Gedetineerde met pepperspray tegen de grond gewerkt

LELYSTAD
Gevangenispersoneel van de Penitentiaire Inrichting in Lelystad heeft een gedetineerde met pepperspray tegen de grond gewerkt. Dat gebeurde na een woordenwisseling, meldt de Telegraaf.

De gedetineerde zou boos zijn geworden op het personeel, omdat hij te weinig dextrose-tabletjes mee mocht nemen naar het bezoekuur. Die heeft hij nodig omdat hij suikerziekte heeft. Na het incident heeft hij zeven dagen in de isoleercel doorgebracht. 

Het verhaal is naar buiten gekomen, omdat twee bezoekers het incident zagen gebeuren. Volgens justitie werd er zo hard ingegrepen, omdat de gevangene zich niet aan gemaakte afspraken hield en een door de bewakers in beslag genomen rolletje dextrose weggriste. Volgens justitie had de man wel genoeg dextrose bij zich om een zogenoemde 'hypo' te voorkomen.

reacties (9)

 • Klantje

   

  Zit ie soms ook voor het " weggrissen " van het een of ander..?

  reageer
 • en zo'n opstandig figuur moet straks weer terug de maatschappij in...

  reageer
 • Jaap

   

  We zijn er allemaal niet bij geweest en kennen ook de voorgeschiedenis niet.

  reageer
 • Truus

   

  Er gebeuren in lelystad wel meer hele vreemde dingen....

  reageer
 • S. de Liefde

   

  Heel vervelend als je pepperspray in je snuit krijgt en 7 dagen in de isoleer moet. Ik geloof echt niet dat dit zomaar is gebeurd. Als je gedetineerd bent, heb je je te houden aan (strenge) regels. Doe je dat niet, dan heb je pech en kan het zijn dat je bv met de vervelende werking van peperspray te maken krijgt. Of de isoleer in moet voor langere tijd. In NL vinden we al snel dat gevangenispersoneel gedetineerden te hard aanpakt. En ik geloof best dat dit her en der gebeurt, dat keur ik ook zeker niet goed. Aan de andere kant, gedetineerden zitten er niet voor zweetvoeten. Ze hebben iets op hun kerfstok en daar straf voor gekregen. Dat betekent dus dat ze weinig rechten hebben, maar zich moeten voegen naar de regels van een PI. Gedraag je je, dan is er niets aan de hand. Doe je dat niet als gedetineerde, heel vervelend, dan krijg je extra straf. Zo werkt dat nou eenmaal, daarvan zijn ze op de hoogte gesteld bij het 'informatiegesprekje' na binnenkomst in de PI.

  reageer
 • CT

   

  Ook ik ben een PIW geweest, en wij hebben geleerd dat je wel rekening moest houden met de lichamelijke gesteldheid van de gedetineerde. Art 26bis gaf ook de opdracht gedetineerde menswaardig te behandelen. Duidelijk dat je niet weet wat een toelage suiker behoefte veroorzaakt in de hersenen. Ja als eerst komt daar de paniek. En voor velen, ook voor mij, is d dextro een belangrijk artikel welke ik altijd bij me heb. En ja als je dan denkt dat je met een tablet er komt, heb je dus duidelijk geen verstand van zaken. Je hebt namelijk minimaal een halve reep nodig. En je hebt herover afspraken. Die hebben we toch ook geleerd. Je probeert te deëscaleren. Heb het gevoel dat het niet helemaal gelukt is. En dan pepperspray terwijl hij vermoedelijk een injectie nodig had. We hebben toch geleerd dat waarom ze er zitten niet toe doet. En dat we ze menswaardig moeten behandelen, immers is al hun vrijheid ontnomen maar niet hun menselijkheid. Nee duidelijk he je niets begrepen van 26 biz.

 • willem-stad

   

  Alsof een diabeet type I patiënt die dringend suiker nodig heeft (medisch gezien) hetzelfde is als bijv. een drugsverslaafde die een shot nodig heeft of een alcoholiste een borrel of een verwend kind z'n 3 ijsje ontzeggen.

 • laat alle reacties zien
 • Joep

   

  Laten we dit voor op stellen Ged krijgen betere zorg dan ouderen. en dan jij en ik. Deze heer kon zich blijkbaar niet aan de afspraken houden. Ook is hij zelf in gebrek gebleken om duidelijke te communiceren met personeel. Zowel bezoek als ged mogen niets de bezoekzaal innemen. dit geld voor alle inrichtingen. Ik denk alleen dat de gene die bij meneer op bezoek waren het er niet mee eens waren. en daarom de media hebben opgezocht.

  reageer
 • Barbara

   

  Zo men kan lezen was het personeel niet op de hoogte van het noodzakelijke gebruik van Dextrose voor deze man. In dat weekje isoleercel kreeg hij die wel?

  reageer
 • Tsja

   

  Als je een hypo krijgt heb heel wat zoetigheid nodig. Wat weet justitie hier nu van denken ze ook al dat ze dokter zijn.

  reageer
 • .VV.

   

  Ja hoor, en mijn tante kan toveren.

 • Lies

   

  Moeten we nu medelijden hebben met de gedetineerde? waarom zit ie daar? juist.....

  reageer
 • willem-stad

   

  Als diabeet type I patiënt (al 40 jaar) kan ik dat een schandalige opmerking vinden. Tekort aan suker/brandstof slaat op alle cellen in het lichaam te beginne op de hersenfuncties (trager praten ,paniekerig ,slechter gaan zien, enz). Kan me goed voorstellen dat deze man in paniek raakte toen hij zich niet lekker begon te voelen. Hij zit er niet voor niks ,dat is wel waar.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert