Straatpraat: Chattende bestuurder moet schade betalen

ALMERE
Automobilisten die een ongeluk veroorzaken doordat ze met hun smartphone bezig zijn, moeten zelf gaan opdraaien voor de schade. Het Verbond van Verzekeraars vergelijkt op je smartphone kijken met rijden onder invloed van drank of drugs. Ook in die gevallen keert de verzekeraar de schade niet uit.

Chattende en mailende bestuurders zorgen voor een flinke stijging van het aantal aanrijdingen, stellen de verzekeraars. Ze noemen de smartphone daarom 'een vloek in het verkeer'.

Wij vroegen in Almere: Moet een automobilist die al chattend een ongeluk veroorzaakt, zelf betalen voor de schade?

reacties (11)

 • .\/\/.

   

  Handsfree bellen is toegestaan, handheld bellen niet. Moeilijker is de regelgeving niet. Sommige verzekeraars hebben in hun voorwaarden staan dat ze schade veroorzaakt onder invloed van alcohol kunnen verhalen op de verzekerde. Zo'n clausule zou voor schade veroorzaakt door handheld bellen/appen/internetten ook kunnen worden ingevoerd. In de praktijk zou het wel eens wat lastiger te bewijzen kunnen zijn dan alcohol trouwens.

  reageer
 • Boels

   

  Waarom zou je dat willen? Laten weten dat je in de trein zit? (boeie!) De wereld is één openbare telefooncel geworden voor mensen die eigenlijk niets te zeggen hebben.

  reageer
 • Rob

   

  Technisch oplossen, zodra je sneller gaat dan 5 km moet GSM de geest geven in de auto, fiets, brommer en alles wat verder kan rijden. De meeste die je ziet kletsen of spelen met dat apparaat het gaat meestal helemaal nergens over dan slap ouwehoeren. Beter verbieden in de openbare ruime.

  reageer
 • Sander

   

  En als ik in een trein zit of met iemand meerijdt? Mag ik dan mijn smartphone niet gebruiken???

  reageer
 • Hendrik

   

  Een app zal je zelf moeten installeren, dus dat gaan ze niet doen. Rij-ontzegging net als bij drankrijders en een boete die voor een deel gerelateerd is aan het inkomen. En de verzekeraar moet na een aanrijding inzage krijgen in alle mobiele apparaten die tijdens het ongeluk aanwezig waren. Ook van een eventuele tegenpartij, zodat een goed beeld verkregen kan worden. En na afloop veroordelen, net als bij een drankrijder.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Floor

   

  Prima idee. Ik rij iedere dag op de motor naar Amsterdam. Als ik van iedereen die met een telefoon loopt te klooien 1 euro krijg dan hoef ik niet meer te werken. Levensgevaarlijk die gasten.

  reageer
 • Bewoner

   

  Waarom niet een app die je telefoon uit zet bij een snelheid van 5 km en harder Of een boete van 1500 die je binnen een maand moet betalen

  reageer
 • Rob van Steen

   

  Prima, dan kan de aangekondigde premieverhoging ook weer terug gedraaid worden.

  reageer
 • Lies

   

  vind ik ook!!!!

  reageer
 • Pzaal

   

  Ja zelf laten opdraaien voor de schade. Ook als ze all risk verzekerd zijn.

  reageer
 • Blije Rijder

   

  En naast het betalen van alle schade ook direct het rijbewijs van een ieder die zijn smartfone in de auto gebruikt voorgoed innemen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert