Straatpraat: 'Allochtoon' geschrapt uit vocabulaire

FLEVOLAND
Het woord 'allochtoon' heeft een negatieve bijklank gekregen. Zo schrijven het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een publicatie die dinsdag verschijnt. Daarom wordt er per direct geen gebruik meer gemaakt van de begrippen 'allochtoon' en 'autochtoon'. 

Volgens de Raad hebben migranten uit verschillende geboortelanden onderling weinig gemeenschappelijk. Als alternatief zal er nu gesproken worden over inwoners met een migratieachtergrond en inwoners met een Nederlandse achtergrond.

We gingen in Zeewolde de straat op en vroegen wat inwoners van de woorden allochtoon en autochtoon vinden. 
 

reacties (5)

 • A.

   

  Inwoner met migratie achtergrond. Logisch. Ik vind auto maar een vies woord, laten we er zoef machine van maken. Klinkt minder vervuilend. Het maakt niet uit hoe je iets noemt, het beestje heeft een naam en uiteindelijk is het beestje hetgene dat de naam positief of negatief maakt

  reageer
 • Flevowatcher

   

  Het schrappen van een onderscheid: 'allochtoon/autochtoon' is een doekje voor het bloeden, mensen zeggen zelf: ik ben Marokkaan, Turk, Koerd, Armeniër, Surinamer, Antilliaan, Chinees, Filippijn, Indonesiër, Molukker, etc. en daar is niet mis mee, als je je 'roots' niet verloochent! Ik ben Amsterdammer, so what? De fout wordt pas gemaakt als je in 'wij/zij' gaat denken, dat is exact 'discriminatie', dus laten we elkaar als samenleving niet meer uitschelden, maar elkaar waarderen om wat we van elkaar kunnen leren. Dat gaat de overheid niet voor ons regelen, hoe we dat noemen! Wat een betutteling!

  reageer
 • Frits

   

  Het schrappen van een woord uit de overheidsstatistiek verandert de werkelijkheid niet. Wel zullen de relatief moeilijke woorden allochtoon en autochtoon in de volksmond misschien weer vaker vervangen worden door buitenlander, immigranten of echt lelijke scheldwoorden. Niet slim dus, deze doorgeschoten politieke correctheid van het CBS en een ondemocratisch adviesorgaan met zelfbenoemde leden (in de volksmond: de grachtengordel, al noemen ze zichzelf wetenschappelijk adviseurs van de WRR).

  reageer
 • Flevoburger

   

  Een taal is een dynamisch iets. De taal, de woorden enz worden bepaald door de maatschappij. Het wordt een enge wereld als de overheid gaat bepalen welke woorden wel of niet tot onze taal behoren. Voor mij blijft het alloch of autochtoon. Dit overigens zonder één enkel waardeoordeel. Ik beoordeel mensen op hun gedrag. En als veel mensen van een bepaalde groep zich dusdanig gedragen dat deze groep te maken krijgt met een negatieve beeldvorming dan kun je die groep een andere naam geven maar daar los je niets mee op.

  reageer
 • `.\/\/.

   

  "Het wordt een enge wereld als de overheid gaat bepalen welke woorden wel of niet tot onze taal behoren." - Dat is hier niet het geval. Het enige wat er gebeurt is dat de overheid besluit ZELF deze termen af te schaffen, en daar hebben ze het volste recht toe. Overigens vraag ik me af waar de grens ligt voor die 'migratie-achtergrond'. De voorouders van wie ik de achternaam draag kwamen waarschijnlijk ooit in de zeventiende eeuw naar Nederland, op de vlucht voor de pogroms van de dertigjarige oorlog. Heb ik nu een migratie-achtergrond?

 • Rob

   

  Allochtoon of autochtoon je bent het of je bent het niet. Wat moet je dan zeggen Turk, Marrokaan mag je ook niet zeggen. Voor mij is en blijft een Allochtoon een Allochtoon.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert