IGZ: zorginstellingen maakten fouten bij omgekomen Panday

LELYSTAD
Zorginstellingen Triade en GGz Centraal hebben fouten gemaakt bij de opvang en verzorging van de omgekomen Armando Panday. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een rapport naar aanleiding van de dood van de 33-jarige man, twee jaar geleden. Panday zat in Lelystad in een begeleid wonen-project van Triade en overleed nadat een begeleider hem fixeerde. Fixeren is het stevig vasthouden of vastbinden van iemand. 

Slechte samenwerking
Naast woonbegeleiding van Triade kreeg Panday psychische zorg van GGz Centraal. Beide partijen hebben niet goed met elkaar samengewerkt, zo concludeert de Inspectie. Daardoor ontbrak het aan een daadkrachtige gezamenlijke aanpak van zijn problemen. 

“De mensen die de zorg gaven, hadden niet de kennis om dit goed te doen. Zo wisten zij niet hoe ze moesten omgaan met agressie en zagen ze te laat wanneer de cliënt boos werd. Zo konden ze ruzies onvoldoende voorkomen”, zo is in het rapport te lezen. 

Maatregelen zijn nodig
Triade en GGz Centraal moeten van de Inspectie maatregelen nemen. Zo moet de samenwerking beter en moeten de zorgverleners bijgeschoold worden om met patiënten als Armando Panday te kunnen werken. Ook moet de werkwijze rond het melden van calamiteiten beter. 

Geen vervolging
Naar aanleiding van de dood van Panday in 2014 heeft ook het Openbaar Ministerie naar de zaak gekeken. Het OM besloot toen om de man die Panday fixeerde niet te vervolgen. Volgens justitie was er sprake van zelfverdediging en heeft de medewerker andere aanwezigen beschermd. Bovendien is niet met zekerheid vast te stellen dat de worsteling tot de dood van de bewoner heeft geleid.

Onder de aandacht brengen 
De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft het verhaal van Panday enigszins geanonimiseerd op haar website gepubliceerd. Dit om zo anderen in staat stellen te leren van de fouten.

Triade en GGz Centraal
In een reactie laat GGz Centraal weten dat "in nauwe samenwerking met Triade en IGZ de aanbevelingen uit het onderzoek zijn geïmplementeerd." Triade geeft aan verder geen opmerkingen te hebben bij het inspectierapport.

reacties (13)

 • Fons

   

  Die begeleider is door Triade ontslagen. Nu heeft ie een schadeclaim neergelegd bij Triade en wilt ie geld. Wat een lef. hij beseft nog niet wat ie allemaal teweeg heeft gebracht.

  reageer
 • Nou zo kan ie wel weer. Ik ben zelf werkzaam bij Triade, ken de organisatie dus van binnenuit. Op de locatie waar ik werk komen geen wantoestanden voor, werkt geclassificeerd personeel, hebben we respect voor elkaar en zijn samen verantwoordelijk voor het reilen en zeilen. Bewoners en ouders zijn erg tevreden met de zorg die we leveren, de communicatie onderling, de sfeer, etc. We scoren een 8. Ook dat is Triade!!!

  reageer
 • M. Adriaanse

   

  De inspectie van volksgezondheid beweert toch wat anders.

 • kennelijk ken je de organisatie niet goed genoeg!

 • B de R

   

  Gemeentes zijn verantwoordelijk voor de zorg dus ook bij welke zorgaanbieder ze deze inkopen. Het wordt nu zaak dat ze deze ook nemen en goed kijken bij welke zorgaanbieders zij hun inkoop doen. Zodat de zorg waarvoor ze betalen van kwaliteit en verantwoord is. Zorg is een duur product, gemeentes hebben te maken met tekorten. Kom op gemeentes van flevoland doe wat je moet doen

  reageer
 • L. Smit

   

  Triade is meervoudig onder de loep genomen door inspecties, Zowel zorg inspectie als jeugdzorg inspectie, zie site van de inspectie. Onervaren mensen aan het werk, veelvuldig gebruik maken van inval krachten die de mensen/ kinderen niet kennen. Ipv investeren in kwaliteit wordt er gekeken naar zo weinig mogelijk personeel op een locatie en zo veel mogelijk bezuinigen. En dat terwijl Triade werkt voor en met de kwetsbaarste doelgroepen uit onze samenleving. Wat moet er nog meer gebeuren voor er opnieuw incidenten plaats vinden. Wie grijpt in?

  reageer
 • Barbara

   

  Als ik de diep treurige reacties hier lees, had een wethouder met gezondheidszorg in haar portefeuille onmiddellijk, al voor dit bericht in de pers kwam, van haar stoel opgesprongen moeten zijn om aangifte te doen wegens wanbeleid. Tenminste als je geen stinkende wonden toelaat in deze kwetsbare groep. Tirade moet bekend terrein voor haar zijn en vooral het al jaren bekend zijnde gesol en geklungel aldaar. Schandalige directie die onervaren en niet opgeleide veelal goedbedoelende meiden toestaat slechts voor haar eigen welzijn te zorgen, want daar komt het op neer. Bah...

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • P. Stokkers

   

  Lekker foutje van de Ggz en Triade. Zulke partijen horen goed af te stemmen hoe je cliënten de juiste behandeling biedt. Mijn vriendin werkt bij Triade. Zij zit nu al een jaar in de ziektewet doordat zij overwerkt is. Zij staat vaak alleen op de groep door onderbezetting. Haar manager vraagt het onmogelijke van haar medewerkers. Hiervan zijn de cliënten de dupe.

  reageer
 • Ik heb stage gelopen op locatie de Schoener. Ben echt geschrokken hoe ze daar met cliënten omgaan. Tijdens mijn eerste stageweek kreeg 1 cliënt, toen zij niet wilde eten, een tik op de wang. Volgens de begeleidster zou ze daar van schrikken. Nu al een jaar werkzaam bij Philadelphia. en nu pas weet ik hoe het echt moet. Ik zou mijn kind/broer/zus of wie dan ook nooit bij Triade plaatsen.

  reageer
 • Anke

   

  Triade is een waardeloze organisatie. buiten de onervaren, niet opgeleide begeleiders, zijn de ondersteunende diensten ook waardeloos! Bij mijn broer zijn woning is al jaren legionella. Ze doen er geen zak aan! En als je dan belt met Triade en je zorgen uit dan krijg je standaard als antwoord: We zijn er mee bezig.. Zijn woonvorm ziet er niet uit. Veel achterstallig onderhoud en smerig. De begeleiders zijn ook erg onkundig. 1 begeleidster vertelde zelfs dat ze niet de juiste opleiding had, maar wel ervaring. Nu bezig mijn broer te laten verhuizen naar een andere zorginstelling. Alles beter dan Triade.

  reageer
 • Dus

   

  Ggz is zowiezo waardeloos.. ze geven je zo een diagnose die niet klopt.. en dat alleen maar omdat je anders geen zorg meer kan krijgen.. zit nou nog met die diagnose en eraf krijgen lukt niet.. ook stom dat ik erin ben getrapt toen.. maar ja als je instabiel bent weet je het zelf ook ff niet. Ben later direct gestopt daar.

  reageer
 • ggz slachtoffer

   

  Ik ben tijdens mijn verblijf in GGZ instelling de Meregaard te Almere uit de douche geplukt en tegen de grond gewerkt door 8 verpleegkundigen en op een laken gerold en zo naakt over de vloer gesleept ,als een homp vlees, naar een andere afdeling. Alleen omdat ik minder valide ben en naar een andere afdeling moest. Ook ben ik om 3 uur snachts met koorts buikpijn en bloedingen naar buiten gezet om af te koelen. Ik ben direct naar het Flevoziekenhuis gestrompeld achter mijn rollator en aldaar kreeg ik op de eerste hulp antibiotica omdat ik een blaasontsteking bleek te hebben. Bij terugkomst in de Meregaard werd de antibiotica me afgenomen en kreeg ik het niet terug. Ik ben weer naar Het Flevoziekenhuis gestrompeld en kreeg weer antibiotica en bij terugkomst waren ze er pas van overtuigd dat ik echt een lichamelijke ziekte had. De Meregaard is een House of Horrors en de GGZ een wrede organisatie.

 • Mvg

   

  Triade kan zich beter richten op waar ze de expertise in hebben, gehandicapten zorg. Laat de ggz en jeugd zorg bij de organisaties die daar kennis en expertise in hebben. Dat voorkomt meer tragedies, incidenten en leed. Geld is de drijfveer en dat is geen basis voor een verantwoorde manier van hulpverlenen en zorg bieden

  reageer
 • Sandra Mol

   

  Juist daarom wil ik voor een PGB kunnen kiezen. Dan bepaal ik zelf, wie er aangenomen wordt; in ieder geval medewerkers met kennis van zaken, die dus wel op tijd/direct het oplopen van boosheid opmerken en daardoor perfect passen bij de cliënt.

  reageer
 • DBCF

   

  GGZ, een waardeloze club die zich vooral graag verschuilt achter bezuinigingen. Patiënten worden aan hun lot overgelaten. Ik zeg: Dikke bezem door de toko en weer opbouwen met de visie op kwaliteit voor de patiënt. Het is niet te hopen dat je ooit afhankelijk hoeft te zijn van het huidige GGZ wanbeleid.

  reageer
 • kdj

   

  Triade maakt wel meer fouten. Van zeer dichtbij meegemaakt hoe jaren geleden een bewoner van een locatie door 2 onervaren begeleiders uit een situatie werd gehaald. Met totaal geen benul van agressieregulatie. Bewoner werd op zeer onprofessionele en hardhandige wijze uit een kamer gehaald en een trap opgetrokken. Met als resultaat dat de bewoner onder de blauwe plekken zat, en de vingerafdrukken op armen, nek en bovenlichaam had staan. Deze fout is door Triade ook zeer professioneel in de doofpot gestopt.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert