Jeugdhulp kost 2 miljoen euro extra per jaar

ALMERE • Ma 31 oktober 2016 | 12:01 • Maandag 31 oktober 2016 | 12:01
De gemeente Almere komt dit en volgend jaar gemiddeld 2 miljoen euro per jaar tekort op het budget voor jeugdhulp. Dat verwacht het college van burgemeester en wethouders. Het tekort is het gevolg van de eis van de gemeenteraad om geestelijke gezondheidszorg voor kinderen weer direct beschikbaar te stellen. 

Tekort opvangen
Omdat het budget voor jeugdhulp al op is, wilde de gemeente tot het einde van dit jaar alleen nog jongeren met zeer dringende problemen helpen. De gemeenteraad ging daar niet mee akkoord en draaide eerder deze maand die beslissing terug. 

De gemeenteraad buigt zich komend voorjaar over de vraag waar de in totaal 4 miljoen euro vandaan moet komen. Het college blijft erbij dat het tekort van dit en volgend jaar met geld uit het budget van de jaren daarna wordt opgevangen.

Zonder verwijzing
Wethouder René Peeters denkt ook aan een aantal andere mogelijkheden om geld te besparen. Zo wil hij zich onder andere actief bemoeien met de wachtlijsten en beter bekijken welke zorginstellingen nog ruimte hebben om kinderen te helpen. Daarnaast kan geld worden bespaard door meer kinderen zonder verwijzing van de huisarts te laten helpen door bijvoorbeeld jeugdprofessionals. 

Voortgang
Peeters belooft de gemeenteraad volgend jaar vier keer te informeren over de voortgang van de maatregelen die hij gaat nemen. De gemeenteraad moet nog instemmen met dit plan. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (5)

 • Henk

    Ma 31 oktober 2016 Maandag 31 oktober 2016

  Oh, slechts twee miljoen. Ik lees net dat er 1,2 miljard op de plank bij de Nederlandse gemeenten. Dan denk ik dat de verdeling van het geld niet goed is.

  reageer
 • Eli

    Ma 31 oktober 2016 Maandag 31 oktober 2016

  Dit kan toch niet. Recht op medische zorg is een basisrecht in Nederland. Maar een kind met een psychiatrische stoornis moet het opnemen tegen kosten voor lantaarnpalen, groenonderhoud of de uitkoop van een Chinees wokrestaurant dat moet wijken voor de Floriade (kosten 4 miljoen euro). De gemeente moet zich aan haar verplichtingen houden aan haar burgers en haar huishoudboekje op orde brengen. Ik hoop dat ouders naar de rechter stappen.

  reageer
 • michael

    Ma 31 oktober 2016 Maandag 31 oktober 2016

  ach 2 miljoen... op de site van de gemeente Almere staat dat ze met een begroting van 720 miljoen moeten werken, dus die 2 miljoen is er makkelijk te vinden, bv. de raadsleden gaan maar eens hun bordjes afwassen voor de raadsvergadering !!

  reageer
 • Jan

    Ma 31 oktober 2016 Maandag 31 oktober 2016

  En ik lees dat gemeentes 1.2 miljard aan zorggeld overhouden. Volgens mij doet die dweil iets niet goed.

  reageer
 • Lely

    Ma 31 oktober 2016 Maandag 31 oktober 2016

  Landelijk, wat nog steeds kan betekenen dat de ene gemeente tekort komt, terwijl een andere gemeente overhoudt.

 • KC

    Ma 31 oktober 2016 Maandag 31 oktober 2016

  Hoe zit dat dan, dat er bij de gemeentes 1,2 miljard op de plank blijft liggen voor jeugdzorg en zorg?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert