Nabestaanden Panday dienen klacht in bij Europees Hof

LELYSTAD • Za 5 november 2016 | 14:47 • Zaterdag 5 november 2016 | 14:47
De familie van de omgekomen Armando Panday heeft een klacht ingediend bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Ze zijn het niet eens met de beslissing van het Openbaar Ministerie om de begeleider van Panday niet te vervolgen. De 33-jarige Panday overleed in 2014 in een begeleid wonen project van Triade in Lelystad. Dit nadat een begeleider hem fixeerde. Dat is het stevig vasthouden of vastbinden van iemand.   

Volgens de familie van Panday heeft het OM te weinig werk gemaakt van de zaak. Zo zouden tegenstrijdige en belastende verklaringen niet zijn onderzocht. Ook vinden ze dat het OM te veel is afgegaan op eigen onderzoek van Triade. In dat onderzoek zouden behalve de begeleider geen andere ooggetuigen zijn gehoord. 
 
Vraagtekens zetten ze ook bij het veiligstellen van belangrijk bewijsmateriaal. Ten slotte geven de familieleden aan zelf nooit te zijn gehoord en het volledige politiedossier niet in handen te hebben gekregen. 
 
Dit alles is volgens de advocaat van de nabestaanden in strijd met artikel 2 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Daarin staat dat landen verplicht zijn tot zorgvuldig onderzoek bij dodelijke incidenten en de plicht hebben om daarbij de nabestaanden voldoende te betrekken. Wanneer het Hof zich over de zaak buigt is nog niet duidelijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel