Zoektocht naar vrouw die fiets uitleende voor reanimatie gelukt

LELYSTAD
Margriet Wind uit Lelystad was vrijdag op zoek naar de vrouw die haar 's ochtends haar fiets had geleend. Wind was onderweg naar een reanimatie in de Kamp. De zoon van de vrouw las het bericht en nam contact op met Wind. Zo kan de fiets terug naar de eignaar. 

De Lelystedelinge is aangesloten bij HartslagNu. Dat is een alarmeringssysteem dat mensen die kunnen reanimeren alarmeert als er in hun buurt iemand hartproblemen heeft. De Lelystedelinge kreeg vrijdagochtend een berichtje voor een reanimatie. Ze haalde snel een AED op en kon vlakbij de Deen in het centrum een fiets lenen zodat ze sneller bij het slachtoffer zou zijn. Daar aangekomen was de ambulance al gearriveerd en was haar hulp niet meer nodig. Wind fietste snel terug, maar kon de vrouw die haar het rijwiel leende niet meer vinden.

Wind heeft haar nummer achtergelaten bij de politie en bij Stadstoezicht en hoopte via social media de eigenaar van de fiets alsnog te vinden. Hoe het met het slachtoffer gaat, is niet bekend. Volgens Margriet is het slachtoffer overgebracht naar het ziekenhuis. 

reacties (9)

 • Bromsnor

   

  Raar gedoe over zo'n fiets. Overigens zouden supermarkten verplicht een AED moeten hebben. Op hun budget is dat toch kleine bier. EN zorg dat het personeel er mee uit de voeten kan.

  reageer
 • Ikke

   

  Ook ik kreeg ook een oproep maarre..... Eerst naar het stadhuis fietsen AED halen en dan naar de kamp fietsen al met al 20 min verder.....schiet ook niet op dus.

  reageer
 • willem aan het water

   

  U zuigt uit uw duim dat de AED van het stadhuis moest komen.

 • Barbara

   

  Dank voor de uitleg, allen. Blijft nog 1 vraag. Hoeveel tijd van leven zit er "normaal" gesproken tussen een oproep voor reanimatie en aankomst vrijwilliger? In dit geval lijkt met dan toch dat die oproep door de spontaan aangeboden/verkregen fiets een mensenleven uit had kunnen maken? Geweldig dat de eigenaresse van de fiets zo spontaan en slim was meteen haar fiets af te staan! Er is dus niet alleen behoefte aan vrijwilligers maar ook aan spontane mensen met fietsen.

  reageer
 • De reanimatie kan bij wijze van spreke bij je om de hoek zijn en je kan dus 1 minuut na melding al aanwezig zijn (tegenover 6-10 van de ambulance). De reanimatie kan dus sneller gestart worden en de overlevingskansen daardoor vergroot. Soms is het zo dat de afstand wat groter is dat je een fiets of auto nodig hebt.. En soms ben je niet sneller dan de hulpdiensten.. Maar er worden meerdere mensen (max 30) opgeroepen waarvan er hopelijk een enkeling toch sneller is dan de hulpdiensten en dus de reanimatie al kan starten. De afstand die aangehouden wordt tussen vrijwilliger en slachtoffer is een reistijd van 6 minuten.. (Of ingeval van storing in het systeem, 1.5 km)

 • Hans K

   

  Daarom vanaf maandag iedereen op reanimatie les en daarna naar de fietsenzaak voor een fiets. Ook op centrale plekken zouden AED's kunnen worden opgehangen. Dan hoef je minder ver te fietsen.

 • Moo

   

  Diepe buiging voor de vrijwilliger en degene die haar fiets beschikbaar stelde!

  reageer
 • jo jo

   

  Mooi dat dit soort mensen bestaan.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Remi

   

  Zie een filmpje van de ambulancedienst over de keten van hulpverlening bij een reanimatie of vermoeden van reanimatie: https://www.youtube.com/watch?v=uo9uYb4laRo&feature=youtu.be Voor meer info over de Burger Hulpverlening: https://www.hartstichting.nl/doe-mee/oproepsysteem-reanimatie Het is puur ter ondersteuning van de gewone hulpdiensten. Echter deze kunnen al druk bezig zijn met bijvoorbeeld een andere reanimatie en een zwaar ongeval of brand Bij een mogelijke reanimatie wordt door de centraliste van de meldkamer Ambulance op een knop gedrukt en worden aangesloten BHV-ers gealarmeerd die binnen een bepaalde reistijd aanwezig kunnen zijn. Dit kan via een app (op GPS) of via een SMS (internetaanmelding) De meeste worden direct naar het Slachtoffer gestuurd. Bij de app zit een knop voor de meest gunstige route) Enkele worden gestuurd naar de dichtstbijzijnde AED. Mocht de BHV als eerste ter plaatse komen, dan begint deze met reanimatie en eventueel aansluiting en bediening van de AED tot dat een officiële hulpverlener aangeeft dat hij het overneemt. Dit hoeft dus niet meteen te zijn. In de tijd dat de BHV reanimeert, heeft het ambulancepersoneel de tijd om rustig hun eigen protocol op te starten. Na een alarmering krijgt de BHV een enquête om in te vullen om te kijken of er verbeterpunten zijn. Ook is er eventueel psychische hulp mogelijk

  reageer
 • Ed

   

  Hartstikke interessant. Maar die fiets is dus niet van jou?!

 • Lies

   

  Word altijd blij van dit soort berichten!

  reageer
 • Yi-Ling Wind

   

  Top dat omroep Flevoland meteen helpt om de fiets terug bij de eigenaar te brengen. Deze mevrouw die haar fiets uuitleende is een topper en mijn moeder is ook een topper. Zo zie je maar weer dat de wereld ook nog vertrouwen en wat voor de medemens over heeft. Hopelijk maakt het slachtoffer het ook goed. Veel sterkte toegewenst.

  reageer
 • Barbara

   

  Normaal gesproken had de dame van de firma Deen naar de Kamp moeten lopen om alsnog te kunnen gaan reanimeren? Ik snap er vast geen bal van. Je zou dus als reddende engel altijd en overal je fiets of auto bij je moeten hebben, want die oproepen komen altijd onverwachts. Misschien kan iemand hier uitleggen hoe normaalgesproken dit werk in zijn werk gaat..

  reageer
 • Piet

   

  Het gaat hier om een vrijwilliger die zich heeft aangemeld om te helpen als er in haar buurt een reanimatie moet plaatsvinden. Er zijn niet zoveel van die vrijwilligers, dus dan kan het zijn dat iemand ver moet lopen of fietsen om er te komen.

 • Thomas

   

  Ze horen een SMS te sturen op basis van de locatie die je hebt opgegeven als waar je je als hulpverlener bevindt. Alle aangemelde hulpverleners binnen reisafstand krijgen dan bericht of ze kunnen helpen. De enige keer dat ik ooit zo'n oproep kreeg, was echter mij thuis in de buurt, terwijl ik toen aan het werk was. Maar daar staat tegenover dat het een extra maatregel is en ze niet leunen op de vrijwilligers. De normale hulpverlening loopt door, maar soms kan een vrijwilliger er sneller bij zijn, en alvast beginnen met de reanimatie. Elke minuut telt voor de overlevingskansen, dus als je 2 minuten eerder bent dan de ambulance, heeft dat al zin. Ook is de overgang dan iets makkelijker omdat de ambulancebroeders dan de kans hebben om voor te bereiden, zonder dat ze direct vanaf second 1 zelf moeten reanimeren.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert