Akkerbouwer wil geen waterpoel in naburig Torenbosje

DRONTEN
Akkerbouwers Carolien en Ruud Graumans uit Dronten willen geen waterpoel in het Torenbosje langs de Elburgerweg. De stichting Projecten Rondom het Greppelveld wil het bos aantrekkelijker maken voor mens en dier en kreeg een vergunning om er een waterpartij van 500 vierkante meter aan te leggen.

De akkerbouwers hebben bezwaar gemaakt tegen de verleende vergunning. Zij zijn bang dat door de aanleg van de poel de waterstand op hun perceel, zo'n 100 meter verderop, ook stijgt. Ze denken dat gewassen daardoor beschadigd raken. Volgens de akkerbouwers is elke druppel water er één te veel. Het echtpaar Graumans vindt het prima dat het Torenbosje wordt opgeknapt, maar wil wel dat er eerst goed onderzoek naar de gevolgen voor de waterstand wordt gedaan. 

Boswachter verwacht droogte
Boswachter Egbert van Wijhe mocht tijdens een zitting van de bezwarencommissie van de gemeente ook reageren. Hij denkt dat de gevolgen wel mee zullen vallen. Het perceel van de akkerbouwers zal eerder droger dan natter worden, denkt hij. 

Het is de vraag of de buren aan het goede adres zijn bij de commissie Bezwaarschriften. De gemeente Dronten gaat alleen over de herinrichting en niet over de waterstand. Daarvoor moet het waterschap nog een aparte ‘watervergunning’ verlenen.

Nog geen uitsluitsel
De bezwaren van Carolien en Ruud Graumans lijken vooral betrekking te hebben op deze watervergunning. De stichting heeft de watervergunning 8 weken geleden aangevraagd, maar heeft nog geen uitsluitsel gekregen.

reacties (3)

 • Bos

   

  Ja ik ben het helemaal eens met Hendrikse. Opknappen prima maar er hoeft geen waterpoel te komen er is water genoeg.Denk ook aan het kostenplaatje. En de akkerbouw hoeft er geen last van te hebben .

  reageer
 • Hendriksen

   

  Helemaal mee eens met Oud ontginner. Waarom nu weer een poel aanleggen? Even verderop ligt genoeg water in het Drontermeer en er zijn al genoeg poelen in het reve abbert bos!

  reageer
 • Thomas

   

  We moeten natuurlijk wel voldoende moerassen hebben om te zorgen dat de tropische ziektes die binnenkort naar ons land komen, voldoende plekken hebben om zich voort te planten zodat we ook dingen als een malaria-epidemie kunnen krijgen. Wat dat betreft zijn de natuur-mensen heel goed bezig. Je hoort nergens rekening mee te houden. Het enige dat telt is dat jij jouw versie van natuur kunt realiseren.

 • Oud ontginner

   

  De oostkant van de polder bevat in de ondergrond heel veel laagtes, kreken, zandhopen en oude vaargeulen naar Elburg. Veel van deze obstakels zijn dicht geslibt of dicht geschoven maar ze zitten er wel en geven in natte periodes ook nog steeds problemen aan de Abbertweg, Stobbenweg en Ellerweg. Grauwmans heeft wel degelijk een punt. Je zal maar op een verkeerd punt een poel maken en het water trekt zo door de ondergrond naar de verkeerde plek, jouw kavel. Kijk dus goed uit waar je aan begint.

  reageer
 • henk

   

  Ik heb het nooit zo begrepen ; waarom een poel maken in de polder ? Ze hebben het erover om meer bossen aan te leggen , laten ze eerst maar eens de natuurgebieden die er nu zijn vol planten met bomen .

 • De ingenieur

   

  Zo zou helemaal niets meer kunnen ondernemen vanwege de vrees ook maar iets aan te roeren. Beter hadden ze dan de polder helemaal niet droog gelegd.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert