45 en ga 5 km uit de plaats zodat ik ervan kan genieten zonder het geknal. Overdag valt het geknal wel mee het zware geschut komt pas in de avond. Geniet van het vuurwerk maar ga er verstandig mee om. desnoods op afstand en anders ga op vakantie!!!!

  reageer
 • Mike

   

  U plaatst onwaarheden. Als journalistiek medium moet u zich schamen voor deze onjuiste voorstelling van zaken. Hier spreekt geen onpartijdigheid uit. Eerder vooringenomen stemmingmakerij. Het onderzoek heeft namelijk juist uitgewezen dat een meerderheid van de Almeerders niet tegen het afsteken van vuurwerk door particulieren.

  reageer
 • Wie Weet Wat

   

  Dit is helemaal niet waar. Uit het onderzoek ik juist gebleken dat 38% van de almeerders voor handhaven van de huidige mogelijkheden is om tijdens de jaarwisseling af te steken. 26% is tegen handhaving van de regels. Ik weet niet hoor??? 28% is voor algeheel verbod consumentenvuurwerk met mogelijkheid van vuurwerkshow en 37% is voor behoud van de huidige regelgeving. Waar komt die onzin vandaan?

  reageer
 • Frank

   

  Belachelijk, leef en laat leven!

  reageer
 • Anoniem

   

  Echt onzin dit. En over paar jaar is er zeker een verbod dat we geen oliebollen meer mogen eten.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • René

   

  Volledig eens , afschaffen deze belachelijke reden tot vernieling en zware vervuiling. En laten we het ook eens hebben over de kankerverwekkende open haarden die ons gewone burgers vergiftigen.

  reageer
 • marc popijus

   

  Sinds wanneer zijn enquêtes op facebook leidend voor de politiek? Echt hoe failliet ben je dan als stadsbestuur...........

  reageer
 • Chris

   

  Ik geloof niets van deze enquete het gaat om 3 duizend mensen die hebben hem in gevuld en vo709lgens mij wonen er meer mensen in Almere . En wat is het volgende wat groen links wil de openhaarden of hout kachels weg in Almere en dat ook weer doen met een stille enquete die niemand ziet of weet.

  reageer
 • Remko

   

  Dit is wel weer heel makkelijk... heb geen enquete gezien, heel veel mense niet!

  reageer
 • Anoniem

   

  Ik vind dit schandalig Ze moeten vuurwerk niet verbieden Die groen links is echt de weg kwijt!, En trouwens ik heb helemaal niks van dat onderzoek gekregen banaan

  reageer
 • Nobody

   

  Ik vind dat vuurwerm verboden moet worden en er een mooie vuurwerk show moet komen Ik denk dat er dan veel mi der slachtoffers allen met afgerukte vingers...handen...oogledsel enz Siervuurwerk is mooi maar wat da ht je van dat illegale vuurwerk vind die niet bij oud en nieuw horen... En dan de dieren die helemaal van hun pad af zijn!! Vuurwerk hoort om 24.00 uur afgestoken te worden en niet al 2 maanden rvoor en erna! Ik vind dit soort gedrag niet meer bij de originele traditie horen Ik schrijf dit in het kader der vrijheid van meningsuiting

  reageer
 • Serena

   

  Ik vind vuurwerk echt niet erg, als ze zich maar aan de regels houden. Pas de 31dec. Afknallen en 1 januari om 0200 uur klaar.... Er word geen rekening meer gehouden met de huisdieren.. Men begint nu al bijna twee weken van te voren met knallen, dat vind ik nergens op slaan, en mag van mij harder worden opgetreden worden, laat dingen juist op oudejaarsnacht werken... Vinden ze dan echt niet meer leuk... En tja door dat soort lui komt straks echt een verbod op aflakken van vuurwerk... En dan zeg ik terecht....

  reageer
 • Kansloos

   

  Waar gaat dit naar toe? Het is een traditie... alle Nederlandse tradities gaan ze helemaal veranderen. Straks mogen we ook al geen normaal kerst en pasen meer vieren? Als je zo enquête wilt maken moet je ze bij iedereen in de brievenbus doen. Je moet het maar net treffen dat je de link ziet van deze enquête. En als ze een vuurwerkshow willen maken... waar halen ze dat geld vandaan? Van ons. Dus omdat een bepaald hoeveelheid mensen het anders willen moeten de rest gaan betalen voor iets wat ze niet eens willen? Kansloos.

  reageer
 • John

   

  3000 mensen hebben via facebook gereageerd. Hoeveel inwoners heeft almere? Bijna 200000 toch? Lekker representatief dit onderzoek. Echt belachelijk dat omroep flevoland van dit flut onderzoek uberhaupt melding van maakt

  reageer
 • RiCaRdO

   

  Ik ben zelf 30 jaar en steek al vuurwerk af sinds mijn ouders mij oud genoeg vonden om dit te mogen doen. Oud en nieuw is voor mij dus een hele 'happening '. Ik ben er dan ook heel het jaar mee bezig, kijk filmpjes en lees er veel over op internet. Ik zou vooral tegen alle tegenstanders willen zeggen dat volgend jaar ook drastische veranderingen (voor ons als liefhebber) gaan plaatsvinden in Belgie (dit weten jullie waarschijnlijk niet). Het vuurwerk word daar namelijk van dezelfde klasse als hier in NL. IK/wij lief hebbers denken dan okk dat vanaf dat moment de overlast minder zal worden. Daarbij moet je realistisch zijn dat de overlast vooral door jongeren plaats vind (ik val hier dus bijvoorbeeld al niet meer onder). Nogmaals er zijn zeer veel mensen die ECHT naar oud en nieuw toeleven, juist omdat het maar 1x per jaar is. Al die mensen die hun hond uit laten kijken toch ook elke dag weer uit naar hun loppje met de hond. Ik irriteer mij namelijk aan alle honden drollen HEEL HET JAAR DOOR, laat staan als ik in de zomer lekker op het strand lig en ineens een drol naast mij zie liggen, of nog erger mijn handdoek erop leg (is echt gebeurd he). Volgens mij is het de bedoeling dat deze mensen hun eigen honden drollen opruimen, gebeurt dit door iedereen met een hond...? NEE is helaas het antwoord. Hier hoor je verder ook niemand over. Ook zou ik alle tegenstanders eens willen verzoeken naar spanje (valencia, Las Fallas) te kijken. Hier zijn enorm veel feestdagen waarbij zeer veel vuurwerk word afgestoken en verkocht. Iedereen van jong tot oud vinden het prachtig, laten wij hier eens een voorbeeld aan nemen. Waar is onze saamhorigheid? mensen, laten we realistisch zijn, een verbod zal meer mensen pijn doen dan vreugde opleveren. Het lost niets op. En ik als vuurwerk liefhebber geloof niet in een georganiseerde show, deze zal 1x plaatsvinden en daarna elk jasr worden wegbezuinigd. Vuurwerk zal daarna alleen nog maar een herinnering zijn. Heel jammer, want ik durf te wedden dat ZELFS de tegenstanders van al het vuurwerk om zich heen kunnen genieten om 12u, dit beteld zie je maar 1x per jaar en heeft daarom iets magisch, voor mij, maar ook vele zoniet eigelijk iedereen wel met mij (dus voor- en tegenstanders ). Vuurwerk Overlast zal er altijd blijven, maar een verbod zal voor de TOTALE samenleving zeker geen meerwaarde opleveren helaas.

  reageer
 • Rein

   

  Wat raar, mij heeft niemand iets gevraagd en ben zelf 53 jaar en ben ook gek op vuurwerk. Heeft groen links zeker hun landelijke achterban gevraagd met hun geitezokken.

  reageer
 • Wil

   

  Een vuurwerkverbod haalt niks uit als er geen handhaving is. Dat is er namelijk nu ook niet...

  reageer
 • En geloof de gemeente het zelf? Alles word kapot gemaakt hier in Nederland en dit kan er ook nog wel bij. Wat een azijnzeikers overal. Gewoon alle tradities houden en kappen met dat zielige gezeur. Verbied je het werk je alleen maar het illegale vuurwerk in de hand, plaats dat het probleem minder wordt, wordt het alleen maar erger want verbied je het vind de jeugd het alleen maar leuker, denk maar aan jezelf vroeger wat je niet mocht deden we juist.......

  reageer
 • Theo

   

  Raadspanel wie zijn dit me eigen opgegeven antwoord val niet in de doelgroep omdat ik aan de noorderplassen woon. Hoezo raadspanel net als de participatienota alleen vragen aan selectief groepje vertrouwelingen.

  reageer
 • Herrema

   

  Ik ben voor afschaffen. Teveel overlast, teveel rotzooi en een niet te handhaven beleid om vroegtijdig vuurwerk te voorkomen.

  reageer
 • Frank

   

  En als het verboden wordt is er wel te handhaven? Handhaven tegen vroegtijdig vuurwerk is eenvoudig. Het is verboden af te steken en de kans is groot dat het ook nog illegaal vanuit het buitenland geimporteerd is. Met een verbod op legaal vuurwerk veranderd er helemaal niets aan het handhavingsmogelijkheden. Want dat vuurwerk wordt op dit moment nog niet verkocht en dus ook nog niet afgestoken.

 • J Farenhorst

   

  Welke enquête ? Waar was het stemformulier ? Ik heb niks op mijn deurmat gezien !!! Als ze nu in elke brievenbus beginnen met deze papieren te bezorgen dan zal er een andere uitslag zijn.

  reageer
 • Zometeen mag je helemaal nix meer in dit land door die scheve enquêtes waar maar een paar mensen op reageren. Stemmingmakerij!

  reageer
 • G j Oostwal

   

  Onderzoek is zeker onder vriendjes van dit raadslid geweest. Wij als almeerder zijn niet gevraagd. Vuurwerk verbod is voor mij niet nodig. er zijn voldoende problemen in almere waar ze in de gemeente raad zich druk om zouden moeten maken. DIT is weer iets wat ze ons vanuit de politiek willen afpakken.

  reageer
 • Iemand

   

  Dus jullie gaan maar een beslissing maken op basis van de mening van maar 3000 inwoners van deze stad, die dan toevallig wel de enquete gezien hebben. Wees realistisch

  reageer
 • erik

   

  ik zou ook niet weten waarom het verboden moet worden.mensen betalen er toch voor? en wie geen vuurwerk wil koopt het niet,en overlast? tja dat houd je toch wel.want dan gaan ze met melkbussen schieten,want dat is geen vuurwerk.er word al zat verboden in dit landje

  reageer
 • Ricardo

   

  Ik heb het wel ingevuld maar de vragen waren suggestief.. ik heb last van illegaal vuurwerk wat afgestoken wordt in de maanden voor oud en nieuw. Dat is een Handhavings probleeem en geen ergenis tijdens oud en nieuw zelf. Je kon aan deze vragen stelling al zien wat de opzet was... en dan intrepeer je ook de uitslag nog anders... waardeloos en gemanipuleerd onderzoek!

  reageer
 • K.F

   

  Niks gemerkt van dat onderzoek. Als je kijkt hoeveel vuurwerk er in almere afgestoken wordt Tijdens de jaarwisseling kan ik me niet voorstellen dat 63% tegen is.

  reageer
 • Shira

   

  Ik ben lid van het raadspanel en heb geen uitnodiging gekregen. Echt erg. Geen traditie blijft meer overeind! Wel vuurwerk een prachtig moment om het nieuwe jaar in te luiden! Wat mij betreft mag er wel een verbod komen op vuurwerk afsteken voorafgaan aan 12 uur. Dus gewoon als de klok 12 slaat, mag het knallen beginnen.

  reageer
 • Danny

   

  De handhaving is niet te doen. Politie heeft het al druk geboeg met de jaarwisseling. Die paar die voor die tijd vuurwerk afsteken kun ze al niet eens aan. Hoe gaan ze dat rond 12 uur doen? Ik zeg Suc6

  reageer
 • Jojanneke

   

  Gevraagd?? Aan wie dan?? Niet aan mij, niet aan mijn familie, niet aan mijn kennissen, niet aan mijn collega's, niet aan de collega's van mijn kind, niet aan mijn buren, niet aan de medestudenten van mijn andere kind, en schoolgenootjes van mijn jongste kind.... Zeker alleen gevraagd aan een klein selectief groepje...... Wij willen het vuurwerk wel graag zelf afsteken!!! Mijn familie stak al vuurwerk af in 1950. En dat hebben we elk jaar gedaan. Natuurlijk altijd goed opletten, goed de kinderen begeleiden en.... we hebben nog nooit een ongeluk gehad met vuurwerk!! Schaf de alcohol maar af!! Door alcohol vallen meer zwaar gewonden dan met vuurwerk.

  reageer
 • jo jo

   

  Een algeheel vuurwerkverbod is een roep om illegale handel. Doodsimpel. Maar wil je dat niet, moet je ook niet gelijk de legale handel hier in mee betrekken.

  reageer
 • Peter burgers

   

  Te belachelijk voor woorden. Al onze tradities worden van ons afgepakt. Zwarte piet, vuurwerk. Straks hebben we als enig Nederlands feest kerst over.

  reageer
 • Lexxie

   

  Kerstfeest kan je over 10 jaar ook op je buik schrijven dan hebben we daar in de plaats voor het suikerfeest. tja tijden veranderen we hebben er zelf voor gekozen.

 • Jos

   

  Zal je zien dat ze dat ook nog gaan verbieden vanwege de toename van zelfmoord en woningbranden tijdens de kerst

 • Robert

   

  Dat zou heel jammer zijn voor al die gezinnen die hun legale consumentenvuurwerk vij de plaatselijke fietsenwinkel of bouwmarkt haalt. Zij worden de dupe! Degene die nu overlast veroorzaken met de harde knallen en al weken voor oudejaarsavond illegaal, reeds verboden, vuurwerk afsteken zullen hier niet mee stoppen. De logica is helaas vaak ver te zoeken als een vuurwerkvrrbod weer ter sprake komt. Veel emotie maar weinig feiten!

  reageer
 • Dennis

   

  Tjeetje wat zijn we aan het verzuren in Nederland! als er maar een feestje is waar een iemand zich aan stoort, moet het afgeschaft worden. Verdraagzaamheid is niet alleen dingen aanschaffen, maar ook toestaan dat een ander iets viert. En waar gaat het over stel een weekje vuurwerk overlast, dan zijn er nog 51 weken in het jaar over zonder vuurwerk... Ik heb niks met andere gebruiken waar ik last van heb, maar ach het meeste duurde te kort om me er nou echt druk over te maken, er zijn veel ergere dingen waar we ons aan zouden moeten ergeren....maar daar doen we niks aan....want ver van ons bed show

  reageer
 • E. Versteegt

   

  Ook ik heb het raadspanel onderzoek ingevuld. En ik heb gestemd voor hooguit een kleine verandering. Misschien knalvuurwerk verbieden, misschien wat meer vuurwerkvrije zones. Een totaalverbod zou ik echter heel erg jammer vinden. Er is niets gezelliger dan gewoon lekker in de huiselijke kring oudejaarsavond doorbrengen en na 0:00 even de straat op om de buurt gedag te zeggen en naar het vuurwerk kijken dat door mensen in de straat wordt afgestoken. Als 'we' straks vuurwerk willen zien, zijn we dus 'verplicht' om massaal op pad te gaan naar het centrum van de stad om daar naar een geörganiseerde show te kijken (als die niet is wegbezuinigd), met het nodige extra verkeer tot gevolg en de risico's van dien, bv. beschonken bestuurders. Bovendien lost een totaalverbod helemaal niets op. Ik zie dat zaken als vandalisme en overlast als reden genoemd worden. Volgens mij wordt de meeste overlast veroorzaakt door imbecielen die illegaal (zwaar) vuurwerk importeren en daarmee gaan lopen knallen. Dat doen ze al vanaf november. Bij mijn weten is vuurwerk afsteken sowieso alleen legaal tussen bepaalde tijden op oudejaarsdag en nieuwjaarsdag. AL het vuurwerk dat daarvóór wordt afgeschoten is sowieso al illegaal. Dat blijkt nu al niet gehandhaafd te worden. Dus voor alle naïevelingen die denken dat een verbod de overlast gaat oplossen: Dankzij jullie zijn straks heel veel goed willende mensen hun pleziertje kwijt, terwijl jullie niet van de overlast af zijn.

  reageer
 • Khaled

   

  Zonde.. dus een beetje vrolijk doen en vuurwerk afsteken is niet goed.

  reageer
 • Jos

   

  Sinds de regering het wat zwaardere vuurwerk in de jaren 80 heeft verboden (strijkers etc.) is de import van illegaal vuurwerk flink toegenomen. Een totaal verbod van vuurwerk verkoop (daar gaat het hier uiteindelijk om, want vuurwerk afsteken buiten de toegestane tijden is altijd verboden) zal de illegale en zwaardere handel alleen maar doen toenemen. Denk nou eens na, een verkoop verbod gaat alleen maar meer overlast, zelf knutselen en gewonden opleveren!

  reageer
 • Wat een gezeik! Vroeger zeker zelf nooit wat mogen afsteken! Als je er niet tegen kan moet je lekker op vakantie gaan of binnen blijven! Die ene keer per jaar!! 🎉🎇

  reageer
 • Daniel

   

  Het gaat ook om de ergernissen van het afsteken van vuurwerk dat al vanaf oktober plaatsvindt, niet gek dat mensen er zo een hekel aan krijgen.

 • Michel

   

  Weer een traditie die de grond in getrapt wordt wat is het volgende ? Er moet niet zo gezeurd worden, en heb je er last van ga dan lekker in een hutje op de hei zitten of stop watjes in je oor , hoe lang wordt dit al gedaan ieder jaar dat gezeur , is het niet over zwarte piet nu weer het vuurwerk wat is het volgende de Kermis op espalande .

  reageer
 • Faerie

   

  Nog niet te spreken over de achterlijk hoge zorgkosten elk jaar die ermee gepaard gaan door ongelukken. Mensen, en vooral jongeren, blijven maar hardleers en blijken keer op keer niet normaal om te kunnen gaan met dat spul. Dan maar niet. Helemaal mee eens. Stoppen met dat vieze rotspul. Het doet het milieu en de dieren ook geen goed. Professioneel mooi vuurwerk op diverse plekken prima, maar ook daarmee blijf je problemen houden: dronken luidruchtige mensen, mensenmassa's die zich vaak ook niet kunnen gedragen en veel mensen zijn van huis, waardoor het inbrekerstuig ook weer slagen kunnen slaan. De wereld is niet vervelender geworden vanwege de regeltjes en het verbieden van dingen, maar door de mensen die zorgen dat verbieden en regeltjes de enige opties uiteindelijk zijn.

  reageer
 • Flevo Flevo

   

  Vuurwerk hoort nou eenmaal bij oud en nieuw, niet zo aanstellen, officieel mag je het maar 1 dag per jaar afsteken, en de week voor en na hoor je het ook, maar ach dat hoort er bij! Ook in het centrum verbieden zou niet nodig moeten zijn

  reageer
 • Ger

   

  Laten we gelijk alles afschaffen , Sinterklaas, Kerst, Oud en Nieuw, Pasen, enz. Zijn we gelijk overal vanaf.

  reageer
 • .\/\/. (de èchte)

   

  Goed idee.

 • Quibus Quick

   

  Goed voorstel. Je bent het suikerfeest nog vergeten.

 • ron

   

  mij is wel wat gevraagd ik was voor behoud afsteken , voor invoering afsteek verbod in centrum (tijdens de verkoop en tegen een centrale show (laatste ga ik niet naar toe ; ik wil namelijk wat kunne drinken en heb dan ook geen zin om dan in mijn auto te stappen. zelfs niet zonder alcohol) maar waarom moet ik aan een show meebetalen terwijl ik er niet heen ga? afsteken om 12.00 is leuke wereldbrede internationale traditie. stel zeuders in NL. wordt steeds erger

  reageer
 • Almeerse

   

  Zo heb ik de enquête ook ingevuld ! Ik ga zeker niet naar de show: mensen met een slok op, kans op relletjes, gedoe.... Lijkt me helemaal niks !!

 • Rob

   

  Nou simpel dan niet kletsen meer maar verbieden en breder trekken in Nederland.

  reageer
 • Sef

   

  Hoe denkt men een verbod te gaan handhaven? Daarnaast werkt een nationaal verbod de illegale handel in zwaar vuurwerk in de hand. Zet zwaarder vuurwerk tegenover een onmogelijke handhaving. Eens kijken hoe groot de overlast dan is..

  reageer
 • Van Haven

   

  Ben ik ook bang voor, veel meer illegaal en gevaarlijk vuurwerk.

 • Jan

   

  Aan wat voor soort mensen vragen jullie dit omroep Flevoland laat een ieder zijn eigen ding doen met wel of niet vuurwerk afsteken. Ps. ik zal dubbel afsteken.

  reageer
 • Ise

   

  Het lijkt wel of dat onze tradities langzaam allemaal gaan verdwijnen! Mensen hebben tegenwoordig altijd iets te zeuren geen leven hebben noemen ze dat. Die politiek die mmoet nog ze opheffen want die maken er een zooitje van

  reageer
 • Philip

   

  Wanneer iedereen zich zou houden aan de geldende spelregels (afsteektijd, geen illegale troep, niet naar dieren of naar mensen gooien) dan zou een meerderheid waarschijnlijk geen bezwaar hebben. Maar er is een groeiende groep die vindt dat regels voor hun niet gelden. En dan moeten de goeden dus lijden onder de kwaden.

  reageer
 • Dominic

   

  We moeten is een keer niet zo snel alles zo snel vervelend vinden. Tradities zijn er nou eenmaal en laat die me rust. Heb je er niks mee kijk dan die ene dag toch is weg en denk aan een ander.

  reageer
 • Japie

   

  Manmanman...

  reageer
 • Bernard Balpuist

   

  Helaas, een meerderheid is er voor. Omdat in de Nederlandse politiek altijd voor de minderheid gekozen wordt, gaat er dus niets veranderen.

  reageer
 • jo jo

   

  Ondervraagden? Wat, waar en wanneer dan? Grappig zoals dat gelijk omschreven wordt - "meerderheid is tegen", wil je een transparant beeld dan zal men een referendum moeten houden. Niks geen vuurwerkverbod.

  reageer
 • Niels

   

  Mij niets gevraagd maar bij deze oud en nieuw is een traditi en moet een traditi blijven en gewoon thuis vuurwerk afsteken

  reageer
 • Flevowatcher

   

  Je weet niet waar je het over hebt: 'traditie' vanaf pakweg 1980 en 'vuurwerk afsteken' is inmiddels al vanaf half november tot half januari, en steeds zwaarder vuurwerk. Mij is ook niets gevraagd maar dit gedrag van sommige mensen vind ik ook niets, Niels!

 • Mark

   

  Gewoon lekker vuurwerk afsteken Nog effe en er mag niks meer

  reageer
 • Jopie

   

  Gewoon vuurwerk verbieden en alle andere feesten ook. Het enige lolletje die dan nog overblijft is belasting betalen. Is een feest heb ik begrepen 😜

 • Niels

   

  Mij niets gevraagd maar bij deze oud en nieuw is een traditi en moet een traditi blijven wanneer er een verbod komt gaan mensen het uit het buitenland halen of gaan kinderen knutselen met vuurwerk dan hebben we straks nog meer letsel

  reageer
 • Theresa

   

  3000 ondervraagden, waarvan 63 heeft gereageerd op 200.000 inwoners. Ja, lijkt me echt realistisch om daar iets mee te doen. Niet dus!!

  reageer
 • Jan

   

  Dat gedonder met vuurwerk gaat allang niet meer om een oud en nieuw feest. Het is een van de vele manieren om rotzooi te kunnen trappen, en begint al eind september tot en met.. Noem maar op. En in die tijden is het al verboden, en gaat toch gewoon door. De lol is er voor zeer veel mensen al lang van af. Een paar leuke vuurpijlen op oud en nieuw, dat is allang niet meer wat er werkelijk gebeurd. Was dat maar zo..

  reageer
 • Almeerse

   

  Maar dat gedonder blijft. Nu rijden er ook mensen naar België... Dus de rotzooi blijft en de lol mmoe verdwijnen. Jammer.

 • Wit

   

  Jan, hier heb je alles mee gezegd.

 • Dirk

   

  Juist ja, ik ga niet lopen zeuren over tradities of milieu maar met het verdwijnen van vuurwerk op oudejaarsdag wordt het een 'gewone' dag van het jaar. Dan kun je de jaarwisseling net zo goed op 16 augustus kunnen vieren, is het nog langer licht en vaak nog wat warmer ook. Geef oudjaarsdag dat speciale gevoel met oliebollen, champagne en om 00.00u vuurwerk. Laat die paar gekken dit nou niet verpesten.

  reageer
 • Jan

   

  dat is aardig, op mijn verjaardag nog wel! Nou ja..moet niet gekker worden, haha!

 • Feiko van Andel

   

  Lijkt me een beetje een overhaaste conclusie. Ooit aan gedacht dat mensen die tegen zijn misschien een beeeetje oververtegenwoordigd zijn in deze enquete????

  reageer
 • Aron

   

  Klopt! 63% van 3000 (1890) is tegen en 37% van 3000 (1110) is voor. Beetje rekenen leert dat er 780 mensen meer tegen hebben gestemd dan voor. Wie die mensen zijn blijft natuurlijk de vraag.

 • Frank

   

  Ben benieuwd hoeveel mensen ze gevraagd hebben. Hoe representatief is het onderzoek? Ik zou het erg jammer vinden als er een verbod komt. Zo'n vuurwerkshow vind ik maar helemaal niks. Ik wil toch lekker wat drinken met oud en nieuw en dan kan ik niet naar die show toe. Nee, geef mij maar lekker gezellig voor de deur met vrienden knallen.

  reageer
 • Van Haven

   

  Dat is precies mijn punt: ik ga zeker niet naar zo'' show, vier t liever met bbekende. Maar ik denk dat er heel veel mensen met een slok op naar een vuurwerkhow gaan kijken en daarna met nog meer alcohol op naar huis rijden.... Ik heb trouwens wel meegedaan aan de enquête en dit ook opgeschreven.

 • Gatso

   

  Mij is niks gevraagd...............

  reageer
 • Jan

   

  Nou joh, bij deze, lucht je hart..

 • Flevowatcher

   

  Een eerste stap! Hoop dat er snel door komt, want zowel in Almere als in Lelystad is de lucht knap ongezond op oudejaarsnacht! Waarom wordt iedereen langzaam milieubewust, en knallen mensen soms meer dan een paar honderd euri's af in een paar uur? Als de gemeente een mooi siervuurwerk organiseert rond middernacht is dat toch voldoende? Ik heb het nog niet eens over alle letsel dat vooral jongeren oplopen: een blind oog is niet meer te herstellen. Dus: geen knalvuurwerk meer in de steden, en betere controle...

  reageer
 • Frits Bode

   

  Hoevel personen hebben er in totaal gereageerd op deze enquete?

  reageer
 • Toon

   

  Weg met te pas en te onpas knallen... alleen om 12 uur oud en nieuw moet kunnen...

  reageer
 • Aron

   

  Ik zal geen activist worden, maar als er op verschillende plaatsen ik de stad mooie vuurwerkshows gegeven worden met oudjaar, zou ik wel zonder kunnen.

  reageer
 • Eindelijk het mag van mij wel het word altijd veel te makkelijk hier in Nederland . 406397

  reageer
 • .VV.

   

  Net als zwarte piet roept vuurwerk nare herinneringen op, ja verbieden.

  reageer
 • Anoniem

   

  Dat is jouw mening niet die van ons

 • Jan

   

  Ja, 80 % is voor Zwarte Piet, en 80% is tegen vuurwerk. Klein verschil hoor..

 • .\/\/. (de èchte dan hè)

   

  Het wachten is nu op de gebruikelijke piepersnijer die de geldigheid en/of de methode van het onderzoek in twijfel gaat trekken.

 • Klaas

   

  Net als belasting betalen voor nutteloze dingen moeten ze ook vuurwerk verbieden.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert