Versterking van dijk met stenen en zand

LELYSTAD
De Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen wordt vanaf volgend jaar versterkt om hem veiliger te maken. De dijk voldoet niet meer aan de wettelijke veiligheidsnorm.

De dijk wordt aan zowel de Markermeerkant als de IJsselmeerkant steviger gemaakt met stenen en met zand. Van Lelystad tot Trintelhaven komt een stenen bekleding, het stuk naar Enkhuizen wordt opgehoogd met zand.

Uniek
Het met zand versterken van een dijk in een meer zonder eb en vloed is volgens de provincie uniek voor Nederland. De zandige oevers vormen overgangen tussen land en water waarop de natuur zich kan ontwikkelen. De werkzaamheden beginnen volgend jaar en moeten in 2020 klaar zijn.

Waarom moet de dijk verstevigd worden? 
De Houtribdijk werd oorspronkelijk aangelegd voor de geplande inpoldering van de Markerwaard. Hoewel in 2003 definitief besloten is om deze derde Flevopolder niet aan te leggen, heeft de dijk volgens Rijkswaterstaat toch een belangrijke functie.

Zonder de dijk zou volgens de waterbeheerder gemakkelijk een scheefstand in het IJssel- en Markermeer kunnen ontstaan. Bij een ongunstige windrichting zou het water aan de ene kant wel een meter hoger kunnen staan dan aan de andere kant. 

Omdat ook nog rekening moet worden gehouden met golven, zouden dijken op bepaalde plekken langs het Markermeer twee meter hoger moeten worden gemaakt. Volgens Rijkswaterstaat is het dus veel goedkoper om de Houtribdijk te verstevigen.

Kuifeend wordt ontzien
Volgens Rijkswaterstaat zal het zand dat nodig is voor de dijkversteviging van een andere plaats worden gehaald dan aanvankelijk de bedoeling was. Dat gebeurt nadat de Commissie voor Milieueffectrapportage in juni bepaalde er in de plannen geen rekening was gehouden met kuifeenden die in het najaar een paar maanden dicht bij de dijk verblijven. De dieren kunnen in die periode niet vliegen en moeten hun voedsel dus ook vlak bij de dijk zoeken. 

De plannen voor de dijkversterking liggen vanaf donderdag een maand ter inzage bij Rijkswaterstaat en de provincie Flevoland.

 

reacties (10)

 • frits

   

  De N50 bij Kampen is met die gedeeltelijke inhaalstrook niet echt een succes. Ik zou dus de dijk en de weg erop verbreden. Maar zoiets staat belaas niet in de plannen. Jammer, gemiste kans. Nu kan er werk met werk gemaakt worden. Nu zelfs landelijk door de ANWB enz. geroepen wordt om invoering rekening rijden door het volgende kabinet, is het financieringsmiddel ook voor handen. Opbrengst rekening rijden van automobilisten op de dijk inzetten voor de wegverbreding.

  reageer
 • frits

   

  De dijken in Noord-Holland worden de laatste jaren ook verhoogd en verstevigd, omdat ze niet aan de normen voldoen. Voor de Waterlandse kant (vanuit Amsterdam richting Edam en Hoorn) zijn de plannen in de maak. Als de Houtribdijk niet stevig genoeg is, moet er in Noord-Holland nog meer aan de dijken vertimmerd worden. Of dat laatste niet effectiever of goedkoper zou zijn, kan ik niet beoordelen.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Resultaten uit het verleden.....enfin je begrijpt het wel. Van Deltahoogte is geen sprake, maar wel op een constructie om het risico op een doorbraak tot eens in de 10.000 jaar terug te brengen. PS: ik ben geen ingenieur, maar gebruik info van RWS.

  reageer
 • LELY

   

  Welke Ingenieur bedoel je ? Die op de Afsluitdijk of die op de Zuil van Lely welke 32 meter hoog staat of die bij Poldermuseum Nieuw Land. Alle 3 houden een hoofd koel en de voeten droog !

  reageer
 • Bromsnor

   

  Hoe zou dat moeten? De dijk en weg verbreden of over de hele lengte een geleiderail?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • KC

   

  Ook voorzieningen treffen om de weg veiliger te maken om frontale botsingen te voorkomen.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Die begeeft het niet. Er zijn flink wat stormen geweest die het water tot de kruin opjoegen maar de dijk geeft geen krimp. Net als bij de Oosterschelde dam zou een falende deur of een opening overigens niet tot overstromingen leiden. Het is een waanidee dat binnenwaterdijken Deltahoogte zouden moeten hebben.

  reageer
 • Klaas

   

  Dat ben ik niet met je eens.die zijn is ooit gemaakt om het markermeer leeg te kunnen pompen.aan Amsterdamse zijde ligt het land al hoog genoeg.geld verspilling dus

  reageer
 • .\/\/.

   

  Behalve als de Afsluitdijk het mocht begeven natuurlijk, anders krijgt de ingenieur natte voeten en meer.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Een land zonder zorgen. Het water staat aan beide zijden even hoog. Er is aan beide zijden niets. Bij storm hebben alleen de auto's op de weg wat te vrezen. Zeldzame geldverspilling!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert