Natuurlijk Flevoland: Speltbrood

FLEVOLAND
Deze week gaat presentator Gerard van Ommen op pad met Arnold Michielsen van LTO Noord. Samen vertellen ze de komende weken het verhaal van typisch Flevolandse gewassen.

Want iedereen kent speltbrood. Maar hoe wordt het gemaakt? En waarom begint een bakker al om 2.00 uur 's-nachts. En wat is spelt eigenlijk?

De komende weken zie je dat van zaaien tot oogsten en van verwerking tot proeven in Natuurlijk Flevoland.

reacties (3)

 • henk de bok

   

  Ik heb genoten van de uitzending. Wat is Gerald toch een sympathieke kerel. Dank je wel en geen dank!

  reageer
 • Boels

   

  Spelt was uit de gratie geraakt vanwege de lage opbrengst per hectare en de relatief lage voedingswaarde. De moderne veelvraatmens zag het als middel om gezond te blijven zonder het bunkeren te verminderen. Stukken duurder en dus rijkeluisvoedsel.

  reageer
 • .\/\/.

   

  "Stukken duurder en dus rijkeluisvoedsel." - en daarom natuurlijk verachtelijk, nietwaar?

 • Catweezle

   

  Het spelt gewas is inmiddels ook al gemanipuleerd tot een snelgroei gewas waarvan de voedingseigenschappen overeenkomen met het gewone huidige volkoren. Het kent geen wettig keurmerk met de eigenschappen waaraan het vijf jaar geleden voldeed. De broodwet van vroeger is lang geleden al afgeschaft de commercie houd u een stuk hout voor en verteld u dat het brood is.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Dat mag misschien zo zijn, maar speltbrood smaakt in ieder geval prima. Het is natuurlijk hipstervoer dat surft op de modegolf van de anti-glutenhysterie, maar dat mag de pret niet drukken, toch?

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert