Enquête: 1 op 3 geen mobiel bereik in huis

FLEVOLAND • Do 27 oktober 2016 | 11:56 • Donderdag 27 oktober 2016 | 11:56
Veel Flevolanders klagen over mobiel bereik in huis. Eén op de drie Flevolanders die meedeed aan onze enquête hierover, kan thuis helemaal niet of alleen op een speciale plaats in huis mobiel bellen. Bijna acht procent van de ondervraagden geeft aan helemaal geen verbinding te kunnen krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Flevoland en de NOS naar de ervaringen met mobiel bellen in huis. Aan het onderzoek deden ruim 1700 Flevolanders mee.

Heel Flevoland
Een slecht mobiel bereik in huis doet zich overal in Flevoland voor en hangt niet direct af van de telefoonaanbieder. In Noordoostpolder komen er opmerkingen uit dorpen als Espel en Luttelgeest, maar ook de buitengebieden in andere delen van Flevoland zijn kwetsbaar. Wat opvalt is dat ook veel mensen in een nieuwbouwwoning moeite met bellen hebben. In huizen in Almere Poort, Noorderplassen-West en Dronten-West is het bereik niet altijd goed. Dit kan te maken hebben met de betere isolatie van nieuwe huizen.

Urk tevreden
Inwoners van Urk hebben de minste klachten over het bellen met hun mobiele telefoon vanuit huis. Urkers geven de ontvangst van hun mobiele telefoon in huis het rapportcijfer 8,1. De gemiddelde score voor heel Flevoland is een 6,3. Daarmee doet onze provincie het beter dan de rest van Nederland. Daar krijgt mobiel bellen thuis een zes min.

Overstappen
Ruim de helft van de ondervraagden die een probleem had met het bereik is overgestapt of denkt daarover na. Veranderen van provider kan niet in alle gevallen. Sommige mensen hebben een telefoon via hun werkgever en kunnen niet overstappen. Ook kan het zijn dat geen enkele provider goed bereik heeft. "Overstappen heeft geen zin. Ook de andere providers hebben een slecht bereik", zegt een van de ondervraagden die tussen Lelystad en Swifterbant woont. 

Klagen bij provider
Van de Flevolanders die problemen hebben met het bereik heeft ruim de helft geklaagd bij de provider. Sommige van hen is het gelukt om korting op het abonnement af te dwingen of de mogelijkheid om gratis over te stappen. In Lelystad is de bewonersvereniging Jagersveld bezig om de problemen in kaart te brengen. En ook in Espel probeert men een vuist te maken om zo een extra zendmast voor elkaar te krijgen. Maar nog zonder resultaat. "Je moet 1500 klachten verzamelen voordat ze iets doen!  Er wonen maar 1300 mensen in ons dorp dus komen we nooit aan!", zegt Miranda Vos uit Espel.

Hoe ga je ermee om?
Dat je niet gebeld kan worden is lastig als je bereikbaarheidsdienst hebt. Veel mensen geven aan dat ze hun vaste lijn behouden om zo bereikbaar te blijven. Ook bellen via wifi wordt veel gebruikt. Maar de meeste mensen gaan naar buiten om te kunnen bellen. Een man uit Luttelgeest gaat zelfs op een picknicktafel staan om te kunnen bellen.

Dorpsgenoot Dennis van Bakel belt noodgedwongen vanuit het bushokje tegenover zijn huis. "Omdat ik steeds in het bushokje zat te bellen, heb ik de buren moeten verzekeren dat mijn vrouw mij echt niet de deur uit had gezet." Buiten bellen kan dus wel, maar kan ook bijzondere situaties opleveren, zoals in Dronten: "Alle buren telefoneren in de Gilden (Dronten) in de tuin, dus ik hoor de leukste privégesprekken", grapt C J Van de Pol.

[https://localfocus2.appspot.com/5811f4678f7d6]

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel