Nabestaanden Panday dienen klacht in bij Europees Hof

LELYSTAD • Za 5 november 2016 | 14:47 • Zaterdag 5 november 2016 | 14:47
De familie van de omgekomen Armando Panday heeft een klacht ingediend bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Ze zijn het niet eens met de beslissing van het Openbaar Ministerie om de begeleider van Panday niet te vervolgen. De 33-jarige Panday overleed in 2014 in een begeleid wonen project van Triade in Lelystad. Dit nadat een begeleider hem fixeerde. Dat is het stevig vasthouden of vastbinden van iemand.   

Volgens de familie van Panday heeft het OM te weinig werk gemaakt van de zaak. Zo zouden tegenstrijdige en belastende verklaringen niet zijn onderzocht. Ook vinden ze dat het OM te veel is afgegaan op eigen onderzoek van Triade. In dat onderzoek zouden behalve de begeleider geen andere ooggetuigen zijn gehoord. 
 
Vraagtekens zetten ze ook bij het veiligstellen van belangrijk bewijsmateriaal. Ten slotte geven de familieleden aan zelf nooit te zijn gehoord en het volledige politiedossier niet in handen te hebben gekregen. 
 
Dit alles is volgens de advocaat van de nabestaanden in strijd met artikel 2 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Daarin staat dat landen verplicht zijn tot zorgvuldig onderzoek bij dodelijke incidenten en de plicht hebben om daarbij de nabestaanden voldoende te betrekken. Wanneer het Hof zich over de zaak buigt is nog niet duidelijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (9)

 • Frank

    Vr 3 maart 2017 Vrijdag 3 maart 2017

  Desbetreffende begeleider had ernstige verwondingen die nooit worden benoemt. Gevaar voor eigen leven heeft hij kunnen voorkomen dat andere bewoners niet werden aangevallen met een hamer. Heel erg triest dat dit door medewerkers ruim van te voren is aangegeven dat er wat aan gedaan moest worden, maar daar werd niet op gereageerd door GGZ en Triade. Bewoner viel andere bewoners vaker aan en waren bang voor hem. De bewoner had ergens anders geplaatst moeten worden dan was deze tragedie nooit gebeurt en had hij nog geleefd. Bewoner is nooit vastgebonden geweest en had geen enkele verwonding wat vast gesteld is in een rapport. begeleider is openlijk bedreigt door familie dat ze hem wel te pakken kregen. mensen reageer pas als je alle feiten werkelijk weet en ga er niet van uit wat er in de media word gesuggereerd.

  reageer
 • Fons

    Vr 25 november 2016 Vrijdag 25 november 2016

  Die begeleider is ontslagen door Triade nu heeft ie een schadeclaim neergelegd bij Triade en wil hij nog geld ontvangen ook. Wat een lef hij beseft nog niet helemaal wat ie allemaal teweeg heeft gebracht.

  reageer
 • H

    Di 8 november 2016 Dinsdag 8 november 2016

  Onze zoon hebben ze ook mishandeld. Ging ook in de doofpot.

  reageer
 • Maurice

    Wo 16 november 2016 Woensdag 16 november 2016

  Heeft u dit al gemeld bij de inspectie voor de volksgezondheid? U kunt dit melden meldpunt@igz.nl Uw klacht wordt serieus behandeld

 • Janneke

    Di 8 november 2016 Dinsdag 8 november 2016

  wat erg van die begeleider en Triade om de nabestaanden van hun overleden cliënt zo in de kou te laten staan en ze doen zich voor alszijnde een professionele dienstverlener met professionele werknemers .Ik hoop dat de nabestaanden strijdbaar zullen blijven en dat deze voorziening echt snel gaat sluiten ter bescherming van de huidige bewoners.277

  reageer
 • H

    Ma 7 november 2016 Maandag 7 november 2016

  Ze zijn onbekwame.Ik kan het weten.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Mvg

    Ma 7 november 2016 Maandag 7 november 2016

  Was totaal niet bedoeld als stemmingmakerij. Juist ter voorkoming van nog een incident en ter bescherming van cliënten en personeel van deze organisatie. Er gebeuren te veel incidenten bij deze organisatie (zie inspectie onderzoeken)door wanbeleid van management en directie. Te veel bezuinigingen op verkeerde zaken waarvan cliënten maar ook personeel slachtoffers zijn.

  reageer
 • J. Korevaar

    Ma 7 november 2016 Maandag 7 november 2016

  Deze woonvoorziening moet zo snel mogelijk gesloten worden. Verdrietig dat er altijd eerst iemand moet overlijden. Sterkte voor de nabestaanden.

  reageer
 • M. Adriaanse

    Zo 6 november 2016 Zondag 6 november 2016

  hopen dat de verantwoordelijke nu snel aangepakt gaan worden. Wat een onbekwame begeleiders bij Triade.

  reageer
 • Jack

    Ma 7 november 2016 Maandag 7 november 2016

  Dit verhaal heeft meer kanten. Besef wel dat de medewerkers die met (mogelijk) agressieve psychiatrische patiënten werken, zelf soms ook klappen krijgen met risico op erger. Dat heet dan beroepsrisico. Kunt u zich voorstellen dat het daarom moeilijk is om aan voldoende goed opgeleid personeel te komen dat ook fysiek is opgewassen tegen deze taak? In een ideale wereld was dit niet gebeurd. In een ideale wereld zouden mensen trouwens geen psychische problemen hebben! Sterkte iedereen.

 • Ed

    Zo 6 november 2016 Zondag 6 november 2016

  Met dit soort stemmingmakerij is de betreffende familie echt niet geholpen. Ik hoop dat betrokkenen het verlies uiteindelijk kunnen accepteren. Dit grote verdriet is hen vast niet met opzet aangedaan.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert