Gemeenten tegen hoogtebeperking windmolens

FLEVOLAND
De gemeenten Lelystad, Dronten en Zeewolde zijn tegen de hoogtebeperking voor nieuwe windturbines in het regionale windmolenplan. Dat schrijven de gemeenten in een brief aan Provinciale Staten. 

Door het regioplan moet het aantal windmolens in de provincie verminderen. Ook worden oude molens gesloopt om plaats te maken voor grotere turbines, die meer energie opwekken. Provinciale Staten hebben deze zomer besloten dat de ashoogte van de nieuwe molens niet hoger mag zijn dan 120 meter om klagende omwonenden tegemoet te komen.

De drie gemeentes zijn bang dat die hoogtebeperking de economische haalbaarheid van de windmolenprojecten onder druk zet. Een lagere molen vangt immers minder wind dan een hoge. Bovendien vinden Lelystad, Dronten en Zeewolde dat de veranderingen het regionale windmolenplan minder helder maakt. Dat zou zorgen voor onduidelijkheid en onderlinge discussies bij initiatiefnemers die een nieuwe windmolen willen plaatsen. 
 

reacties (7)

 • Natuurliefhebber

   

  Jammer dat de kop boven het artikel niet luidt : "Gemeenten tegen windmolens". Dan zou het Flevolandschap bespaart blijven van nog meer van die spuuglelijke windmolens.

  reageer
 • Johan

   

  Het is een plan om steeds meer geld binnen te harken door boeren en ondernemers over de ruggen van de belasting betaler. Het project zuidlob heeft meer subsidie binnen gehaald dan de kosten. Toen het eenmaal stond hebben de aandeelhouders de agrariërs het hele zaakje door verkocht aan vataval voor een bedrag dat meer heeft opgeleverd dan de kostprijs. hiermee is elke agrariër die hier bij betrokken is miljonair geworden over de ruggen van de burgers en is het park in handen van een buitenlands bedrijf. Ik zou als ik gemeente was maar eens goed de hand houden in wie wat doet in dit verhaal want dit heeft niets te maken met lokale economie maar met of veeteelt maar met het melken van subsidie. Dit staat overigens los van het feit dat met de uitbreiding van Lelystad er sowieso een maximum hoogte moet zijn

  reageer
 • De ingenieur

   

  De bewoners klagen bij alle ashoogtes. Men klaagt uit principe. Beter zouden ze overigens molens alleen overdag laten draaien wanneer er behoefte is aan stroom. 's nachts is er in de standby van de gascentrales al genoeg capaciteit over. De export naar Noorwegen via NorNed is uiteindelijk ook beperkt.

  reageer
 • Boels

   

  Men klaagt inderdaad vanuit een technisch principe: het aanbod van windenergie is te wisselvallig (google op windpark kubbenweg, het enige windpark dat niet moeilijk doet met productiecijfers), het verstoort het landschap en de welstand van al wat er in de buur leeft.

 • Slimme ingenieur ?

   

  De afgelopen tijd zijn deze grote molens relatief minder in beweging geweest dan de kleinere molens.Dus kleinere molens blijken in productie misschien meer te geven dan die lange trage opgang komende wieken. Zelfs bij weinig wind kon je zien dat de kleinere molens eerder draaien. Waarschijnlijk heeft men hiermee geen rekening gehouden?

 • Avd

   

  Fijn toch. Laten we al die hoge molens dan lekker in die gemeenten Neerzetten. De gemeente politiek wordt daarover wel afgerekend. Triest dat je gewoon geen gehoor hebt voor je bewoners.

  reageer
 • Dirk2

   

  Interessant met het toenemend vliegverkeer vanaf 2018! Fijn als je in de wacht verkeert of een bijzondere manoeuvre moet maken.....

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Droepie

   

  Het plan gaat naar projectontwikkelaars en dat is zonde het mogelijke geld dat verdient kan worden verlaat Flevoland en de provincie ziet dit niet

  reageer
 • Wiebe filippus

   

  De hoogte beperkingen komen pas nadat gemeente NOP zijn grenzen heeft beplant met windtorens van 200 meter...

  reageer
 • Bart

   

  Ze hebben het over de ashoogte Die is in de nop 135 meter

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert