Jeugdhulp kost 2 miljoen euro extra per jaar

ALMERE • Ma 31 oktober 2016 | 12:01 • Maandag 31 oktober 2016 | 12:01
De gemeente Almere komt dit en volgend jaar gemiddeld 2 miljoen euro per jaar tekort op het budget voor jeugdhulp. Dat verwacht het college van burgemeester en wethouders. Het tekort is het gevolg van de eis van de gemeenteraad om geestelijke gezondheidszorg voor kinderen weer direct beschikbaar te stellen. 

Tekort opvangen
Omdat het budget voor jeugdhulp al op is, wilde de gemeente tot het einde van dit jaar alleen nog jongeren met zeer dringende problemen helpen. De gemeenteraad ging daar niet mee akkoord en draaide eerder deze maand die beslissing terug. 

De gemeenteraad buigt zich komend voorjaar over de vraag waar de in totaal 4 miljoen euro vandaan moet komen. Het college blijft erbij dat het tekort van dit en volgend jaar met geld uit het budget van de jaren daarna wordt opgevangen.

Zonder verwijzing
Wethouder René Peeters denkt ook aan een aantal andere mogelijkheden om geld te besparen. Zo wil hij zich onder andere actief bemoeien met de wachtlijsten en beter bekijken welke zorginstellingen nog ruimte hebben om kinderen te helpen. Daarnaast kan geld worden bespaard door meer kinderen zonder verwijzing van de huisarts te laten helpen door bijvoorbeeld jeugdprofessionals. 

Voortgang
Peeters belooft de gemeenteraad volgend jaar vier keer te informeren over de voortgang van de maatregelen die hij gaat nemen. De gemeenteraad moet nog instemmen met dit plan. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel