"Regionale Kamerleden directe schakel naar Den Haag"

DRONTEN
Het is voor Flevoland heel belangrijk om Kamerleden af te vaardigen naar Den Haag, omdat die een directe schakel kunnen vormen tussen de regio en de landelijke politiek. Dat zegt CDA-Statenlid Chris Schotman uit Dronten, die 28e staat op de voorlopige lijst van haar partij voor de Kamerverkiezingen.

In het tv-programma Over Flevoland Gesproken dat zondag wordt uitgezonden, zegt Schotman dat ze zich in de Tweede Kamer sterk zou willen maken voor de bereikbaarheid van Flevoland in oostelijke richting. Ze denkt dan aan het knelpunt Roggebotsluis, en ook de opwaardering van de N50 tot autosnelweg noemt ze heel hard nodig.

Komende zaterdag tijdens het CDA-partijcongres wordt de definitieve kandidatenlijst vastgesteld.

reacties (6)

 • Brinkman

   

  90 % stemt extreem recht dus geen binding met de elite in DenHaag

  reageer
 • Flevoburger

   

  mijn ervaring is dat zodra politici het Haagsche pluche betreden er ineens een hele andere normering op het gebied van normen en waarden / doelstellingen plaats vind.

  reageer
 • Boels

   

  Het is beslist niet zo dat de kamerleden allemaal uit Den Haag komen, het merendeel komt uit de regio's. Om het regiobelang te noemen is dus overbodig. Wel wordt het tijd om het aantal kamerleden te beperken omdat het meeste werk al in Brussel is voorgekauwd. Dus 2de Kamer van 150 naar 100 en de 1rste Kamer van 75 naar 50 leden. Hetzelfde gaat op voor provinciale staten en gemeenteraden.

  reageer
 • frits

   

  Er zijn toch echt regio's die - gezien hun inwonertal - zwaar ondervertegenwoordigd zijn. Voor Flevoland valt dat wel mee. Daarentegen zijn er veel te veel volksvertegenwoordigers uit bijvoorbeeld Amsterdam. Dat maakt wel degelijk uit; er bestaat nogal een tendens om meer te investeren in de Randstad dan op basis van inwonertal, arbeidsplaatsen en aandeel in het BNP te rechtvaardigen is.

 • frits

   

  Als deze CDA'ster regionale vertegenwoordiging zo belangrijk vindt, dan neem ik aan dat ze via haar partij een initiatief gaat nemen voor invoering van een districtenstelsel in Tweede en/of Eerste Kamer? Want wat voor Flevoland geldt, geldt natuurlijk ook voor alle andere regio's in Nederland. Kan overigens heel eenvoudig: we hebben in Nederland al 19 kiesdistricten voor de Tweede Kamerverkiezingen. De kieslijsten variëren nu al per kiesdistrict. Veranker in de wet dat op die kieslijsten alleen nog mensen woonachtig in het betreffende kiesdistrict mogen staan, eventueel aangevuld met de landelijke lijsttrekker op plaats 1. En verdeel de zetels dan ook per kiesdistrict. Dan komen Flevolandse stemmen automatisch bij Flevolandse kandidaten van die partij terecht, en komt er bij voldoende stemmen een Flevolander voor die partij in de Tweede Kamer.

  reageer
 • Boels

   

  Was het maar zo simpel. Er zou veel kunnen veranderen: kleine partijen hebben dan vrijwel geen kans (sommige kiezers juichen het verdwijnen van de PvdD toe, andere betreuren het). Zie daarvoor het Verenigd Koninkrijk: Conservatieven, Labour, SNP, Greens en ??? Ook heeft de huidige representatieve vertegenwoordiging tot nu toe het predikaat het meest democratisch te zijn. Ik denk eerder dat de kwaliteit van de ambtelijke ondersteuning op alle niveaus veel hoger op de agenda zou moeten staan.

 • DeLuis

   

  Frits, ik zie wel wat in je reactie. Mijn stem hent je alvast.

 • Dr.Jake

   

  Oftwel : Ik ben op een onwaarschijnlijke/hoge kieslijst plaats gezet dus speel ik de "regionale" kaart om nog mijn hagje toch in de 2e kamer te redden. En het domme regionale kiesvolk merkt van mijn hoofdreden om hun te paaien.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Flevoburger

   

  Voorlopig is het zo dat alle kamerleden uit Flevoland geen boodschap hebben gehad aan alles ten oosten van Almere. Waarom zou dat in eens gaan veranderen? Ik zie dan ook geen enkele meerwaarde om kamerleden te kiezen enkel omdat ze uit Flevoland komen!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert