Gemeenteraad bezorgd over financiële positie

ALMERE
De gemeenteraad van Almere heeft grote zorgen over de financiële positie van de gemeente. Dat bleek donderdag tijdens de algemene beschouwingen over de begroting van volgend jaar.

Alle partijen in de gemeenteraad zetten vraagtekens bij de flinke greep die het college van burgemeester en wethouders doet in de reservepot van de gemeente. Er blijft hierdoor weinig geld over om toekomstige tegenvallers op te kunnen vangen.

Moet er worden bezuinigd?
De gemeenteraad spreekt de komende weken op de Politieke Markt over de begroting. Bij de algemene beschouwingen gaven enkele partijen al een voorzetje. Zo willen partijen verder discussiëren over hoe het moet met de tekorten op de zorgbudgetten. De VVD vroeg zich hardop af of het erg is dat jongeren met lichte dyslexie op een wachtlijst komen of dat mensen gevraagd wordt om een eigen bijdrage te betalen.

Bezuinigen of andere keuzes
Ook gaven partijen aan dat er volgend jaar bezuinigd moet worden of dat er andere keuzes in de begroting moeten worden gemaakt. Leefbaar Almere wil dat het college met een voorstel komt om vijf miljoen uit de plannen te schrappen. Ook D66 denkt dat er niet aan bezuinigen valt te ontkomen. De ChristenUnie kwam met een concreet lijstje. De partij wil onder meer het Cultuurfonds halveren en snijden in Almere City Marketing.

Wethouder begrijpt de zorgen
Volgens wethouder Mark Pol van financiën is bezuinigen niet nodig. Hij zegt de zorgen in de raad te begrijpen, maar benadrukt dat het gemeentelijk huishoudboekje op orde is en dat de begroting 2017 verantwoord is. Zo zijn er miljoenen afgeschreven op de grond van bedrijventerreinen, om de risico's te beperken. Ook wordt volgend jaar extra geld aan de zorg uitgegeven om extra kosten op te kunnen vangen. Daarmee wint de gemeente tijd om het zorgsysteem te kunnen veranderen en uiteindelijk de zorgtaken met minder geld te kunnen uitvoeren.
 

reacties (11)

 • Hannes

   

  Ga altijd eerst bij je negatieve kanten te raden, om dan pas je positieve kanten te activeren!!......maak van de nu bestaande Stad Almere; net zoals Groningen het ook had gewild een Floriade die men op zich kan garanderen!!.. En gebruik het Kasteel voor een halfjaar als het hart van de Floriade!!. En ook daarna decennia lang, met alzijn mogelijke thema's!!. En Almere zal als Stad verder bruisen!!. Maar laat het vogeleiland met rust, of maak er een vruchtbare natuurlijke OASE van!!. Met een jachthaven en Campiing met zijn eigen Continuïteit!!. Anders gaat Almere als toeristen Stad echt naar de galamise...! "Dit hele project gebeuren voor de toekomst vraagt ervaring en intuïtie." En welwillende investeerders met een duurzame gegarandeerde vermogen komen dan vanzelf wel!!.... En men zal velen miljoenen kunnen besparen!!!.( En Laat die overdreven hoogbouw maar achterwegen..)

  reageer
 • Nixectra.

   

  Wordt het niet tijd dat de ambtenaren met een broodtrommeltje, thermofles en Liga-koek op de werkvloer verschijnen? inclusief hun eigen mobieltje, auto etc, en ook een uiterst streng ziektebeleid voeren? net als in de samenleving? En de nieuwjaarsreceptie versoberen tot automaten koffie, warme limonade en een stroopwafel op het openbare plein etc. En waarom zijn er ambtenaren met topsalarissen? wees blij dat je een baan hebt verdikkeme! En subiet alle subsidies afschaffen!

  reageer
 • Thomas

   

  Als zulke vage en onwetende slogans gillen, iets bijdroeg, dan had geen enkele gemeente financiële problemen...

 • frits

   

  Wethouder Mark Pol (VVD) wil het jaar voor de raadsverkiezingen nog even voor Sinterklaas spelen. Zijn navolger mag in 2018 dan puin gaan ruimen. Ongehoord. Gelukkig zit de raad intelligenter in elkaar. Voorstel van ChristenUnie lijkt me een prima start. Ook nog de Floriade en de 'schaalsprong Almere' op sterk water zetten, en de gemeente is weer gezond. Gemeenteraad van Lelystad, let u even op? Ook de inwoners van Lelystad zouden u dankbaar zijn als u eens kritisch kijkt naar de uitgaven aan cultuur, sport, evenementen en citymarketing. Dat is toch al uit diverse peilingen gebleken, zowel lokaal als landelijk. Prioriteit voor de inwoners zijn de zorg, leefomgeving (openbare ruimte), onderwijs en uitkeringen voor mensen die zonder eigen schuld geen inkomen meer hebben.

  reageer
 • Rob

   

  100% mismanagement, een te grote broek aanhebben daarvoor is er maar 1 weg mogelijk de verantwoordelijken hiervoor op staande voet eruit en maak er maar een artikel- gemeente van tot de financiën weer op orde zijn. Het kan niet waar zijn dat door mismanagement en incompetentie de burger hiervoor gaat opdraaien. Dit is willens en wetens veroorzaakt.

  reageer
 • juist

   

  Bezuinigen op Flopriade en bralclub EBDA dat levert de aankomende vijf jaar zeker 15 miljoen op. Daarnaast de gemeente 'runnen' als een bedrijf. Moet je eens kijken hoeveel overbodige kosten bespaard kunnen worden.!! Die de burger niet hoeft te betalen.

 • Re

   

  Ik zou zeggen gooi die huurprijzen van lege kantiirpanden eens omlaag zodat ze er tenminste nog iets op binnen krijgen!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jan

   

  De beste bezuiniging is stoppen met de Floriade. Nu kan het nog. Id jammer van het geld dat er al in zit. Anders zal de ramp nog groter worden. Almere zit niet op extra bouwgrond te wachten na de Floriade nu we elders al miljoen op die bouwgrond zitten af te schrijven. Bieb moeten we halveren en cultuur ook. Alle externe eruit. Raadvergoeding per direct afschaffen, mensen die er in drie jaar zon puinhoop van maken moet je niet belonen, maar financieel verantwoordelijk stellen.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Welja, gewoon alles afschaffen, beknotten, afbouwen, niet doen, geen risico's nemen en alle risico's tot de persoonlijke schuld van individuën verklaren. Dat gaat zeker werken. Dan blijft er een treurig suburbia over waarin de mensen vrolijk en blij hun asociale zelf kunnen zijn. Ik heb er zin in.

 • Almeerse

   

  Jan, raadsvergoedingen afschaffen klinkt lluk. Maar wie wil er dan nog in de raad, als je zoals jij voorstelt financieel verantwoordelijk bent? Dat doet toch niemand ... Ik zou er sowieso niet aan moeten denken, t is een klus waarbij je t nooit goed doet, waarbij de beste stuurlui altijd aan wal staan ( en ik schaar mezelf dan ook bij de aan-wal-staanders ...

 • Pop

   

  Ach de inkomsten van de floriade trekt het Wel weer recht Welterusten daar in de gemeenteraad

  reageer
 • Dirk2

   

  En dan ook nog de Floriade die onvoozien extra veel gaat kosten in de aanloop en zeker achteraf.... Ik zou het wel weten...

  reageer
 • Rutger

   

  En dan moet de Floriade-flop nog komen...

  reageer
 • Pzaal

   

  En wel geld voor een flopriade?

  reageer
 • Frank

   

  Stop nu nog met de floriade valt de schulden post uiteindelijk mee .

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert