Piet meestal zwart tijdens intochten

FLEVOLAND
Sinterklaas neemt bij de intocht in bijna alle Flevolandse plaatsen Zwarte Pieten mee. Toch zijn er ook een paar dorpen en steden die nog twijfelen over het uiterlijk van Piet. Dit blijkt uit een rondgang van Omroep Flevoland langs bijna alle organisatiecomités. Het uiterlijk van Zwarte Piet staat ter discussie, omdat het racistisch zou zijn.

Twijfel
Er zijn vijf plaatsen die nog geen besluit hebben genomen. Almere kiest niet zelf, maar kijkt hoe Piet eruit ziet in het Sinterklaasjournaal. De uitzendingen van dat journaal beginnen woensdag. De Volkskrant schreef afgelopen weekend dat in het programma pieten mee zullen doen met verschillende kleuren, maar dat is nog niet bevestigd.
Zeewolde volgt de landelijke discussie en neemt later een besluit. Ook in Kraggenburg is het nog niet helemaal duidelijk hoe Piet eruit ziet tijdens de intocht. Deze week vergadert de organisatie hierover en wordt de knoop doorgehakt. Hetzelfde geldt voor Marknesse.

'Schoorsteenpieten'
RTL kondigde eind oktober aan om te kiezen voor schoorsteenpieten. Dat zijn pieten met zwarte vegen, "omdat ze uit de schoorsteen komen." Volgens RTL past Zwarte Piet, net als de roe en kinderen meenemen in de zak, niet meer in het huidige tijdsbeeld. Veel van de intochtcomités in Flevoland denken daar anders over.

"Pikzwart"
Dat is het antwoord als de organisatie van Espel wordt gevraagd naar de kleur van Piet. Ook andere dorpen en gemeenten geven aan duidelijk te kiezen voor traditioneel of gewoon zwart.

"Heel simpel. Ik stop ermee als ze hier gekleurde pieten of pieten met roetvegen zouden laten meelopen. Het is gewoon traditie," aldus de organisator van de intocht in Biddinghuizen.

Aanpassingen
Toch zijn er kleine verschuivingen te zien in Flevoland. Twee jaar geleden waren bij elke intocht alle Pieten nog zwart. In Lelystad en Emmeloord is de kleur van de pieten iets minder donker geworden. Ook zullen er in de provinciehoofdstad 'clownspieten' met andere kleuren pruiken en een paar roetveegpieten te zien zijn. Emmeloord heeft ook pieten met grijs- of rastahaar.

"Laten we ons druk maken over andere dingen"
Ook Creil heeft Pieten die zwart en minder zwart zijn. Maar de organisatie benadrukt vooral dat de intocht een kinderfeest is en geen platform voor de racisme-discussie. In Swifterbant staat het plezier voorop. De Pieten zijn daar vrolijk gestemd, maar wel zwart. De organisatie is bang dat de pieten met roetvegen door kinderen worden herkend. En Pieten uit andere dorpen halen is te veel gedoe. De organisatie in Rutten is de discussie zat. "Ik zou graag willen dat erover opgehouden wordt en dat het gewoon bij het oude blijft." Teun Hakvoort van de organisatie op Urk is het daarmee eens. "Het is een geweldig kinderfeest. We hebben hier zelfs een eigen sinterklaasjournaal. Laten we ons druk maken over andere dingen."

Omroep Flevoland werkte in het onderzoek naar de kleur van Piet samen met de NOS en andere regionale omroepen. 

reacties (16)

 • John1313

   

  Iemand die vindt dat Zwarte Piet niet zwart mag zijn discrimineert zwarte mensen!! Denk daar maar eens over na.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ja, en iemand die vindt dat Zwarte Piet niet wit mag zijn discrimineert witte mensen. Zo lust ik er ook nog wel een. De kern van de zaak is dat de 'folklore' is dat een archetypische witte baas een groep archetypische zwarte knechtjes heeft. De zelfverklaarde cultuurhistorici buitelen over elkaar heen, het ene verhaal over de Heilige Traditie nog smakelijker dan het andere, alsof daarin een rechtvaardiging te vinden zou zijn.

 • Kaassie

   

  veeg pieten : zijn dat personen die slaafs met hun roe, vuil moeten vegen?

  reageer
 • Ik vind de discussie ook belachelijk. Je kunt overal wel een drama van maken. En inderdaad nu worden de pieten misschien wel herkend door (eigen) kinderen Hoe leg je dit dan weer uit! Gewoon lekker zwarte Pieten overal.

  reageer
 • Piet moe

   

  Gelukkig nog maar een paar weken en dan zijn we van die idiote discussie af.

  reageer
 • Ik

   

  Geen intoch voor ons dus in lelystad, Piet is zwart of niet, belachelijk roetveeg pieten! Iedereen die zich stoort aan de zwarte piet... jammer! Daar is de grens!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Piet fan

   

  Er is maar een piet en die is zwart klaar

  reageer
 • Cosmo

   

  Almere kiest niet zelf, maar kijkt hoe piet eruit ziet in het sinterklaasjournaal? Tja, wat verwacht je anders van een gemeente met een "met alle winden meewaai" burgemeester.

  reageer
 • Jan R. Bakker

   

  Gatverdamme wat een stelletje zielige kinderfeestverkrachters die dame Simons en consorten. Hoezo discriminatie: zwarte mensen bestaan helemaal niet, hooguit getinte personen van licht- tot zeer donker bruin. Maar ja, kleurenblind ten behoeve van maar 1 doel: een fikse schadevergoeding voor een slavernijverleden waar ze nu nog steeds zogenaamd onder gebukt zouden gaan.

  reageer
 • CJW

   

  Hoe verklaar je aan kinderen dat Zwarte Piet witte vegen op zijn gezicht krijgt als hij door de schoorsteen is geklommen ;)?

  reageer
 • Roetpiet

   

  Door ze te vertellen dat de gemeente Lelystad aan duurzaamheidsbeleid doet. Wat feitelijk betekent dat elke zwarte piet op de tractor komt en de de sleutel van de achterdeur.

 • Ed Molenaar

   

  Als tegenstanders er zo'n enorme last van hebben, dan doen we toch alle pieten wit. Gewoon verplicht geen enkele zwarte meer tijdens het kinderfeest. Dan natuurlijk ook geen kroeshaar, oorbellen en mutsje, de sint komt uit Spanje dan alle pieten een spaanse capirote. Kleine aanpassing maar groot plezier!

  reageer
 • Joop

   

  En wat doen we met voorstanders die enorme last hebben van tegenstanders?

 • De Vries

   

  Wat een onzin. Waarom heet hij "zwarte Piet"? Omdat hij zwart is! We gaan de goeie kant op nu. Straks weer allemaal zwart. Of is dat een utopie? Ik heb op Aruba heerlijk alleen zwarte Pieten zien dansen en Sinterklaas was wit geschminckt.

 • Jip

   

  De Nederlandsers hebben begrip en respect voor de tradities van onze mede-Nederlanders. Als onze mede-Nederlanders dat ook zouden hebben onze tradities is de " Zwarte Pieten" discussie geen discussie meer.

  reageer
 • Havenaar

   

  Ik geloof er niet meer in...

  reageer
 • Nathalie Krempel

   

  De best doordachte reactie tot nu toe. (Gelukkig denken de kinderen er nog steeds anders over.😉)

 • Ikkewel

   

  Dat niemand reageert geeft aan hoe lastig deze discussie is. Verkeerd aangevlogen doordat kleine groepje tegenstanders. Met een averechts effect. Niet in discussie met elkaar maar tegen elkaar. Geen begrip maar onbegrip. Geen toenadering maar verwijdering. Een kinderfeest en een traditie verpest door volwassen verpest.

  reageer
 • Jo

   

  Tja,Hoe kan ik zo.n korte tijd een kinderfeest vergald worden.Zwarte vegen is heel herkenbaar,laat alles gewoon bij het oude. Sinterklaas word wit gesminkt in sommige landen,mag dat ook al niet meer? Ga je druk maken om ergere dingen zoals moord enz.

  reageer
 • wimjc

   

  Wat een flauwekul. Zo zie je maar weer dat een minderheid een gezellig feest om zeep kan helpen.Hier bij ons wordt dit feest niet meer gevierd en wij wensen ieder ander met hun veeg pieten veel succes toe.

  reageer
 • Danni

   

  Tjongejonge, die Sylvana Simons heeft het toch maar allemaal flink door elkaar weten te schudden he? Sinterklaasfeest moet blijven zoals het was.... met. ZWARTE pieten dus en geen gekleurde, clowns, roetveeg, rasta, pindakaas, stroopwafel of war voor achterlijk iets dan ook! Het zou fijn zijn als een echte nederlandse traditie behouden kon worden en dat er niet voortdurend aanpassingen worden gedaan om een groepje ZEIK pieten tevreden te stellen!

  reageer
 • .\/\/.

   

  Je kan het nu wel alleen op de persoon van Sylvana Simons projecteren, maar de protesten tegen Zwarte Piet dateren al van de jaren tachtig. Hoe luider het protest is gaan klinken hoe onfrisser de discussie. Heel spijtig.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert