Stadshart krijgt meer groen

LELYSTAD
In het stadshart in Lelystad worden op korte termijn meer bomen geplant. Dat moet het centrum groener en aantrekkelijker maken. Nu zijn er te veel stenen in het centrum. Het college van burgemeester en wethouders wil 320.000 euro uittrekken voor het plan.

De bomen komen in de nieuwe winkelstraat Promesse en er komt een boombank bij de Waagpassage. Verspreid door het centrum komen er ook bloembakken. Veder wordt de Zuil van Lely op het Stadhuisplein aangelicht. Op lange termijn wordt gedacht aan het plaatsen van grotere bomen en waterelementen, maar dat hangt af van toekomstige ontwikkelingen.

Het gebrek aan groen in het stadshart was één van de constateringen in een rapport van adviseur Paul Tankink. Die lichtte eind 2014 de sterke en zwakke plekken van het centrum van Lelystad door. De gemeenteraad heeft vorig jaar ingestemd met het extra groen. In het verleden is om dezelfde reden het Groene Carré rondom het stadshart aangelegd.

reacties (18)

 • Hannes

   

  Nederland scoort al uitzonderlijk laag op klimaat en duurzaamheid vergeleken andere landen.. Ondanks hun kennis en kwaliteit op het gebied van technologies onderzoek. Daarom ga nu beginnen met de bestaande stad waar nodig is in een bepaalde karakteristieke stijl geneigd naar het klassieke toe!. Daar past passend groen zeker weer bij in!!. "Dat is ook de kracht waar andere landen zich zoveel mogelijk duidelijk zichtbaar aanhouden!."

  reageer
 • Frans

   

  Aardig idee maar zou het verbloemen noemen. Aandacht wordt afgeleid. Met recente vertrek damesmode zaken geen andere keuze voor hen dan buiten Lelystad of op Internet te gaan shoppen. Dan is deze investering niet slim besteed. Mogelijk alleen voor de ambtenaren van buiten Lelystad die tijdens de lunchpauze een rustige wandeling kunnen maken in een stiltegebied. Zouden ze ook betrokken zijn bij het besluit?

  reageer
 • Kakatoe

   

  Succes ermee. Die straten zijn zware tochtstraten, geen plant die dit lang volhoudt.

  reageer
 • Sebastian

   

  Al die groen, bomen, en struiken plaatsen heeft nu toch geen enkele nut. Absurde Parkeer kosten moeten gewoon per direkt omlaag.Dat trekt meer bezoekers aan,en dat brengt de ondernemers ook meer geld in het laatje. Wil het stadscentrum mee liften met de bezoekers van de batavia stad? Sluit dan oa een mono-rail, trolly-bus, of tram verbinding vanuit batavia stad aan.Dat heet toch Klantenbinding? En ga dan vervolgens praten over meer plaatsen van groen, bomen, planten, en struiken...etc

  reageer
 • Joop

   

  Waar wonen meer klagers en zeurders dan in Lelystad?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Aletta

   

  Word gek van die grote bomen voor mijn huis.plant liever mooie kleinblijvende bomen die je netjes bij kunt houden. Niet bomen die de kluiten uitgroeien en niet netjes bij kunt houden. Zet die grote bomen lekker in het bos , waar ze horen

  reageer
 • Ikke

   

  Om vervolgens weer gesloopt te worden,door mensen die geen opvoeding hebben genoten... Zo zonde van het geld!!!!

  reageer
 • Drontenaar

   

  Je gaat niet zo snel naar Lelystad om te winkelen, parkeergeld altijd prijzig en daarnaast erger ik mij kapot dat ik geregeld voor mijn sokken wordt gereden. Moet echt een verbod op fietsen en bromfietsen komen in het centrum! Het is niet veilig en rustig lopen met een kind. En bij de Jumbo is er veel vandailsme. Mag veel meer controle zijn in en rondom de garage daar.

  reageer
 • Bas

   

  Ik zou zeggen veilig binnen in Dronten blijven. Straks krijg je nog een vleugel van een vliegtuig in je nek!

 • Tim

   

  Allemaal lapmiddelen dit...

  reageer
 • Rob

   

  De bordjesmaker krijgt ook weer werk. Naast " PAS OP TRAP" komt er " PAS OP GROEN". Ideetje voor het geval de proef met eerste uur gratis parkeren slaagt....." PAS OP WINKELENDE VOETGANGERS". Disclaimer: dat alle bordjes naar 1 bepaalde doelgroep lijkt te refereren berust op louter toeval.

  reageer
 • Mark, Dronten

   

  Ik zie nog steeds geen reden om naar Lelystad te komen en te winkelen.

  reageer
 • Maartje

   

  Dat hoeft ook niet. De drang om naar Dronten te gaan en alle lege panden te aanschouwen is er ook niet. We rijden met de Intercity Dronten hard voorbij... sorry

 • Rutger

   

  Wel benieuwd wat dan die eventuele sterke punten zijn...

  reageer
 • wat dachten ze van meer winkels..

  reageer
 • Flevowatcher

   

  Dat riep ik 5 jaar geleden ook, maar geen raad of college die er oren naar had...

  reageer
 • Hannes

   

  Daarom zou het ook heel stom zijn om het laatste stuk groen van het stadscentrum Almere op de schop te nemen voor een woonwijk wat over 5 jaar en nog langer waar ze nog totaal niet van weten wat het teweeg gaat brengen. Waar ze nu al met alle duurzame technische mogelijkheden de stad mee kunnen verfraaien.

 • frits

   

  De stedenbouwers van West 8 (Adriaan de Geuze) hebben het Stadshart zelf juist bedacht met compacte en stenige uitstraling om te lijken op historische steden. Rondom het Stadshart moest een soort moderne stadssingel komen met groen, de Groene Carre. De dreven moesten daarvoor wijken, met als gevolg dat de ANWB-leden het centrum van Lelystad nu in de landelijke congestie top 100 gezet hebben. Ik ben blij dat er nu mensen inzien dat zo'n stenig centrum helemaal niet bij Lelystad past, en dat er meer groen in het centrum gaat komen, o.a. op de lelijke Promesse. En ik hoop dat diezelfde mensen ook gaan inzien dat de Groene Carre ook een blunder was, en dat de Zuigersplasdreef en Agorabaan hersteld moeten worden. En tot slot hoop ik vurig dat de geruchten onjuist zijn dat West 8 nu weer als supervisor voor het Stadshart ingehuurd gaat worden!

  reageer
 • Dirk2

   

  Frits, Voor de gemeente Lelystad geldt: liever een verre vriend (lees te dure adviseur met inspanningsverplichting, zeker geen reultaatsverplichting) dan een goede buur (lees werk besteden aan eigen burger/ondernemer die hier al jaren woont en werkt en de omgeving kent). Je blijft je verbazen hier!

 • Niels

   

  Goed verhaal Frits. Vooral die dreven herstellen. Ik heb wel eens een voorzichtige schatting gemaakt van de tijd die daarmee verloren gaat. Loopt in de miljoenen schade.

 • L van der tak

   

  Eindelijk maar dan wel onderhouden dat is tot nu toe nog steeds niet gedaan op het stadhuisplein Als voorbeeld de pachysandra het onkruid staat hoger dan de plantjes

  reageer
 • Dirk2

   

  En weer 320k over de balk! Wat een klinklare onzin. Allemaal ouderwetse begrippen en aanpak. 2016 vraagt om creativiteit en vermaak, niet om een paar bomen en bloembakken. Waar zit toch het verstand?

  reageer
 • Wiebe filippus

   

  Nou ik zou zeggen laat je creativiteit eens los ? We horen het graag. Alleen commentaar geven is zoooo makkelijk.

 • Pzaal

   

  Mogen ze in Almere centrum en haven centrum ook doen meer groen.

  reageer
 • Volgens mijn gaat de gemeente Lelystad niet over het geld van de gemeente Almere, dus ik zou zeggen ga het op stadhuisplein 1 te Almere vragen.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert