Eigenaar verkrachte pony wil verlichting Woldpark

LELYSTAD
"Leg straatverlichting aan in het Woldpark zodat onze paarden op hun oude dag geen bezoek meer krijgen van een zieke, gestoorde paardenverkrachter." Met die woorden probeerde Pamela van Geel uit Lelystad de gemeenteraad te overtuigen. Ze sprak de raad dinsdagavond toe. 

Woldpark
Beauty, de 28-jarige merrie van Van Geel, werd in september in haar stal verkracht. De stal staat bij een paardenwei in het Woldpark, tussen de wijken Horst en de Scheren. In het park is geen straatverlichting en ook de stallen hebben geen elektriciteit. Volgens Van Geel vinden veel buurtbewoners het park te donker en zijn zij bang om 's avonds en 's ochtends vroeg het fietspad door het park te nemen. 

Omfietsen
Direct na de paardenverkrachting heeft Pamela van Geel contact gezocht met de gemeente. Die is naar de wijk gekomen en heeft met buurtbewoners gepraat. Volgens Van Geel hebben medewerkers toen gezegd dat de gemeente geen verlichting zal plaatsen omdat het Woldpark een recreatiegebied is. Mensen die zich onveilig voelen zouden prima een stukje om kunnen fietsen, aldus de gemeente. 

Opheldering
Gemeenteraadsleden van Leefbaar Lelystad en GroenLinks vroegen de wethouder direct na de toespraak om opheldering. Zij willen weten wat de gemeente kan doen om de veiligheid in het Woldpark te vergroten. Ook de ChristenUnie meldde zich bij de paardenhoudster. De verantwoordelijk wethouder, John van den Heuvel, heeft toegezegd te onderzoeken wat de gemeente tot nu toe heeft gedaan. Hij stuurt hierover binnen twee weken een brief naar de gemeenteraad. 

reacties (12)

 • Almere4ever

   

  Respect

  reageer
 • Jan

   

  Ik zie geen enkele reactie waarin de eigenaresse persoonlijk wordt aangevallen? Snap bovenstaand stuk dan ook niet echt. Helaas denk ik ook dat enkel verlichting plaatsen geen oplossing is. Lampen zien niets en kunnen niemand tegenhouden. Investeren in camera en accu's daarvoor lijkt mij zinvoller. En helaas, dat is voor kosten van de eigenaar. Gelukkig is dit soort apparatuur niet al te duur, en de aanschaf eenmalig.

  reageer
 • Pamela van geel( eigenaar van pony beauty)

   

  Echt mooi gesproken super bedankt

  reageer
 • Respect

   

  Het zou fijn zijn als alle mensen die hier reageren respectvol zijn. Jullie vallen de eigenaresse (persoonlijk) aan en doen dit ook nog eens anoniem (erg laf). Ik vind het heel erg voor het paard en de eigenaresse en hoop dat de eigenaresse zich snel veiliger gaat voelen. Ik weet uit ervaring dat het erg donker is en voel mij niet veilig als ik daar fiets. Ook als ik wat vreemds hoor, durf ik niet te kijken (het is echt zo donker dat je niets kan zien). Verlichting houdt misschien niet de dader weg, maar zorgt er wel voor dat de buurt de weiden in de gaten kunnen houden. Een beetje sociale controle kan nooit kwaad. Ik snap de standpunt van de eigenaresse heel goed en hoop dat de gemeente gehoor wil geven. De gemeente heeft blijkbaar wel geld om een fietspad in het bos aan te leggen met verlichting, waar niemand 's avonds fietst. Maar voor het Woldpark zou er opeens geen geld zijn? Die argumentatie kan ik niet begrijpen. Het gaat ten slotte om levende dieren. Voor iedereen die zijn mening klaar heeft, raad ik aan om eens langs het Woldpark te lopen en de situatie te bekijken. Houd een praatje met de eigenaresse (die overigens erg aardig is) en leer het hele verhaal kennen. Oordeel dan pas of liever geef tips of positieve woorden. Laten we samen Lelystad veiliger maken voor mens en dier en niet zo ontzettend gemeen zijn tegen elkaar.

  reageer
 • Mijzelf

   

  Met alle respect voor paard en eigenaar maar de wei daar bestaat al jaren en altijd heeft men er genoegen mee genomen. Een mooi plekje waar je volgens mij minder betaalt dan op b.v. een manege. Nu er iets gebeurd is zou er licht moeten komen... De eigenaar kan er ook voor kiezen haar pony op een veiliger plek te stallen, ja, dat is wellicht onbetaalbaar... En inderdaad, er zijn genoeg verlichte wegen om het park heen! Laat het park maar gewoon onverlicht blijven, minder kosten en beter voor her milieu.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • .\/\/.

   

  "Rare reactie van GL ook, zou denken dat die blij waren met een park waar het 's nachts gewoon donker is en eerder stelling zouden nemen tegen het houden van paarden - paard in de wei of op stal komt toch dicht in de buurt van een dierentuindier." - een werkelijk al te naïeve blik op de standpunten van GroenLinks.

  reageer
 • frits

   

  Je kunt de samenleving niet 100% beschermen tegen idioten. Helaas. De meeste akelige dingen, ook inbraken, gebeuren gewoon bij daglicht. Wel zouden we zulke idioten met zwaardere en langere straffen (ipv taakstrafjes) uit de maatschappij weg moeten houden als ze een keer betrapt en veroordeeld worden.

  reageer
 • frits

   

  Openbare verlichting houdt echt geen idioten tegen. Het is ook elders in het land al weleens onderzocht waar de openbare verlichting (deels) wegbezuinigd is: na verwijdering lantaarnpalen waren er minder inbraken. Met verkrachters van mensen of dieren zal het niet anders zijn. Volgens mij is het goedkoper om die stal goed af te sluiten, en fietsers moeten zelf voor verlichting op hun fiets zorgen.

  reageer
 • John

   

  Men gaat er dus vanuit dat de dader keurig over het fietspad komt en met de staldeur iopen z'n ding doet? Beetje naïef wel. Ieder z'n verdriet en bezorgdheid, maar blijf de zaken wel even in perspectief zien. Rare reactie van GL ook, zou denken dat die blij waren met een park waar het 's nachts gewoon donker is en eerder stelling zouden nemen tegen het houden van paarden - paard in de wei of op stal komt toch dicht in de buurt van een dierentuindier.

  reageer
 • sofie

   

  Zeker geen dierenliefhebber gestoorde gekken kunnen doorgaan en zowel mens en dier worden niet beschermd .

  reageer
 • Esveen

   

  Wat de gemeente NIET heeft gedaan bedoelt de wethouder.

  reageer
 • Dr.Jake

   

  "...."Leg straatverlichting aan in het Woldpark zodat onze paarden op hun oude dag geen bezoek meer krijgen van een zieke, gestoorde paardenverkrachter." ..." En geef dus honderduizenden Euros uit om een paar paatden van partikulieren een hogere schijnveiligheid te geven. Ik zou : "Zorg zelf voor meer berscheemende maatregelen en meer verlichting door bv lichten met accu's en zonnecellen. " Wie een paard kan bekostigen moet maar ook wst centen voor hun veilig ervoor over hebben.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert